Dansk organisation rydder miner op efter borgerkrigen i Syrien og Irak
Den 4. april er det international Mine Awareness Day – og trods Danmarks beskedne størrelse nyder vi stor international anerkendelse, når det gælder den krævende opgave med at rykke ud til verdens brændpunkter og fjerne miner og ueksploderet ammunition. Folkekirkens Nødhjælp er blandt verdens førende inden for humanitær minerydning, og nu står organisationen over for en særlig opgave – oprydningen efter borgerkrigen i Syrien og Irak.
Selvom de væbnede kampe ser ud til at være afsluttet, har konflikten efterladt sig et dødbringende spor af miner, skjulte improviserede bomber og lagre af ammunition.
”Arbejdet med at rydde op efter borgerkrigen er én af de største udfordringer vi som organisation har stået over for. Vi rydder jo miner mange steder i verden, men lige her ligger eksplosiver på steder, hvor det kan være svært af forudsige, og i udformninger, som man ikke har fantasi til at forestille sig. Derudover er konflikten jo først lige slut for nylig - nogle vil måske sige, at den endnu ikke er helt afsluttet. Alle de her faktorer gør arbejdet enormt kompliceret og risikabelt, ” siger Jonas Vejsager Nøddekær, International Direktør i Folkekirkens Nødhjælp.
Tusinder af syrere er drevet på flugt fra centrale byer, og flere millioner flygtninge og internt fordrevne venter på at kunne vende hjem. Ifølge FN lever 8,2 millioner nu i områder, der jævnligt rammes af ulykker forårsaget af sprængstoffer. Og det har lange udsigter, før området igen er sikkert. Det vurderes, at rydningsarbejdet først vil være afsluttet om mindst ti år. Mange steder er svære at få adgang til på grund af tonsvis af murbrokker, der skal fjernes med forsigtighed, fordi de kan skjule eksplosiver.
Selv når konflikten kan betragtes som afsluttet, vil krigen formentlig koste liv mange år endnu. Efterladenskaber fra krig dræber nemlig længe efter, at parterne er holdt op med at slås. For tredje år i træk er antallet af ofre for ueksploderet ammunition i Syrien steget. Tusinder er dræbt eller lemlæstet – næsten halvdelen børn. Netop derfor er Folkekirkens Nødhjælps arbejde ikke kun at fjerne eksplosiver. Organisationen informerer også om faren ved dem, og hvad man skal gøre, hvis man opdager sprængfarligt materiale.
”Det er altafgørende for, at et område igen kan komme på fode, at dets indbyggere føler, at det er sikkert at vende hjem, sende deres børn i skole og færdes frit på gader og stræder. Mange tror, at en krig er slut, når det sidste skud er affyret – det er langt fra tilfældet,” siger Jonas Vejsager Nøddekær.
FAKTA
- 4. april er FN’s internationale dag for minerydning. 60 lande i verden har større eller mindre områder, der er forurenet med miner og ueksploderede efterladenskaber fra krig.
- Folkekirkens Nødhjælp begyndte at rydde miner i 1999
- Danmark er ikke bare førende i minerydning, når det gælder udførsel, men også blandt de største donorer i verden, når det gælder støtte til rydning af krigens efterladenskaber og oplysningsarbejde i både Syrien og Irak.
Nøgleord
Kontakter
Jonas NøddekærInternational direktør - Udvikling af programmer og projekter, internationalt
Tlf:29 69 91 21jno@dca.dkInformation om Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.
Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Danskerne elsker genbrug – især om sommeren2.7.2025 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Genbrugssalget eksploderer i sommermånederne. Det mærker Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker tydeligt over hele landet
Gå i rødt for Gazas børn og familier16.6.2025 16:38:34 CEST | Pressemeddelelse
Red Barnet, Amnesty International Danmark, Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, Greenpeace, International Media Support og Oxfam Danmark inviterer til demonstration foran Christiansborg.
Kendt influencer hænger sko i træerne på Nørrebro8.5.2025 12:24:24 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med Folkekirkens Nødhjælp ønsker Michella Meier-Morsi at skabe opmærksomhed om en ubehagelig - men meget vigtig - sandhed.
Ny engagementsdirektør i Folkekirkens Nødhjælp7.5.2025 14:29:49 CEST | Pressemeddelelse
Folkekirkens Nødhjælp har ansat Iben Konradi Nielsen som ny engagementsdirektør. Hun kommer fra en stilling som direktør i Jordemoderforeningen, er uddannet journalist og har mange års ledelses- og kommunikationserfaring fra fagbevægelsen mv. ”Jeg glæder mig helt utroligt meget til at skabe engagement og opbakning til Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Nedlukningen af USAID og oprustningen i Europa gør det vigtigere end nogensinde at styrke danskernes engagement i en mere retfærdig verden. Vi befinder os i en vanskelig tid, og det er nu, civilsamfundet skal vise sit værd. Jeg tror på, at vi i Folkekirkens Nødhjælp kan være med til at skabe endnu stærkere fællesskaber, hvor der er plads til næstekærligheden – også for folk i verdens brændpunkter,” siger Iben Konradi Nielsen. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Jonas Nøddekær, ser frem til samarbejdet med den nye engagementsdirektør, der også har mange års erfaring med bestyrelsesarbejde i FDF, efterskoleverdenen og menighedsrådsarbejde
Momentum for reviving climate ambitions at Copenhagen Climate Ministerial5.5.2025 13:42:07 CEST | Pressemeddelelse
This week the annual Copenhagen Climate Ministerial will be held. Here several of the world’s climate ministers are gathering in Copenhagen to discuss climate how to manage the climate crisis.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum