Røde Kors

Dansk Røde Kors har brugt 350 mio. kr. på nødhjælp til Ukraine

Del

I morgen er det seks måneder siden, krigen brød ud i Ukraine. Røde Kors har takket være en overvældende opbakning kunnet iværksætte en enorm hjælpeindsats i landet. Men behovet fortsætter med at stige, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors

I krigens første døgn rundede Dansk Røde Kors en million kroner til nødhjælpsindsatsen i Ukraine, og derfra er donationerne kun gået én vej. I dag har danske privatpersoner, virksomheder, fonde og myndigheder bidraget med mere end 600 millioner kroner.

Omkring 350 millioner kroner er allerede brugt på indsatsen i Ukraine og arbejdet er stadig i fuld gang, hvilket de mange indsamlede midler sikrer. Røde Kors forventer, at der vil være akut behov for hjælp i mindst to år frem og at Dansk Røde Kors’ samlede bidrag til indsatsen vil løbe op i mindst 750 millioner kroner.

”Jeg tror, de færreste havde forestillet sig, at konflikten ville vare så længe – men i dag er det svært at se, hvornår den skal få en ende. Jeg er enormt taknemmelig for opbakningen, men frygter, at vi ser ind i en stadig dybere krise, med fortsat konflikt og svære humanitære udfordringer,” siger generalsekretær Anders Ladekarl.

Han har i den forgangne uge besøgt Ukraine for ved selvsyn at vurdere situationen et halvt år inde i krigen.

”Vinteren i Ukraine er barsk med sne og helt ned til 30 graders frost - uden opvarmning og varmt tøj kan den være livsfarlig. Denne vinter er der en overhængende risiko for, at store dele af Ukraine vil have meget begrænset adgang til opvarmning. Det kan få katastrofale konsekvenser for de mange millioner mennesker, der allerede er hårdt påvirket af krigen. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe folk igennem vinteren og afbøde en yderligere humanitær katastrofe,” siger Anders Ladekarl.

Dansk Røde Kors har været til stede i Ukraine siden 2014 og kunne derfor hurtigt, i tæt samarbejde med Ukrainsk Røde Kors og deres mange tusinde frivillige, etablere en af hoveforsyningslinjerne ind i landet. Via den, er der det første halve år distribueret cirka 5.500 tons nødhjælp rundt i landet.

”I takt med at krigen er blevet hverdag, er vi også begyndt at dele kontanter ud for at hjælpe familier i Ukraine, der har åbnet deres hjem for internt fordrevne. Vi har i dag hjulpet omkring 10.000 mennesker med at betale for mad, medicin og regninger og dermed øge sandsynligheden for, at gæstfriheden fortsætter,” siger Anders Ladekarl.

Konflikten vil sætte spor i generationers mentale sundhed og Røde Kors forsøger at forebygge dette ved at tilbyde specialiserede mentale sundhedsydelser, psykosociale aktiviteter til børn og voksne samt sikre udbredelsen af psykosocial førstehjælp.

Sideløbende med hjælpeindsatsen i Ukraine driver og opstarter Røde Kors også adskillige aktiviteter i Danmark til støtte for modtagelsen af flygtninge fra Ukraine. 105 af vores lokale afdelinger i 77 kommuner er allerede i gang med aktiviteter, og yderligere 14 er under opstart. Der er særligt oprettet mange nye sociale cafeer og mødesteder for flygtninge, og vi matcher stadigt flere med frivillige venner.

Nøgleord

Kontakter

For henvendelser kontakt Røde Kors’ pressetelefon:

3529 9699
Røde Kors.dk/presse

Information om Røde Kors

Røde Kors
Røde Kors
Blegdamsvej 27
2100 København Ø

+45 35 25 92 00https://www.rodekors.dk/

Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.

192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum