Læger uden Grænser (MSF)

Dansk sygeplejerske i Moria: Lejren ligger i aske - og de har ingen vand, mad eller ly

Del
Det er rædselsfuldt, fortæller Læger uden Grænsers danske sygeplejerske fra flygtningelejren Moria, der nedbrændte i nat. Tusinder af mennesker er uden mad, vand eller læ for vejret. Læger uden Grænser arbejder på at få organisationens lægeklinik klar efter branden.

Den græske flygtningelejr Moria brændte ned til grunden natten mellem den 8. og 9. september. Flere end 12.000 mennesker måtte endnu en gang flygte for deres liv, ud på gaderne omkring lejren.

”Vi så ilden sprede sig hele natten. Til sidst stod hele lejren i flammer, mens de mange mennesker forsøgte at komme væk. Børn og forældre i chok. Vi gør, hvad vi kan for at hjælpe dem,” fortæller Marco Sandrone, der koordinerer Læger uden Grænsers hjælpearbejde i Moria.

Læger uden Grænsers danske anæstesisygeplejerske Kamma Skaarup er i Moria lige nu som medicinsk teamleder. Hun fortæller fra resterne af lejren:

”Hele Moria ligger i aske. 12.000 børn og voksne blev evakueret fra lejren og er nu efterladt på gaden uden noget sted at kunne gå hen. De har forsøgt at nå byen, men politiet har blokeret adgangen. Det er 30 grader varmt, solen bager ned, og de har ingen vand, mad eller ly. Det er forfærdeligt og rædselsfuldt.”

Mange sårbare på flugt fra Moria

En stor del af de flygtende er børn og sårbare mennesker, blandt andet uledsagede børn, ældre mennesker, kronisk syge og gravide kvinder.

Læger uden Grænser har siden 2015 drevet en klinik ved Moria, hvor flygtningene kunne få læge- og psykologhjælp. Især behandles traumatiserede og syge børn og ofre for seksuel vold.

Nogle af Læger uden Grænsers medarbejdere beskyttede klinikken mod flammerne natten igennem. Derfor står den heldigvis stadig, og organisationen kan, så snart det er muligt, genoptage sit hjælpearbejde.

Hjælpen skal frem

I Moria har de tusinder af flygtninge levet under dårlige forhold. Lejren blev oprindeligt bygget til at huse omkring 3.000 mennesker, men da der var flest, levede cirka 20.000 mennesker i lejren. Der var hverken toiletter nok eller adgang til rent vand.

Kort tid før branden blev det første tilfælde af COVID-19-smitte i lejren bekræftet, og hele lejren blev sat i karantæne af de græske myndigheder.

Læger uden Grænser er i gang med at få overblik over situationen, så vi kan hjælpe de mange flygtninge, der nu ikke engang har et telt at bo i.

”Det allervigtigste er, at flygtningene kommer i sikkerhed, får ly, mad og vand. Og så skal vi herefter se på det medicinske. Der er mange sårbare folk derude: Kronisk syge, gravide og uledsagede børn,” fortæller Kamma Skaarup.

Nøgleord

Kontakter

Information om Læger uden Grænser (MSF)

Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser (MSF)
Strandlodsvej 44
2300 København S

+45 39 77 56 00http://msf.dk/

Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling

Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye