Danske erfaringer baner vejen for hjælp til tusindvis af kriseramte virksomheder i hele Europa
I Danmark har projektet Early Warning 12 års erfaring med at hjælpe kriseramte virksomheder. Flere end 6000 virksomheder har fået hjælp til at komme tilbage på rette kurs eller til at få minimeret konsekvenserne ved en konkurs. Et korps af frivillige rådgivere hjælper virksomhedsejer eller -leder med at få det bedste ud af den svære situation, som en økonomisk krise uden undtagelse er. Denne succes er der blevet skelet til fra EU’s side, og det er fundamentet for projektet Early Warning Europe under ledelse af Erhvervshus Midtjylland.
Aktuelt består projektet af 26 partnere, herunder brancheorganisationer og myndigheder, fra 13 EU-lande. Partnerne arbejder målrettet på at få uddannet aktører, så der med afsæt i ”best practice” fra bl.a. det danske Early Warning-program kan hjælpes kriseramte virksomheder i alle medlemslandene.
”Vi kan give virksomhedsejerne troen tilbage”, lyder det fra projektleder på Early Warning Europe, Morten Møller. ”Med Early Warning Europe sikrer vi os, at der i medlemslandene er aktører, der kan tage hånd om de kriseramte virksomheder, og hjælpe dem med at finde den, for netop dem, bedste vej ud af krisen. Behovet er stort, og interessen er stigende, da vi med al tydelighed viser, at vi reelt gør en forskel”, udtaler han videre. Denne interesse kommer bl.a. fra OECD, som med hjælp fra Early Warning Europe har gjort hjælpen til kriseramte virksomheder til en hovedprioritet for arbejdet i ansøgerlandene til EU, og fra Verdensbanken, som har udtrykt ønske om et samarbejde om Early Warning i flere EU-lande.
Målsætningen med det europæiske projekt, som er støttet med EU-midler fra COSME, er, at der på sigt skal være Early Warning-hjælp at hente for kriseramte virksomheder i alle EU-medlemslande. Denne målsætning trådte frem i lyset, da Europa Kommissionen i juni 2019 vedtog et nyt insolvensdirektiv, som slår fast, at alle medlemslande skal etablere Early Warning-mekanismer efter dansk forbillede, så der sikres professionel og effektiv krisehjælp til virksomheder, inden de når til skifteretten. EU lytter til anbefalingerne fra Early Warning Europe i udformningen af ny politik for insolvens, rekonstruktion og genstart efter konkurs.
Interessen for det europæiske projekt er stor. Early Warning-partnere i Polen, Spanien, Italien og Grækenland, Belgien og Tyskland hjælper allerede kriseramte virksomheder. Samtidig arbejdes der pt. på at uddanne aktører i Finland, Litauen, Luxembourg, Kroatien, Slovenien og Ungarn, som udgør anden bølge i det europæiske samarbejde, der skal fortsætte rejsen med at hjælpe de mange kriseramte virksomheder i Europa på rette kurs, når EU-projektet slutter, og et permanent partnerskab mellem de nationale aktører begynder, koordineret af Erhvervshus Midtjylland.
Nøgleord
Kontakter
Projektleder for Early Warning Europe, Morten Møller, Tlf.: 30 80 20 63 | mmo@earlywarningeurope.eu
Projektleder for Early Warning, Svend Røge. Tlf.: 21 34 31 36 | sr@erhvervshusmidtjylland.dk
Links
Information om Erhvervshus Midtjylland
Early Warning er et gratis rådgivningstilbud til i krise. Early Warning har 12 års erfaring med at hjælpe kriseramte virksomheder. I 2016 blev pilotprojektet Early Warning Europe, med afsæt i de gode erfaringer fra det danske projekt, igangsat.
Erhvervshus Midtjylland er national projektleder på Early Warning i Danmark.
Early Warning Europe er et tre årigt pilotprojekt, der med afsæt i bl.a. de danske erfaringer fra Early Warning skal hjælpe kriseramte virksomheder på tværs af EU.
Projektet er støttet med finansiering fra EU COSME, og Erhvervshus Midtjylland er projektleder for projektet.
Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Midtjylland
Nye rapporter: Stigning i antallet af kvindelige iværksættere i Midtjylland11.4.2025 11:53:32 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervshus Midtjylland har netop lanceret nye rapporter, der stiller skarpt på den midtjyske erhvervsudvikling og iværksætteriet.
Midtjyske virksomheder kan nu få hjælp til at træde ind på forsvarets nye milliardmarked5.3.2025 08:10:00 CET | Pressemeddelelse
Et milliardmarked med store forretningsmuligheder. Det er lige præcis, hvad du træder ind på, hvis din virksomhed bliver leverandør til det danske og internationale forsvarsmarked. Erhvervshus Midtjylland er klar til at hjælpe interresserede virksomheder med overblik over de vigtigste trin for at blive leverandør.
Tre jyske organisationer forener kræfterne i nyt analysesamarbejde12.2.2025 07:45:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt analysesamarbejde skal styrke erhvervsudviklingen på tværs af 19 kommuner. Den første analyse skal zoome ind på kompetenceforsyning til det midtjyske arbejdsmarked
50 mio. kr. skal hjælpe flere i gang med den bæredygtige omstilling23.1.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Mindre end en tiendedel af de små og mellemstore virksomheder dokumenterer deres ESG-aftryk. Flere undersøgelser i 2024 har vist, at mange stadig tøver med at kaste sig over dokumentationsarbejdet, fordi det er svært at få overblik. Nu sætter erhvervshusene bredt ind for at komme SMV’erne til undsætning og samtidig afværge overimplementering. Det sker med 50 mio. kr. i ryggen og forventningen om, at flere virksomheder får smag for mere.
Erhvervshus Midtjylland skal udrulle ny, landsdækkende robotindsat på 50 mio. kr.4.12.2024 07:20:00 CET | Pressemeddelelse
Det er netop offentliggjort, at det er Erhvervshus Midtjylland, der bliver landsdækkende operatør på en ny, ambitiøs robotindsats. Sammen med landets øvrige erhvervshuse skal Erhvervshus Midtjylland sørge for, at 50 mio. kr. kommer ud at leve hos 350 virksomheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum