Udenrigsministeriet

Danske mærkesager vinder genklang under kvindekamp i New York

Del
Minister Eva Kjer Hansen leverede en opsigtvækkende tale om kvinder og deres blod. Beskeden var: ”Ingen kvinder skal skamme sig over at bløde. Menstruation er helt naturligt. Desværre er menstruation stadig tabubelagt og skamfuldt for kvinder mange steder i verden. Nogle steder kan piger ikke komme i skole, når de har menstruation, andre steder udelukkes menstruerende kvinder fra religiøse ceremonier eller endda deres eget hjem. Dette skal vi komme til livs!”

Fredag d. 22. marts afsluttede FN’s Kvindekommission (Commission on the Status on Women) sin samling. Årets samling bød på interessante, velbesøgte og omdiskuterede events om bl.a. seksualundervisning, dagtilbud, fædreorlov samt om NGO’er og kvindelige menneskerettighedsforkæmperes råderum. Kvindekommissionen tiltrak traditionen tro en imponerende stor og velkvalificeret dansk delegation af civilsamfundsorganisationer, ungdomsdelegater, folketingsmedlemmer og embedsmænd, som alle repræsenterer Danmark og er med til at fremme danske mærkesager og udbrede danske erfaringer med at fremme kvinders ligestilling.

Ministeren understreger at Danmark har en vigtig rolle i at fremme ligestilling i verden:

”I en tid hvor kvinders ligestilling og ret til at bestemme over egen krop er under voldsomt pres mange steder i verden, styrker Danmark indsatsen for ligestilling og kæmper for at få andre til at gøre det samme.”

Det globale pres på kvinders rettigheder gjorde det vanskeligt at komme til enighed om nye emner. Alligevel lykkedes det ved hjælp af et stærkt EU-samarbejde at gøre små fremskridt i den sluterklæring, som FNs medlemslande vedtog på samlingen.

Sluterklæringens tema var sociale sikringsordninger og bæredygtig infrastruktur som middel til at fremme kvinders ligestilling. Med sluterklæringen bekræftede FNs medlemslande, at der stadig er brug at fremme kvinders ligestilling og at medlemsstaterne bl.a. kan fremme det ved at udvikle dagtilbud til børn, orlovsordninger til både mødre og fædre, hjælp og støtte til voldsudsatte kvinder og adgang til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder.

Ministerens budskab om at sætte blod og kvinders menstruation på dagsordenen – fik betydning for anbefalingerne og afspejlet i sluterklæring, som understreger, at stater bør sikre, at der er sanitære faciliteter til menstruationshygiejne i både hjem, skoler og andre offentlige steder.

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

Danmark sender støtte til Etiopien til hjælp mod væbnet konflikt, tørke, oversvømmelser og risiko for hungersnød16.4.2024 15:39:21 CEST | Pressemeddelelse

Etiopien er voldsomt præget af væbnede interne konflikter og tørke og oversvømmelse forårsaget af blandt andet klimaforandringer. Landet står i dag med store problemer med fordrivelse, kritisk fødevaremangel og massive humanitære behov. 20 millioner mennesker har behov for nødhjælp. Derfor støtter Danmark nu Etiopien med 100 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye