Dansk tradition kan løfte folk ud af fattigdom og sult
Fattige bønder i udviklingslande har ingen sikkerhed for, at de stadig ejer jorden, når afgrøderne skal høstes og sælges. Uden dokumenterede rettigheder til jorden driver lokalbefolkningen landbrug kortsigtet og forbliver fattige uden en sikker adgang til fødevarer. Nu vil landinspektørfirma kæmpe for ejendomsret til alle internationalt.

Rygraden i det unikke danske ejendomssystem er, at der er styr på, hvem der ejer jorden. Et af FN’s 17 verdensmål er, at indkomsterne for landbruget og småbønder skal fordobles inden 2030 gennem blandt andet sikker og lige adgang til jord. I mange udviklingslande er ejerskab og rettigheder over jordlodder imidlertid slet ikke eller dårligt dokumenteret, og det står i vejen for befolkningens fremtid og udvikling. Landinspektørfirmaet LE34, der har arbejdet med sikring af ejendomsret i mere end 200 år, har identificeret fraværet af et pålideligt system til at sikre borgeres ejendomsret som en vækstbarriere, der holder jordens fattigste i fattigdom uden en sikker kilde til fødevarer.
– Sikkerheden for, at man kan råde over den jord, man berettiget er ejer eller bruger af, er essentiel i bekæmpelsen af ekstrem fattigdom og sult. Er man ikke sikret retten til at beholde og dyrke sin jord på længere sigt, er det naturligt at gå efter størst muligt udbytte hurtigst muligt. Det resulterer i, at landbrugsjord i en lang række lavindkomstlande dyrkes uhensigtsmæssigt i forhold til bæredygtighed, og der bliver ikke investeret i jorden, da ejeren ikke er sikker på at have den, når afgrøderne skal høstes og sælges. Når der ikke er et ejendomsmarked, kan der heller ikke tages lån til investering i ejendommen, da jorden ikke kan stilles som sikkerhed, siger Cecilie Ravn-Christensen, landinspektør i LE34.
Dansk Industri: Fra Filantropi til Forretning
For at løse nogle af verdens største udfordringer frem mod 2030 har Dansk Industri lanceret projektet Fra Filantropi til Forretning, der skal hjælpe danske virksomheder med at arbejde strategisk med FN’s verdensmål. LE34 er blandt de 21 udvalgte virksomheder i tiltaget, der løber over de kommende to år.
– I kraft af vores mangeårige ekspertise føler vi os forpligtet til at engagere os i arbejdet mod at skabe en bæredygtig verden. Det er et stort ansvar, som vi tager seriøst, og navnlig med fokus på delmål 1.4 og 2.3 i FN’s verdensmål, der direkte hænger sammen med at sikre borgeres ret til ejendom, har vi meget at bidrage med. Samtidig arbejder vi målrettet for at indgå i partnerskaber, der styrker arbejdet for at komme ekstrem fattigdom og sult til livs, siger Cecilie Ravn-Christensen.
Dansk system som forbillede
Det danske matrikel- og tinglysningssystem er blandt de mest digitaliserede. Kombineret med faste, pålidelige procedurer har det skabt et af verdens sikreste og mest gennemsigtige systemer til registrering af ejendomme. I delmål 1.4 står der, at inden 2030 skal alle mennesker have lige ret til ejerskab og kontrol over land og andre former for ejendom. I den sammenhæng er det danske system forbilledligt.
– Når man har sikkerhed for, at man kan råde over sin ejendom, så investerer man i den. Især i tredjeverdenslande vil det kunne øge vilkårene for at drive bæredygtigt landbrug, og det vil løfte sundheden hos befolkningerne. Principperne i det danske system er baseret på åbenhed, og derfor er det let at se hvilke ejerforhold og restriktioner, der er tilknyttet en ejendom. Det sikrer såvel borgeres som virksomheders rettigheder i forhold til ejerskab og restriktioner, forklarer Pia Dahl Højgaard, direktør i Geodatastyrelsen, og uddyber:
– Faste procedurer gør, at det i Danmark er ens for alle, og samspillet i hele systemet gør det unikt. Vi har et særligt privat-offentligt samarbejde, hvor landinspektørerne foretager ændringer på ejendomme, som efter godkendelse i Geodatastyrelsen registreres automatisk i matriklen og samtidigt tilflyder tinglysningen. Det er et af de mest digitaliserede systemer i verden. Tinglysning er koblet med cpr-systemet, og man skal kunne identificere sig for at tinglyse rettigheder.
Nøgleord
Kontakter
Olav Arnkjær
PR Consultant, Epicent PR
(+45) 81 72 89 01
oar@epicent.dk
Billeder



Links
Information om LE34
LE34 er med 24 kontorer og over 370 medarbejdere Danmarks største landinspektørfirma. Virksomheden arbejder for bygherrerådgivere, byggebranchen, forsyningsselskaber, landbruget, private og den offentlige sektor i ind- og udland. LE34 er certificeret efter ISO 9001:2015.
Følg pressemeddelelser fra LE34
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra LE34
LE34 i Køge flytter til nye lokaler i Køge Idrætspark26.11.2019 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Landinspektørfirmaet LE34 i Køge er blandt de første, der indtager deres nye lokaler i Køge Idrætspark. Byens hastige udvikling afspejles i virksomhedens travlhed og et stort behov for nye, større rammer.
Rekordmange nye boligejere: Få styr på skel og undgå nabostrid6.11.2019 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Nye tal viser et dansk boligmarked i topform, men mange nye boligejere glemmer at tjekke, om der er styr på ejendommens skelforhold. Få fagmandens råd til, hvordan du undgår en bitter strid med naboen.
Uddannelse: Cecilie vil sikre ejendomsret til kvinder i udviklingslande20.6.2019 10:19:01 CEST | Pressemeddelelse
Cecilie Ravn-Christensen har arbejdet med jordfordeling i Makedonien og sikring af ejendomsret til især kvinder i udviklingslande. Eventyr med fokus på de store perspektiver giver mening for hende i arbejdslivet.
Ekspansion i Norden: Göteborgs udvikling skaber forudsætninger for ny LE34-afdeling6.6.2019 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske landinspektørfirma LE34 åbner en ny afdeling i Göteborgregionen. Udsigten til at tage del i byens vækstplaner ligger til grund for udvidelsen, der indgår i en større ekspansionsplan i Sverige.
Flere flytter fra storbyen – skeltvister venter på at ske på villavejene i foråret29.5.2019 06:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Flere og flere skifter storbylivet ud med hus, hæk og have. Mange kender dog ikke de regler, som husejere bør være opmærksomme på, der tilmed kan sikre nabofreden. Få fagmandens gode råd.
Flere kommuner får hjælp fra borgerne mod plakatfusk23.5.2019 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Reglerne for, hvordan valgplakater må ophænges, glemmes ofte i valgkampens hede. Derfor vælger flere kommuner at bruge en app, hvor borgerne kan hjælpe til i kampen mod de ulovlige plakater.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum