Folkekirkens Nødhjælp

Dansk organisation rydder miner op efter borgerkrigen i Syrien og Irak

Del

I en årrække har store dele af Syrien og Irak været hærget af væbnede kampe mellem mange og skiftende fraktioner. Men selvom en af de væsentlige parter – Islamisk stat – nu har mistet deres sidste territorium, er oprydningen efter den mangeårige konflikt først lige gået i gang. En dansk organisation er med forrest i det sprængfarlige felt.

Den 4. april er det international Mine Awareness Day – og trods Danmarks beskedne størrelse nyder vi stor international anerkendelse, når det gælder den krævende opgave med at rykke ud til verdens brændpunkter og fjerne miner og ueksploderet ammunition. Folkekirkens Nødhjælp er blandt verdens førende inden for humanitær minerydning, og nu står organisationen over for en særlig opgave – oprydningen efter borgerkrigen i Syrien og Irak.

Selvom de væbnede kampe ser ud til at være afsluttet, har konflikten efterladt sig et dødbringende spor af miner, skjulte improviserede bomber og lagre af ammunition.

”Arbejdet med at rydde op efter borgerkrigen er én af de største udfordringer vi som organisation har stået over for. Vi rydder jo miner mange steder i verden, men lige her ligger eksplosiver på steder, hvor det kan være svært af forudsige, og i udformninger, som man ikke har fantasi til at forestille sig. Derudover er konflikten jo først lige slut for nylig - nogle vil måske sige, at den endnu ikke er helt afsluttet. Alle de her faktorer gør arbejdet enormt kompliceret og risikabelt, ” siger Jonas Vejsager Nøddekær, International Direktør i Folkekirkens Nødhjælp.

Tusinder af syrere er drevet på flugt fra centrale byer, og flere millioner flygtninge og internt fordrevne venter på at kunne vende hjem. Ifølge FN lever 8,2 millioner nu i områder, der jævnligt rammes af ulykker forårsaget af sprængstoffer. Og det har lange udsigter, før området igen er sikkert. Det vurderes, at rydningsarbejdet først vil være afsluttet om mindst ti år. Mange steder er svære at få adgang til på grund af tonsvis af murbrokker, der skal fjernes med forsigtighed, fordi de kan skjule eksplosiver.

Selv når konflikten kan betragtes som afsluttet, vil krigen formentlig koste liv mange år endnu. Efterladenskaber fra krig dræber nemlig længe efter, at parterne er holdt op med at slås. For tredje år i træk er antallet af ofre for ueksploderet ammunition i Syrien steget. Tusinder er dræbt eller lemlæstet – næsten halvdelen børn. Netop derfor er Folkekirkens Nødhjælps arbejde ikke kun at fjerne eksplosiver. Organisationen informerer også om faren ved dem, og hvad man skal gøre, hvis man opdager sprængfarligt materiale.

”Det er altafgørende for, at et område igen kan komme på fode, at dets indbyggere føler, at det er sikkert at vende hjem, sende deres børn i skole og færdes frit på gader og stræder. Mange tror, at en krig er slut, når det sidste skud er affyret – det er langt fra tilfældet,” siger Jonas Vejsager Nøddekær.

FAKTA

  • 4. april er FN’s internationale dag for minerydning. 60 lande i verden har større eller mindre områder, der er forurenet med miner og ueksploderede efterladenskaber fra krig.
  • Folkekirkens Nødhjælp begyndte at rydde miner i 1999
  • Danmark er ikke bare førende i minerydning, når det gælder udførsel, men også blandt de største donorer i verden, når det gælder støtte til rydning af krigens efterladenskaber og oplysningsarbejde i både Syrien og Irak.

Nøgleord

Kontakter

Jonas NøddekærInternational direktør - Udvikling af programmer og projekter, internationalt

29 69 91 21jno@dca.dk

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

50 60 20 80https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

2019 blev det dødeligste år for verdens nødhjælpsarbejdere23.9.2020 13:07:25 CESTPressemeddelelse

Krigszonerne verden over breder sig, og krigene bliver mere og mere voldelige. 75 år efter FN blev dannet med målet om at sikre international fred, estimerer selvsamme organisation, at hele 168 millioner mennesker har brug for humanitær hjælp. Samtidig med at de humanitære behov vokser, bliver nødhjælpsarbejdere i højere grad direkte militære mål i krigens rædsler. Sådan blev 2019 det dødeligste år for nødhjælpsarbejdere. 484 nødhjælpsarbejdere blev ofre for større angreb. 142 med dødelig udgang, 234 blev hårdt sårede og 124 blev kidnappet. Som generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp mærker Birgitte Qvist-Sørensen, hvordan nettes strammes om den organisation, hun står i spidsen for: ”I 2019 var vi nødt til at evakuere medarbejdere i Syrien, Congo, Sydsudan og Libyen, fordi de var i risiko for at blive fanget i kamphandlinger eller i risiko for at blive direkte militære mål” Ifølge Birgitte Qvist-Sørensen er det tydeligt, at nødhjælpsarbejdere ikke er fredet i krigen på samme måde, som

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum