MSC – Marine Stewardship Council

Danske dagligvarekæder giver forbrugere størst udvalg af bæredygtige fiske- og skaldyrsprodukter

Del
Danske dagligvarekæder indtager en førsteplads blandt de nordiske lande, når det kommer til udvalget af MSC-certificerede bæredygtige fiske- og skaldyrsprodukter blandt supermarkedernes private label-produkter. Det viser en ny opgørelse fra Marine Stewardship Council (MSC), der er en international mærkningsordning for vildtfanget og bæredygtigt fiskeri. Svenskerne løber med andenpladsen, Finland ligger nummer tre, mens nordmændene må tage til takke med en fjerdeplads.
Fotokreditering MSC: ©Magnus Klitten Fotografi
Fotokreditering MSC: ©Magnus Klitten Fotografi

Nordisk førsteplads: Danske dagligvarekæder giver forbrugere størst udvalg af bæredygtige fiske- og skaldyrsprodukter

Danske dagligvarekæder indtager en førsteplads blandt de nordiske lande, når det kommer til udvalget af MSC-certificerede bæredygtige fiske- og skaldyrsprodukter blandt supermarkedernes private label-produkter. Det viser en ny opgørelse fra Marine Stewardship Council (MSC), der er en international mærkningsordning for vildtfanget og bæredygtigt fiskeri. Svenskerne løber med andenpladsen, Finland ligger nummer tre, mens nordmændene må tage til takke med en fjerdeplads.

Når du træder ind i en dagligvarekæde i Danmark, er sandsynligheden for at finde bæredygtige fiske- og skaldyrsprodukter med det blå MSC-fiskemærke langt større, end når du står i et norsk supermarked. Det viser en ny rangliste fra miljømærkningsorganisationen MSC.

Helt præcist tilbyder danske supermarkeder 338 forskellige bæredygtige, MSC-certificerede fisk- og skaldyrprodukter inden for deres egne varemærker, også kaldet ”private label”. Det er 10 flere end de svenske supermarkeder har på hylderne og et godt stykke foran Finland, der kun har 110 MSC-certificerede produkter i private label-kategorien. De norske supermarkeder halter langt efter med kun 12 MSC-certificerede private label-produkter i deres sortiment.

”Den nye opgørelse viser, at de danske dagligvarekæder har bæredygtighed højt på agendaen, og at det både er de store og små kæder, som har indarbejdet bæredygtig fisk og skaldyr i deres CSR-strategier. Vi har set en positiv udvikling inden for kædernes fiskepolitik,” udtaler kommunikations- og marketingchef hos MSC, Majken Møller.

Dansk Supermarked tager teten I Danmark er det Dansk Supermarked (Netto, Bilka og Føtex), der topper listen over dagligvarekæder som har flest MSC-certificerede fiske- og skaldyrsprodukter i private label-porteføljen. Dansk Supermarked har en ambition om, at samtlige fiske- og skaldyrsprodukter skal være enten MSC, ASC eller opfylde bæredygtige kriterier inden udgangen af 2019

”Nok er vi store på markedet i Danmark, men i det store billede er vi bare en lille fisk. Derfor vil vi sammen med WWF Verdensnaturfonden, som vi samarbejder med om vores målsætning, skubbe på hos forbrugere og politikere og i særdeleshed hos producenter og leverandører, så vi kan gøre vores til, at den globale fiskebranche lægges om,” udtaler Simon Rud, Kategorichef Dansk Supermarked Group.

De øvrige danske kæder har også et højt antal MSC-produkter inden for deres private label-sortiment. Hos Lidl Danmark er alle private label-produkter inden for frost og fersk fisk og skaldyr allerede MSC-certificerede. Hos Coop Danmark er ambitionen, at alle fiske- og skaldyrsprodukter er MSC-certificerede i 2020 (med undtagelse af dåsetun, hvor målet er 2025), mens Rema 1000 har en målsætning om, at 75 procent af det samlede salg skal udgøre MSC- eller ASC-certificerede produkter*. Aldi arbejder mod at være 100 % MSC-certificeret på vildtfanget fisk og rejer indenfor fersk, frost og halvkonserves ved udgangen af 2017.

Danmark er et af de få lande, hvor alle dagligvarekæder tilbyder produkter med MSC-mærkets karakteristiske blå fisk, og markedet er i vækst. I december 2012 var der 530 MSC-mærkede produkter i Danmark, (MSC mærket og private label) I december 2017 var dette tal steget til 1545, det svarer til en stigning på mere end 190 procent.

”Vi ser, at der er en efterspørgsel på bæredygtige fødevarer hos de danske forbrugere, og at de store kæder matcher det med et øget antal af MSC-produkter i deres private label-sortiment. Vi håber, at ranglisten kan motivere de nordiske supermarkedskæder til at øge andelen af MSC-certificerede produkter i deres private label-portefølje,” siger Commercial & Communication Officer, Morten Fristrup, fra MSC Danmark.

*Private label er betegnelsen for dagligvarekædernes egne mærker og produktserier.

**ASC står for Aquaculture Stewardship Council og er mærkningsordningen for ansvarligt opdrættet fisk og skaldyr.

Nøgleord

Kontakter

For information og spørgsmål til MSC kontakt kommunikations-og marketingchef MSC Danmark:


Majken Møller: Majken.moller@msc.org eller telefon +45 53 555 008

Billeder

Fotokreditering MSC: ©Magnus Klitten Fotografi
Fotokreditering MSC: ©Magnus Klitten Fotografi
Download

Links

Information om MSC – Marine Stewardship Council

MSC – Marine Stewardship Council
MSC – Marine Stewardship Council
Marine House, 1-3 Snow Hill
FC1A-2DH London

http://www.msc.org

Om MSC-mærket – den blå fisk Marine Stewardship Council (MSC) er en international Non-Profit organisation, der står bag MSC-mærket, der er kendetegnet af en blå fisk. MSC driver et globalt program, hvor vi samarbejder med vores partnere om at fremme bæredygtige fiskeriprincipper for fisk og skaldyr over hele verden. MSC blev etableret for 20 år siden og er i dag verdens mest anerkendte certificeringsprogram for bæredygtigt, vildtfanget fisk og skaldyr.

For at blive solgt med MSCs blå fisk skal fisk og skaldyr komme fra et fiskeri, der er certificeret af en tredjeparts certificeringsorganisation efter MSC´s fiskerimiljøstandard for bæredygtigt fiskeri.

Standarden er udviklet i sammen med eksperter, herunder forskere, videnskabsfolk, fiskerne og miljøorganisationer. Standarden opdateres løbende for at sikre, at den fortsat afspejler den internationalt bedste praksis inden for havforvaltning.

Certificering kræver bl.a. at fiskeriet kan sikre:

  • At fiskebestandene er bæredygtige/er fra en sund bestand - der er nok fisk tilbage i havet for at reproducere.
  • At havmiljøet bevares, så det kan understøtte livet i havet.

At fiskeriet har implementeret effektive forvaltningsplaner, der sikrer at man hurtigt kan reagere ved ændringer i status quo.

Udover fiskeristandarden har MSC også etableret en sporbarhedsstandard. En sporbar forsyningskæde forsikrer forbrugerne om, at kun fisk og skaldyr fra et MSC-certificeret fiskeri kan sælges med MSC-mærket den blå fisk.

 

www.msc.org/dk

 

 

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Marine Stewardship Council-teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland slår kræfterne sammen som region for Østersøen og Centraleuropa12.12.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Marine Stewardship Council (MSC) reagerer på de ændrede forhold i regionen ved at oprette en ny MSC-subregion for Baltikum og Centraleuropa. Den nye organisationsstruktur er beregnet til bedre at imødekomme udfordringerne med bæredygtig forvaltning af ressourcerne i Østersøen og Nordsøen og de voksende behov hos MSC-partnere i regionen. I november besluttede MSC at slå teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland sammen til ét team med ansvar for 17 lande i den baltiske og centraleuropæiske region. Det nye teams aktiviteter vil omfatte støtte til regionale fiskerier i MSC-programmet, der opererer i Østersøen og Nordsøen, samarbejde med industripartnere, videnskab, myndigheder, NGO'er samt opbygning af offentlighedens bevidsthed om behovet for bæredygtige fisk og skaldyr. Østersøen og Centraleuropa er en strategisk region for udviklingen af markedet for bæredygtige fisk og skaldyr. I området er over 1500 partnere (fiskerier, forarbejdningsvirksomheder, detailhandlere, NGO'er, akademiske

MSC advarer: Risiko for nyt sildekollaps – anbefalet 44% reduktion på fangster4.10.2023 12:13:21 CEST | Pressemeddelelse

Den nordøstatlantiske sildebestand er presset ned til kritiske niveauer, og fangsterne anbefales nu at blive reduceret med 44 %. Årsagen til denne udvikling er fiskerinationernes manglende evne til at blive enige om fordeling af kvoter for den såkaldt atlanto-skandiske sild (AS-sild), der både er den mest spiste i Danmark, og en af Europas mest ikoniske og økonomisk vigtige fiskebestande. I stedet fiskes AS-sild såvel som atlantisk makrel og blåhvilling i henhold til kvoter fastsat ensidigt af individuelle nationer, hvilket resulterer i en vedvarende overudnyttelse af disse ressourcer. Regeringer går i søvne ind i en potentiel gentagelse af sildekollapset i 1960'erne ved at undlade at forhindre overfiskeri af atlantisk-skandisk sild (AS-sild), afslører nye tal fra ICES (International Council for the Exploration of the Sea). Den videnskabelige organisation med ansvar for at rådgive regeringer om bæredygtige fangstbegrænsninger, har meddelt [1], at en kraftig nedskæring på 44% i AS-sildf

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye