Essity

Danske mænd lider i stilhed – tabu om tis skal brydes

Del

Tis i bukserne er stort tabu for danske mænd. Det viser dansk undersøgelse om inkontinens, der også peger på, at tabuet holder mændene fra lægen og fra at dele deres sundhedsproblemer med deres nærmeste.

November måned er blevet eksponent for måneden, hvor mænds helbred er på den globale agenda under Movember-sloganet. Under de skæve overskægsgimmicks ligger der en alvorlig virkelighed, der drejer sig om, at mænd generelt er for dårlige til at gå til lægen, når de har sundhedsproblemer – og for dårlige til at dele deres bekymringer med deres nærmeste. Dansk undersøgelse slår fast, at det også gælder danske mænd.

Undersøgelsen er foretaget af Megafon blandt 1.500 danske mænd for Essity, tidligere SCA og førende inden for hygiejne og sundhed.  Hele 95 procent af de adspurgte danske mænd, der lider af inkontinens, svarer, at de ikke fortæller om deres problemer med ufrivillig vandladning til deres nærmeste, fordi de ser det som pinligt og en hemmelighed, som de helst vil holde for sig selv. Men især de tabubelagte sundhedsområder er vigtige at tage hånd om, advarer forskningsleder fra Rigshospitalet. For åbenhed og accept er vejen til bedre sundhed.

”At mænd ikke er åbne overfor deres samlever bunder sandsynligvis i flovhed, sikkert også på det seksuelle, hvor de kan føle sig udfordret. Men uanset hvad er det er stort problem, fordi partneren ofte er den eneste, som mændene taler fortroligt med. Derfor er det vigtigt, at vi får skabt en kultur, hvor det er helt legitimt at snakke om eksempelvis ufrivillig vandladning,” siger Svend Aage Madsen, forskningsleder på Rigshospitalet.

Fælles front mod mænds sundhedstabuer er nødvendig
Hver tredje danske mand over 55 år lider i dag af ufrivillig vandladning - og desværre lider langt de fleste i stilhed. Ud af de adspurgte danske mænd svarer 61 procent, at de kun i nogen eller mindre grad er god til at konsultere deres læge, når de har sundshedsmæssige problemer. Og hvis de danske mænd har problemer, har de også svært ved at tale åbent om deres sundshedsproblemer med deres nærmeste. Hos Essity, der står bag TENA Men, som er inkontinensprodukter til mænd, støtter man derfor fuldt op om Movember-bevægelsens kerne om bedre oplysning og fokus på mænds helbred – samt nedbrydning af tabuerne. Uanset om det er inkontinens eller prostatakræft.

”Der er visse sundhedsproblemer, der desværre fortsat opfattes ret tabubelagte for mænd at tale åbent om. Ufrivillig vandladning er ét af dem – og det er problematisk. For det første fordi de danske mænd ved at gå alene med deres problem tror, at de også er alene med problemet. Problemet er mere normalt end folk tror. For det andet, ved ikke at dele det med lægen, kender de ikke til de behandlinger og løsninger, der findes, så man ikke behøver at være bekymret over, hvordan man kommer igennem sin hverdag uden uheld,” siger Tina Juul Thomassen, fra Essity.

Inkontinens kan ramme alle mænd - uanset alder
Mange danske mænd tror fejlagtigt, at inkontinens er en lidelse, der alene kommer med alderen. Fakta er, at det er mere normalt, end man skulle tro – uanset alder. Inkontinens kan blive en udfordring ved meget hård motionsaktivitet. Problemer med vandladningen kan være et symptom på en forstørret prostatakirtel. Årsagen til forstørrelsen kan være prostatakræft, og derfor er det vigtigt at reagere på symptomerne og bliver undersøgt af lægen.

Netop fordi det er en lidelse, der rammer bredt, er det ekstra vigtigt, at de danske mænd får brudt tabuet og talt om problemet, når det opstår.

Hvis man oplever ufrivillig vandladning eller er udikker på, om man lider af inkontinens, opfordres man til at kontakte sin læge, og ellers kan man søge information på sundhed.dk samt kontinens.org.


Om undersøgelsen:
Undersøgelsen er gennemført i foråret 2017 af MEGAFON på vegne af Essity, hvor 1508 mænd over 55 år har deltaget anonymt i internetundersøgelsen. Undersøgelsens formål har været at undersøge mænds lægevaner, ufrivillig vandladning, hvem og hvor meget mænd taler med læge og parter om deres helbredsmæssige problemer og hvordan ufrivillig vandladning har påvirket humør, selvopfattelse og parforhold. 

Nøgleord

Kontakter

Newsha Dalman
Halo. agency
T: +45 31 40 41 41
newsha.dalman@haloagency.dk

Vedhæftede filer

Information om Essity

Essity er en førende global hygiejne- og sundhedsvirksomhed der udvikler, producerer og markedsfører produkter til personlig pleje (baby care, feminine care, inkontinensprodukter og medico-tekniske løsninger), husholdningspapir og professionelle hygiejneprodukter og -løsninger. Vores vision er: Dedikeret til at forbedre trivsel med førende hygiejne- og sundhedsløsninger. Produkterne sælges i omkring 150 lande under globale brands som TENA og Tork samt andre mærker som Leukoplast, Libero, Libresse og Lotus. Virksomhedens drift er baseret på en bæredygtig forretningsmodel med fokus på at skabe værdi for mennesker og natur. Essity har ca. 48.000 ansatte og har hovedkvarter i Stockholm.