Dansk Byggeri

Dansk økonomi i julehumør - runder to milepæle

Del

Aldrig i danmarkshistorien har der været så mange i arbejde som nu, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Og ikke siden 1987 har der været så få på offentlig forsørgelse. Der bliver også fortsat skabt jobs i byggeriet, men ifølge Dansk Byggeri er udsigterne for 2019 brogede.

- Dansk økonomi går på juleferie i topform. I oktober var der 2.764.800 personer med lønmodtagerjob. Det er Danmarksrekord. Og den gode nyhed er, at arbejdsstyrken stadig stiger nogenlunde lige så kraftigt som beskæftigelsen. Det udskyder det tidspunkt, hvor vi løber tør for arbejdskraft, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

I takt med opsvinget, bliver der også stadig færre på offentlig forsørgelse – og ikke mindst byggeriet er gode til at flytte mennesker fra passiv forsørgelse til aktiv selvforsørgelse.

- Det er en blanding af de gode konjunkturer og arbejdsmarkedsreformerne, som har ført til, at der nu for første gang siden 1987 er under 700.000 16-64 årige på offentlig forsørgelse, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Ifølge Danmarks Statistik var der i 3. kvartal op mod 699.000 fuldtidspersoner på offentlig forsørgelse. Det er et fald på godt 27.000 på et år. Især slår det igennem, at der er blevet 12.400 færre efterlønnere, 6.500 færre ledige og 5.200 færre kontanthjælpsmodtagere i forhold til 3. kvartal 2017.

2019 byder på todelt bygge- og anlægsmarked

Zoomer man ind på bygge- og anlægsbranchen, er udsigterne for 2019 noget brogede.

- Efter fem år med kraftig medvind, bevæger bygge- og anlægsbranchen sig næste år ud i et landskab, der er præget af lumsk sidevind, og hvor især anlægsentreprenørerne kan se frem til færre opgaver end i år, siger Bo Sandberg.

Indtil videre blev der dog fortsat i 2018 skabt job i byggeriet. I oktober var der lige som i de foregående måneder en beskeden jobvækst på ca. 300 lønmodtagere i bygge og anlæg. Og siden bunden blev nået i foråret 2013, er der skabt 28.900 nye lønmodtagerjob i bygge- og anlægsbranchen.

- Men i 2019 vil vi se en mere flad beskæftigelseskurve og et todelt marked. På den ene side vil der fortsat være solid aktivitet ved boligbyggeri og renoveringer, mens anlægsbranchen – dvs. vej- og baneanlæg - trækker kraftigt i modsat retning.

- Metro Cityringen er tæt på at være færdig og også den nye jernbane på Sjælland via Køge nærmer sig sin afslutning. Ifølge den såkaldte Leo Larsen rapport styrtdykker behovet for medarbejdere ved de store infrastrukturprojekter fra 10.000 i år til 4.000 i 2023. Så det er på høje tid med en ny ambitiøs infrastrukturplan, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Som endnu et vidnesbyrd om mere usikre tider i 2019, melder Danmarks Statistik – lidt i læ af de flotte beskæftigelsestal – om den laveste forbrugertillid i to år.

Kontakter

Cheføkonom Bo Sandberg, bsa@danskbyggeri.dk, 28 50 38 19

Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, 21 24 47 02

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.

Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Dansk Byggeri: Lad familievirksomheder og arvinger være i fred18.6.2019 15:30:00 CESTPressemeddelelse

Det er gift for generationsskifterne i de private virksomheder, hvis arveafgiften bliver sat markant op, sådan som de økonomiske vismænd foreslår. Det siger Dansk Byggeri, efter at vismændene i deres nye rapport argumenterer for at sætte den nuværende arveafgift på fem procent på familieejede virksomheder op til 15 procent. På forårsmødet i Det Økonomiske Råd anbefalede Dansk Byggeris direktør Lars Storr-Hansen også et højere og mere fleksibelt anlægsloft.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum