Kvinfo

Danske medier afspejler ikke samfundet

Del

Kun hver fjerde kilde i danske nyheder er en kvinde. Faktisk har Pakistan flere kvindelige kilder i nyhedsdækningen end Danmark. Det viser en global undersøgelse af mediebilledet på en bestemt dag i 2015. KVINFO, RUC og DR inviterer mediefolk til debat om mediebilledet set ud fra en kønsvinkel..

I samarbejde med RUC og DR inviterer KVINFO til debat om mangfoldighed i medierne. Det sker på baggrund af den globale undersøgelse "Who Make the News", der endnu en gang viser at der er et stykke vej til at Danske medier afspejler kønsfordelingen i samfundet. Undersøgelsen viser at 1 ud af 4 personer der optræder er kvinder.

Vi ønsker med debatten at drøfte de udfordringer denne skævhed kan give i medierne, og have en debat om hvordan vi evt. kan forbedre statistikken.

Debatten finder sted  den 29. januar 2016 kl. 10:00-11 30 i DR Byen 

Moderator: Erkan Özden, journalist og studievært

Oplæg ved Hanne Jørndrup forsker RUC, Center for Nyhedsforskning

Paneldeltagere:

Ulrik Haagerup NyhedsdirektørDR.

Lars Werge Formand Dansk Journalistforbund

Anne Mette Svane, chefredaktør Politiken

Rikke Andreasen Mangfoldigheds og medieforsker RUC

Udover de inviterede paneldeltagerer ønsker vi en aktiv debat med engagerede tilhører og opforderer mediefolk og andre interesserede til at deltage.

Deltagelse er gratis men der er begrænsede pladser og tilmelding til arrangementet sker på : Ja tak jeg kommer

WHO MAKES THE NEWS?

Rapporten er den danske udgave af en global undersøgelse, hvor man på en given dag måler nyhedsbilledet i 114 lande. I undersøgelsen indgår landsdækkende medier på TV, Radio, Aviser og net, og både kønsfordelingen blandt nyhedskilder og journalister undersøges. Blandt konklusionerne er:

  • 75 % af personerne omtalt eller citeret i nyhederne er mænd mens kun 25 % er kvinder. Dette placerer Danmark tæt på det globale gennemsnit på 24 % kvindelige og 76 % mandlige nyhedskilder. Samtidigt signalerer denne kønsfordeling et kraftigt fald i andelen af kvindelige kilder i forhold til samme undersøgelse i 2010, hvor 31 % af de danske nyhedsmediers kilder var kvinder.
  • Der er en noget lavere tilstedeværelse af kvinder i de traditionelle ’hårde’ nyheder om politik (23 %), økonomi (14 %) og kriminalstof (22%). Økonomistoffet på nettet er næsten helt domineret af mandlige kilder, da kun 6 % kvindelige kilder er registreret. Kvinder er mere synlige i stofområder som sundhed og videnskab (48 %) og Kendis, kunst og sport (31 %), men der er ingen stofområder, hvor kvinder er dominerende som nyhedskilde
  • De mest prestigefyldte områder – som ofte gives topprioritet i nyhedsindslagene eller de prominente sider i aviserne – havde markant færre kvindelige journalister. I stofområderne politik og økonomi var der kun 15 % kvindelige journalister, der havde leveret nyhedsindslag den dag.
  • Kvindelige journalister vælger flere kvindelige kilder (26 %) end deres mandlige kolleger (19 %). Men alle journalister – både mænd og kvinder – vælger langt overvejende mandlige kilder. Kvindelige journalister laver altså også flest historier om mænd med mandlige kilder.
  • Analysen af danske netnyheder tyder ikke på større ligestilling i nyhedsmediernes verdensbillede i de "nye medier" – tværtimod. Kun 22 % af nyhederne på nettet har kvindelige kilder. 

Den danske undersøgelse baserer sig på registreringen af 285 nyhedshistorier (119 fra aviser, 29 fra radio, 25 fra tv og 112 fra netnyheder), hvor i alt 581 nyhedskilder blev optalt. 

Hele den danske rapport kan downloades her: Download hele rapporten

Presse kontakt: Suzanne Moll KVINFO 50763359

Nøgleord

Information om Kvinfo

Kvinfo
Kvinfo
Christians Brygge 3
1219 København K

33 13 50 88http://kvinfo.dk/
KVINFO er Danmarks nationale videnscenter og forskningsbibliotek for køn, ligestilling og mangfoldighed. De seks bogstaver står for Køn, Viden, Information og Forskning.

Følg pressemeddelelser fra Kvinfo

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kvinfo

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum