Udenrigsministeriet

Dansk pres på udviklingsbankerne: I skal leve op til Parisaftalen

Del
Danmark ser gerne, at udviklingsbankerne gør langt mere for at hjælpe udviklingslandene med at leve op til Parisaftalen. Det fik udviklingsminister Rasmus Prehn understreget i dag, da han var vært på et møde om klima og udviklingsbankerne under Verdensbankens årsmøder.

Særligt i en tid, hvor mange lande er ramt af COVID-krisen og står over for en stor genopbygning, skal der større fokus på klima-rigtige løsninger. Sammen med de andre nordiske lande er Danmarks målsætning, at genopbygningen skal være retfærdig - og ikke mindst grøn. Der kan udviklingsbankerne spille en stor rolle ved at give støtte og finansiering til ambitiøse klimahandlingsplaner i udviklingslandene.

”Klimadagsordenen skal være en integreret del af den globale udviklingsindsats. Udviklingsbankerne skal gå forrest og arbejde for, at udviklingen bliver grøn, frem for sort”, siger Rasmus Prehn.

Det betyder, at bankerne skal bruge langt flere midler på klimafinansiering end de gør i dag. Verdensbanken har en målsætning om at bruge 28% af dens samlede investeringer på klimafinansiering. Men det er for uambitiøst. Flere af de store udviklingsbanker har mål på helt op til 40%.

Danmarks udviklingsminister er fortaler for, at bankerne skal satse på klima som en central del af arbejdet med bekæmpe ulighed og fattigdom. Det kan godt lade sig gøre at få begge dele samtidigt.

”Grønne løsninger og jobs går hånd i hånd. Man kan gøre begge dele på en gang. De grønne investeringer leder til vækst, fordi vi ved, at der skabes flere jobs ved at investere i grøn energi end i fossile teknologier. Desuden er vedvarende energi ofte billigere end sort energi”, siger Rasmus Prehn.

Undersøgelser har vist, at hvis man fx investerer 1 mio. dollars i grøn energi, kan det give 3 gange så mange jobs som 1 mio. dollars investeret i sort energi. Derfor er Danmark fortaler for, at udviklingsbankerne helt skal stoppe med nye investeringer i fossile brændsler.

De grønne investeringer vil også på lang sigt være med til at sikre en bæredygtig udvikling. Mange lande står foran store udfordringer i forbindelse med klimaforandringerne, som kan ødelægge landbrug og drive folk fra hus og hjem. Det risikerer at medføre yderligere fattigdom, ulighed og konflikt.

Ved at skubbe på for de langsigtede, bæredygtige løsninger, kan man skabe et mere stabilt fundament, som også er modstandsdygtigt i krisetider.

Som eksempel på gode grønne projekter, arbejder den Afrikanske Udviklingsbank for at give 250 mio. mennesker adgang til energi i Sahel, ved hjælp af solenergi. Og sammen med Verdensbanken har Afrikabanken desuden været med til at finansiere en af verdens største solcelleparker i Marokko. I konstruktionen af solcelleparken blev 2000 jobs skabt og parken har i dag 100 ansatte. Sådanne initiativer vil vi gerne have flere af.

”Vi skubber på for, at den nye energi, der skabes, er bæredygtig. Så sikrer vi, at millioner af mennesker undgår at blive låst fast til skadelig sort energi - årtier ud i fremtiden ”, siger Rasmus Prehn.

Pressekontakt
THORLEIF RAVNBAK
MOBIL 25749150

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye