Dansk Byggeri

Dansk økonomi i studenterhumør

Del

Det går godt i dansk økonomi. BNP-væksten for 2017 er revideret et nøk op. Ledigheden er på det laveste niveau i ni år. Og bygge- og boliginvesteringerne holder sammen med privatforbruget opsvinget på sporet. Eneste sky for solen er, at eksporten udvikler sig overraskende negativt.

- Dansk økonomi har den samme ubekymrede grundstemning, som præger de tusindvis af nyudsprungne studenter i disse dage. Og langt hen ad vejen har dansk økonomi noget at have optimismen i. Det er et bredt funderet opsving med både privatforbrug og investeringer som vækstmotorer, og med både arbejdsmarked og boligmarked i topform, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Danmarks Statistiks reviderede nationalregnskab for 1. kvartal viser en sæsonkorrigeret vækst i kvartalet på 0,4 pct. Samtidig er BNP-væksten for 2017 justeret lidt opad fra 2,2 til 2,3 procent.


Opsvinget må ikke løbe tør for arbejdskraft
- Der er dog en enkelt sky for solen. Eksporten har foreløbig bevæget sig baglæns med 0,8 procent i 1. kvartal i år. Med tanke på, hvor godt det går i verdensøkonomien, som endnu ikke er ramt af handelskrig, er det paradoksalt, at vores eksport udvikler sig så negativt. Den gode nyhed er dog, at det næppe er en blivende tendens. Dertil er Danmarks konkurrenceevne for god, siger cheføkonomen.

En noget mere blivende udfordring er, at opsvinget i løbet af et par år risikerer at løbe tør for arbejdskraft.

- Allerede nu er rekruttering af kompetente medarbejdere den største udfordring i byggeriet og i flere andre både private og offentlige brancher. Og det er en udfordring, der er kommet for at blive. Så det nuværende solskinsvejr på arbejdsmarkedet burde rettelig bruges til at trimme reformdagsordenen, blandt andet ved at give efterløn og tilbagetrækning et nyt serviceeftersyn, siger Bo Sandberg.

Vækst i boliginvesteringerne på 12,3 procent i 1. kvartal
Set med byggebriller kan man glæde sig over, at investeringerne i boliger med en årsvækst på 12,3 procent i den grad bidrager positivt til den økonomiske vækst.

- Boligbyggeriet opfylder et reelt behov i markedet. Vi mangler fx både studieboliger og små familieboliger i hovedstaden. Ja faktisk kan man sige, at risikoen for en boligboble skal bygges væk, da stigende nybyggeri skaber bedre balance mellem udbud og efterspørgsel, siger Bo Sandberg.

Kontakter

Cheføkonom Bo Sandberg bsa@danskbyggeri.dk, telefon 28 50 38 19
Pressechef Helen Jensen hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.

Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum