Dansk supervåben mod corona – og nye vira?

Del

Nanoforskere fra SDU og produktion- og handelsvirksomheden Abena vil skabe et mundbind, der ikke blot uskadeliggør corona-virussen, men også alarmerer brugeren, når mundbindet kommer i kontakt med virusset.

”Vi tror så meget på teknologien, at vi går i gang med de indledende forsøg, så vi forhåbentlig hurtigst muligt kan få mundbindet på markedet. Et mundbind, der indkapsler og uskadeliggør corona, og samtidig alarmerer brugeren, når dit mundbind bliver udsat for virusset. På den måde kan mundbindet også fungere som opsporingsværktøj."

Sådan lyder det fra Jacob Marcussen fra den sønderjyske distributør af værnemidler Abena, der bl.a. sælger, håndsprit, visir og mundbind. Og mundbind er netop, hvad det handler om. Det mundbind, som er gået hen og er blevet en uadskillelige følgesvend i din hverdag, siden regeringen d. 23. oktober indførte en række nye restriktioner for at dæmme op for COVID-19-pandemien, heriblandt krav om brug af mundbind.

Mikropartikler skal indkapsle og uskadeliggøre virus
Abena er gået sammen med professor Yogendra Mishra og lektor Roana de Oliveira Hansen fra NanoSyd ved SDU i Sønderborg om at udvikle et mundbind, der kan blive et stærkt våben i kampen mod COVID-19.

Professor Yogendra Mishra arbejder med såkaldte tetrapods, hvilket er mikropartikler belagt med zinkoxid, som har virale bindingsevner og derfor kan fungere som avanceret virusbeskyttelse i mundbind og ansigtsmasker.

”Mikropartiklerne binder sig til corona-virussets overfladeproteiner, kaldet Spike (S), hvilket er det, som ses som den krone eller glorie, der ligner solens korona, som har givet corona-virusset sit navn. Virusset bliver indkapslet og kan derfor ikke binde sig til celler i vores krop. Konceptet og teknologien er billig, simpel og hurtig at fremstille i stor skala,” siger Yogendra Mishra.

Professoren tilføjer, at mikropartiklerne har vist utroligt stærke antivirale egenskaber over for andre vira, som f.eks. herpes, og i øvrigt ikke er skadelige for mennesker.

Sensor skal alarmere
Lektor Roana de Oliveira Hansen forsker bl.a. i følsomme sensorsystemer, der kan måle de organiske molekyler som corona-virussets ydre lag består af. Det er målet, at mundbindet med en lille batterianordning skal alarmere brugeren, når sensoren registrerer corona.

”Hvis sensor-potentialet i mikropartiklerne er så højt som vi forventer baseret på vores forskning, så vil masken kunne udsende et signal via et meget lille og kompakt stykke elektronik, som overhovedet ikke vil genere brugeren,” siger Roana de Oliveira Hansen.

Det lille elektroniske device ville herefter kunne sende information til brugerens mobil og til f.eks. statens smittestop-app.

Ikke på markedet i indeværende år
Direkte adspurgt, hvornår et produkt realistisk set kan være på markedet, så er Jacob Marcussen fra Abena en smule tøvende.

”Teknologien og konceptet skal gennemtestes, og så skal et produktionsapparat op at stå. Jeg håber, at det kan blive inden sommerferien 2021, men jeg må også erkende, at der kan gå op til et år. Det er en innovationsproces, så ting kan tage tid og man kan blive klogere undervejs. Det er et projekt vi prioriterer højt pga. aktualiteten i problemstillingen, og vi håber også at kunne modtage fondsmidler der kan sætte yderligere skub i processen,” siger han.

Teknologien kan bruges mod andre vira
Med op til et år, før nano-mundbindet er på markedet, så er det nærliggende at tro, at en vaccine bliver godkendt før, og mundbindet derfor bliver overflødigt. Men hvis du har en forventning om, at så snart en vaccine er klar, så vil alt hurtigt være ”back to normal”, så er der en risiko for, at du bliver slemt skuffet. Det vil nemlig sandsynligvis ikke blive tilfældet. Det vil tage tid at implementere vaccinen, forskellige grupper vil blive prioriteret og der kan være distribueringsudfordringer.

Og da lovende vacciner stadig er under udvikling, så ved endnu ikke, hvor lang tid folk vil være immune eller om der er behov for en opfølgende vaccination. Derfor vil vi sandsynligvis opleve en periode, hvor vi stadig har behov for at opretholde mange af de restriktioner, der er blevet indført - inklusive mundbind.

”Det er tanken, at teknologien også kan bruges til andre vira. Vi kan vist roligt sige, at hele verden var uforberedt på denne pandemi. Vi har en forpligtigelse til at lære af denne pandemi, så vi som samfund står bedre rustet næste gang vi møder en pandemi. SARS, MERS, EBOLA og Covid-19 er alle eksempler på pandemier, der har haft enorme konsekvenser rundt om i verdenen. Fællesnævneren er, at det gælder om at opspore smitten og bryde smittekæden. Målet er at lave et produkt der kan bruges i dag, men i høj grad også i fremtiden. Det skal det her projekt medvirke til, ”siger Jacob Marcussen.

Kontakter

Jacob Marcussen
Executive Assistant to CEO
Phone: +45 7431 1869
Mobile: +45 5158 1869
E-mail: jama@abena.dk
www.abena.dk

Professor Yogendra Kumar Mishra
Mads Clausen Instituttet, SDU
mishra@mci.sdu.dk
(Germany mobile) +49 1578 187 9898
(SDU Office) +45 6550 7623

Lektor Roana de Oliveira Hansen
Mads Clausen Instituttet, SDU
65501649, 42261506
E-mail:
roana@mci.sdu.dk

Venlig hilsen
Sune Holst
Journalist
Mobil 31 31 62 82

Vedhæftede filer

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Ny professor og specialeansvarlig overlæge i øjensygdomme på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital15.7.2021 13:23:06 CEST | Pressemeddelelse

Jakob Grauslund (44 år) er tiltrådt i en permanent stilling som klinisk professor i øjensygdomme på Klinisk Institut, Syddansk Universitet, i kombination med en stilling som specialeansvarlig overlæge på Øjenafdeling E, Odense Universitetshospital. Han har de seneste seks år beklædt et midlertidigt forskningsprofessorat på samme afdelinger, og det er således denne stilling, som nu er permanentgjort.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum