Danske museer tester historien

Kan man ramme rigtigt med Danmarks sidste henrettelsesøkse?
Kan man skyde igennem en ringbrynje?
Og kan man fjerne åreknuder med trolddom?
Det tester en række danske museer nu i videokonceptet TEST HISTORIEN, når de afprøver historiske genstande og sætter dem på opgaver, de ikke har fået i mange år.
Det er Nationalmuseets mediehus Vores Tid, der står bag videoerne, som man kan finde på youtube og på Facebook, men 10 museer i hele landet har valgt at lege med.
Fængselsmuseet i Horsens tester den økse, der blev brugt ved Danmarks sidste henrettelse i fredstid. HEX i Ribe afprøver om trolddomssalve fra 1600-tallet kan kurere åreknuder. Museum Moss i Dronninglund bager vafler på Danmarks første strøm-genererende vandmølle. Museum Silkeborg undersøger en ringbrynje fra et af middelalderens vigtigste slag på Grathe Hede, og Museum Stevnsfort afprøver, om vi i dag ville kunne advare nogen med en fjernskriver, hvis der skulle komme russiske skibe i Østersøen.
Planen er at undersøge og formidle, hvad historiens største opfindelser dur til, og hvad mennesker var i stand til, før der var tænkt på os, og Nationalmuseets direktør Rane Willerslev glæder sig over den store lyst til at eksperimentere og samarbejde på tværs af museerne i Danmark.
”Der er en fantastisk lyst til at lege og eksperimentere og formidle på nye måder på de danske museer, og det er dejligt, vi kan være med til at understøtte den formidling gennem både podcast og nu også videoer på Nationalmuseets mediehus Vores Tid,” siger han og fortsætter:
”Det er virkelig en fornøjelse at se de her gamle genstande i aktion på nye måder, og jeg er sikker på, at vi alle får en større forståelse af både vores fortid og vores nutid ved at teste, hvordan de egentlig fungerede.”
Se videoerne her. De udgives løbende.
Kontakt: Troels Donnerborg, vært i TEST HISTORIEN, 4120 6340, tdo@natmus.dk
Nøgleord
Kontakter
John Fhær Engedal NissenKommunikationsmedarbejderNationalmuseet
Tlf:41 20 68 49jni@natmus.dkBilleder
Information om Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Klimaengagerede unge sejler igen på tøjbyttetogt - besøger 13 byer30.6.2025 08:32:41 CEST | Pressemeddelelse
Nationalmuseets skonnert Bonavista er lastet med klimaengagerede unge og genbrugstøj og sejler rundt til 13 danske byer, hvor der bliver opstillet til tøjbyttemarked.
Anders Foghs jakkesæt fra malingangreb kommer på Nationalmuseet3.6.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den tidligere statsministers jakkesæt fra malingangrebet i 2003 kommer nu på Nationalmuseet og bliver en del af den danske kulturarv. Genstanden vidner om forandret politisk aktivisme i Danmark i forbindelse med vores militære engagement i udlandet.
’Arkæologiens Oscar’ går til sønderjysk arkæolog23.5.2025 16:14:10 CEST | Pressemeddelelse
Erik Westerby-prisen går i år til Lennart Secher Madsen, arkæolog ved Museum Sønderjylland, for sit lange, seje træk i arkæologiens tjeneste og for at fremhæve Sønderjyllands særlige status. Lektor Tim Flohr får rejselegat for sin utraditionelle, men inspirerende tilgang til arkæologien.
New research: Baby toys were mass produced in Early Bronze Age Syria19.5.2025 08:52:49 CEST | Pressemeddelelse
Scholars at the National Museum of Denmark in collaboration with Archéorient CNRS in France and the University of Milan in Italy have identified 4500-year-old baby rattles that were produced by professional potters in an ancient city in Syria. They were probably sold at the market to parents who wanted to entertain – or distract – their children.
Ny forskning: Baby-legetøj blev masseproduceret i oldtiden19.5.2025 08:52:17 CEST | Pressemeddelelse
Forskere på Nationalmuseet har identificeret 4.500 år gamle baby-rangler, som blev produceret af professionelle pottemagere i en oldtidsby i Syrien. De blev formentlig solgt på markedet til forældre, der ville forkæle – eller distrahere – deres børn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum