Aalborg Universitet

Dansk opfindelse forebygger ankelskader

Del

Specialdesignet tape på skoen kan forebygge forstuvninger og vridskader ved mange former for indendørs idræt. Løsningen hedder Spraino og er udviklet og testet i samarbejde med forskere ved Aalborg Universitet, DTU og Hvidovre Hospital

Forstuvninger og vrid i anklen er den mest udbredte sportsskade i verden. Men der er håb forude for de mange, der har prøvet den smertefulde oplevelse. Erhvervs-ph.d. Filip Gertz Lysdal fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet har gennem de seneste år forsket intensivt i ankelskader. Nu har han sammen med Spraino udviklet en forebyggende løsning, der indtil videre har vist sig at være ekstremt effektiv.

Hvert år søger flere end 40.000 danskere mod skadestuen på grund af et forstrakt ledbånd i anklen. Ofte med risiko for en gentagelse, fordi ledbåndene bliver slappere, hver gang de bliver overbelastet.

Stå ikke for fast

Vrid og forstuvninger i anklerne opstår som oftest, når en idrætsudøver lander på ydersiden af foden og på grund af skoenes gummisål så at sige ”hænger fast” på gulvet. Den hårde opbremsning i den farlige position medfører et voldsomt pres på ankelleddet. Og så er skaden sket!

- Når man lander forkert, fanger skoen gulvet, så man vrikker rundt og ud over foden, forklarer Filip Gertz Lysdal. - Det er blandt andet sådan, skaderne opstår.

Løsningen på problemet er lidt af et paradoks. De færreste vil være interesserede i at have en sportssko på, der ikke kan stå ordentligt fast på gulvet. Derfor har udfordringen været at udvikle en løsning, så skoene både kan glide på kritiske tidspunkter og samtidig have et godt greb i underlaget.

Resultatet er blevet Sprainos nyudviklede tape med det såkaldte smart grip, der kan hæftes på yderkanten af sportsskoene. Hvis man lander uheldigt på yderkanten af foden, afværges det skadelige tryk på anklen med det, Spraino har valgt at kalde ’ret-op-effekten’. Det er nok til at forebygge vrid og forstuvninger uden at man går på kompromis med den høje friktion inde under sålen.

500 sportsfolk kan ikke tage fejl

Efter 100 procents succes med at forebygge vridskader i laboratorieforsøg, er Spraino lige nu ved at blive testet af danske idrætsfolk. Sammen med Danmarks Idrætsforbund, Dansk Håndbold Forbund, Badminton Danmark og Danmarks Basketball Forbund skal 500 sportsfolk på divisions- og liganiveau i løbet af det kommende år afprøve, hvor effektiv Sprainos smart grip tape er under kamp og træning.

- Vi kan se, at det virker hver gang i laboratoriet. Nu tester vi det hos en stor mængde sportsfolk og sammenligner med en kontrolgruppe for at se, hvor mange procent af skaderne vi kan forebygge i virkelighedens idrætshaller, siger Filip Gertz Lysdal.

Nøgleord

Kontakter

Filip Gertz Lysdal, erhvervs-ph.d., AAU, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, fgly@hst.aau.dk, 27 20 51 97

Lone Bechmann, pressekontakt, AAU, lbec@adm.aau.dk, 99 40 20 11

Billeder

Links

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Innovativt design af fundamenter til havvindmøller kan næsten halvere prisen11.7.2018 08:00pressemeddelelse

Et sugebøttefundament til en havvindmølle, der kan samles med bolte på havnen, inden det sejles ud til sin placering. Det er resultatet af et projekt mellem Aalborg Universitet, Siemens Gamesa, Universal Foundation A/S og Fred. Olsen Wind Carrier A/S. Et resultat, der kan sænke prisen på fundamentet med op til 40 procent, og som i sidste ende også vil sænke forbrugernes elregning

Demente liver op i interaktion med menneskelignende robotter, men forsker advarer mod ukritisk brug9.7.2018 08:30pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt viser, at mennesker med svær demens har stor gavn af kontakt til sociale robotter. Det får dem til at live op, og de begynder at tale og blive socialt aktive. Men ifølge forskeren bag projektet, Jens Dinesen Strandbech, er der etiske udfordringer forbundet med teknologien. Der er således risiko for, at robotterne kan blive brugt til at passivisere besværlige demente borgere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum