Sex & SamfundSex & Samfund

Danske gymnasieelever arbejder for sexarbejderes rettigheder

Del

Onsdag d. 3. november skifter elever på Region Sjællands gymnasier skoletasken ud med arbejdstøjet, når de på Operation Dagsværksdagen arbejder for at give etiopiske sexarbejdere tryghed og rettigheder.

Hver dag udsættes unge etiopiske sexarbejdere for overgreb, diskrimination og stigmatisering. Det vil elever fra Roskilde Gymnasium lave om på ved at gøre en aktiv indsats for at give sexarbejderne en tryggere hverdag. Gennem Operation Dagsværk støtter elever fra ungdomsuddannelser i hele Danmark Sex & Samfunds projekt, som skal hjælpe unge etiopiske sexarbejdere med at styrke deres rettigheder gennem uddannelse og aktivistnetværk.

- Jeg kan godt lide tanken om at gøre en forskel for andre, og det føler jeg, at jeg gør gennem Operation Dagsværk, siger Kirstine, som går i 1.K på Roskilde Gymnasium.

Skyld, skam og ensomhed

Følelsen af ikke at passe ind eller ikke at blive respekteret er noget, de fleste unge har stiftet bekendtskab med – uanset om de bor i Danmark eller Etiopien. Selvom det ikke er ulovligt at sælge seksuelle ydelser i Etiopien, er erhvervet forbundet med skyld, skam og ensomhed, og sexarbejdere bliver hver eneste dag udsat for overgreb og diskrimination – også fra de myndigheder, der burde passe på dem.

Derfor fokuserer Sex & Samfund og Operation Dagsværks projekt også på at uddanne nøglepersoner fra relevante myndigheder, så de kan støtte sexarbejderne i deres kamp for rettigheder.

- Det er svært at sidde her i Danmark og vide, at andre unge har en hverdag, som er så forskellig fra vores. Derfor er det vigtigt for mig at hjælpe med at gøre en forskel gennem uddannelse, der kan sætte sine spor i fremtidige generationer, siger Sarah, som går i 2.F på Roskilde Gymnasium.

- Vi er helt utroligt rørte over at se så dedikerede unge kæmpe for netop denne sag. Både deres engagement i projektet, men også deres refleksioner over, hvorfor det er så vigtigt, at sexarbejdere får rettigheder, er tankevækkende, siger Bjarne B. Christensen, generalsekretær i Sex & Samfund.

Om projektet:

Gennem Operation Dagsværk bakker danske unge i samarbejde med Sex & Samfund op om unge sexarbejderes rettigheder og vilkår. Projektet skal foregå i Etiopiens hovedstad Addis Ababa samt Adama, og formålet er at gøre op med rigide køns- og seksualitetsnormer samt hjælpe sexarbejdere til et liv med styrkede fællesskaber og uden ensomhed. Projektet løber fra 2022 til udgangen af 2024, og dets hovedformål er uddannelse og sociale fællesskaber til etiopiske sexarbejdere, så de kan leve et liv uden diskrimination og stigmatisering.

Fakta:

- Hvert år donerer elever på danske ungdomsuddannelser frivilligt deres arbejdskraft til det formål, elever på hele landets ungdomsuddannelser i fællesskab har valgt.

- I år har eleverne valgt, at de gennem Operation Dagsværk vil støtte Sex & Samfunds projekt, som sætter fokus på unge etiopiske sexarbejderes rettigheder og vilkår.

- Sexarbejdere er en af de grupper, der globalt set udsættes for allermest stigmatisering og diskrimination.

- Det er estimeret, at der er omtrent 200.000 sexarbejdere i Etiopien.

- Projektet skal hjælpe sexarbejdere gennem uddannelse samt adgang til safe spaces og aktivistnetværk, som sexarbejderne kan bruge til at skabe lokale forandringer.

- Magthavere og aktører inden for relevante myndigheder skal gennem projektet uddannes i sexarbejderes rettigheder, så de kan bakke op om og udbrede viden om deres rettigheder.

- Projektet vil styrke knap 5.000 sexarbejdere og engagere 700 aktører fra relevante myndigheder.

Nøgleord

Kontakter

Operation Dagsværk

Juliane Stege, kampagneleder
julianes@od.dk / 7179 0928

Sex & Samfund

Lisbet Dinsen, international projektmedarbejder
ld@sexogsamfund.dk / 4127 0607

Billeder

Links

Information om Sex & Samfund

Sex & Samfund
Sex & Samfund
Lergravsvej 63, 2. sal
2300 København S

33 93 10 10https://sexogsamfund.dk/

Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.

Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Klamydiasmitten blandt unge i Solrød er på vej ned20.1.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Solrød er en af de kommuner i Danmark, der har taget det største dyk, når det gælder klamydiasmittede unge. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut. Men skal klamydiakurven fortsætte nedad, kræver det endnu mere forebyggelse. Danske Regioner har sat 10 mio. kroner af til løsninger, der gør det langt enklere og billigere for kommuner i hele landet at øge testning og derved bremse klamydiasmitten.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum