PlanBørnefonden

Dansk samarbejde sikrer færre dødsfald ved fødsler i flygtningelejr

Del

Fødende kvinder og deres spædbørn har nu en større chance for at overleve i Etiopiens flygtningelejre. Det er det vigtigste resultat efter afslutningen af halvandet års samarbejde mellem PlanBørnefonden og Maternity Foundation i det østafrikanske land.

En glad mor foran en fødselsklinik i Gambella.
En glad mor foran en fødselsklinik i Gambella.

Flygtningelejrene i Etiopiens vestlige Gambella-region huser godt 400.000 flygtninge fra borgerkrigen i nabolandet Sydsudan. 89% af beboerne er kvinder og børn. Mange flere af dem overlever fødslerne, efter 57 jordemødre i løbet af det sidste halvandet år har modtaget undervisning af PlanBørnefonden og Maternity Foundation i at bruge Safe Delivery App'en. 

App’en, der udviklet i samarbejde med Københavns Universitet og Syddansk Universitet, giver simple instruktioner og viser animationer, der guider medarbejderne på klinikkerne gennem en fødsel. En af de jordemødre, der har lært at bruge den, er Nicola Zewge. App'en er blevet et uundværligt redskab for Nicola og hans kolleger, fortæller han.

”Safe Delivery App’en er som en bibel for os jordemødre. Vi har den altid i lommen,” forklarer Nicola Zewge.

Travlhed og tryghed
App’en indeholder bl.a. praktiske beskrivelser af procedurerne ved en fødsel og en medicinliste, som jordemødrene og det øvrige personale kan bruge, når de er på arbejde eller under uddannelse. Siden Nicola blev introduceret for app’en har den været en fast makker i hans arbejde på klinikken, hvor de har ca. 150 fødsler om måneden.

”Jeg bruger app’en hver dag, og når jeg ikke har travlt, bruger jeg den til at læse op på procedurer og behandlinger. Vores arbejde er risikofyldt. Vi står med mødre og deres børns liv i hænderne hver dag. App’en er så anvendelig, at jeg mener, alle jordemødre burde bruge den,” siger Nicola, mens han viser, hvordan app’en virker på den tablet, klinikken har fået af PlanBørnefonden og Maternity Foundation.

Iben Rasmine Østergaard Marcussen er programmedarbejder hos PlanBørnefonden og har med egne øjne set, hvilke forhold kvinderne føder under i flygtningelejrene.

”Der er ingen elektricitet eller rindende vand. Vand henter de i spande fra en stor tank udenfor klinikken. Og selvom det er ret primitivt, og kvinderne selv skal medbringe sengetøj, mad, rent tøj osv., så er der hængt gardiner op, som sørger for privatlivet, og jordemødrene er dygtige til at sikre en tryg og afslappet stemning, selvom de har travlt.”

Siden projektet startede i efteråret 2017 har klinikkerne udover undervisning i app’en modtaget hygiejneprodukter og klinisk udstyr samt såkaldte ”dignity kits” til de nybagte mødre indeholdende sæbe, bind og andre vigtige basisprodukter.

Fra dør til dør
Samarbejdet mellem PlanBørnefonden og Maternity Foundation har ikke kun handlet om at uddanne personalet på fødeklinikkerne i flygtningelejrene. Der er også bygget 630 latriner og 120 badefaciliteter, der har forbedret den generelle hygiejne i lejrene, der er afgørende for at sikre, at flere overlever. Et vigtigt element for at sikre projektets bæredygtighed har været at involvere beboerne.

Det er blandt andet sket ved at uddanne 25 af dem i at involvere og undervise de andre i lejrene om sundhed, hygiejne og sanitet. Det gør de ved at gå fra dør til dør og oplyse deres naboer om fx håndhygiejne, hvordan de skal bruge de nye latriner og giver dem gode råd til, hvordan de skal spotte faresignaler hos gravide og nyfødte, som kræver behandling på klinikkerne. En af de 25 frivillige er Nyachom Both Teny, der selv er gravid med sit fjerde barn, som hun snart skal føde med hjælp fra personalet på lejrens sundhedsklinik – nøjagtig som hun gjorde med sine første tre børn.

Succesfuldt samarbejde
Efter afslutningen af projektet i Gambella-regionen gør Iben Rasmine Østergaard Marcussen status over resultaterne.

”Udover de forbedrede forhold i flygtningelejrene har hele det etiopiske sundhedssystem fået et løft. Jordemødrene roterer i jobs inden- og udenfor lejrene og tager deres nye færdigheder med sig, så effekten spreder sig. Vi ser, at de etiopiere, der bor udenfor lejrene, søger ind i lejrene for at modtage sundhedsydelser, da sundhedssystemet fungerer bedre i lejrene end udenfor.”

De gode resultater er en konsekvens af det effektive samarbejde mellem PlanBørnefonden og Maternity Foundation.

”Enhver mor og nyfødt barn fortjener en sikker fødsel – ligegyldigt, hvor de bor. Omkring 60% af alle dødsfald i forbindelse med graviditet og fødsel finder sted i lande, der er ramt af en humanitær krise. Oveni de mange udfordringer, kvinder står overfor som flygtninge, er det ekstra sårbart at være gravid og føde. Ved at samarbejde og benytte en kombination af solid ekspertise og innovativ teknologi har vi kunnet støtte kvinder og spædbørn på meget stærkere og effektiv vis, end vi havde kunnet alene,” siger direktør for Maternity Foundation, Anna Frellsen.

Selvom projektet i Gambella er afsluttet er Safe Delivery App’en blevet en fast del af arbejdet på klinikkerne, og den har givet nye måder at arbejde på. Den nødvendige viden er altid tilgængelig blot ved at kigge på telefonen. App’en har vist sig at være så effektiv, at den allerede er introduceret i projekter i Togo og Benin, ligesom PlanBørnefonden og Maternity Foundation er gået i gang med at kigge på, i hvilke andre lande i Afrika og Asien, app’en kan udbredes.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

En glad mor foran en fødselsklinik i Gambella.
En glad mor foran en fødselsklinik i Gambella.
Download
Nicola Zewge er en af de 57 jordemødre, der har lært at bruge Safe Delivery App'en
Nicola Zewge er en af de 57 jordemødre, der har lært at bruge Safe Delivery App'en
Download

Information om PlanBørnefonden

PlanBørnefonden
PlanBørnefonden
Mimersgade 47, 4.
2200 København N

+45 70 22 12 11https://planbornefonden.dk

PlanBørnefonden er Danmarks største privatfinansierede børnerettighedsorganisation. Størrelse og styrke er afgørende, når vi hver dag kæmper for at sikre børns og unges rettigheder og muligheder i verdens mest skrøbelige områder – og specielt for pigerne, der er særlig ramt af ulighed og har få og ringe fremtidsmuligheder.

PlanBørnefonden er en del af Plan International, som er en af verdens ældste og største organisationer med fokus på børns rettigheder. Vi er til stede i flere end 70 lande i Afrika, Asien og Latinamerika.

Vi arbejder benhårdt for at børn kan klare sig, uanset hvor de er født og hvilket køn de har. At piger og drenge har samme gode muligheder og vilkår i livet er fundamentet for, at de i fremtiden sammen kan bygge et bedre lokalsamfund. Vi arbejder langsigtet med bæredygtig udvikling, så udsatte og skrøbelige samfund kan vokse sig stærke og stabile.

Vi er medlem af brancheorganisationen for indsamlingsorganisationer, ISOBRO.

Følg pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PlanBørnefonden