Dansk Metal: Ny udenrigspolitisk strategi slår to fluer med ét smæk

Del

Regeringens nye udenrigspolitiske strategi understreger, at Danmarks sikkerhed og danske arbejdspladser går hånd i hånd. Hvis vi skal komme i mål med ambitionerne, er der dog behov for flere faglærte.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har for kort tid siden præsenteret Danmarks nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi.

Strategiens retning møder opbakning fra fagforeningen Dansk Metal, som organiserer omkring 100.000 medlemmer, der fortrinsvis er ansatte på industriens eksporterende virksomheder i Produktionsdanmark:

”Sikkerhed og arbejdspladser går i den grad hånd i hånd i disse år. Derfor er det godt, at den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi slår to fluer med ét smæk: Strategien sætter dels fokus på at styrke Danmarks forsvar og sikkerhed, dels på at sikre gode danske arbejdspladser til vores medlemmer på eksportvirksomhederne. Der er ingen tvivl om, at erhvervspolitik og sikkerhedspolitik kommer til at hænge endnu tættere sammen fremover”, lyder det fra Johan Moesgaard Andersen, EU-chef i Dansk Metal.

Strategien indeholder på den ene side både et mål om at styrke dansk forsvar og sikkerhed og på den anden side et mål om at udbygge de danske styrkepositioner, når det gælder for eksempel det grønne og teknologiske område.

Allerede i indledningen peger strategien på en styrket rolle for Danmark, når det gælder den globale grønne omstilling. Dansk Metal er helt enige i, at Danmark fortsat skal spille en aktiv rolle til gavn for både klima og danske arbejdspladser. Men her bør regeringen supplere de globale ambitioner med en national indsats for at sikre flere faglærte og styrke erhvervsuddannelserne:

”Der skal turbo på den globale grønne omstilling, og vi er helt enige i regeringens prioritering af klimadiplomati. Danske virksomheder er et skridt foran deres globale konkurrenter og ligger afgjort i det grønne førerfelt. Men hvis Danmark fortsat skal spille rollen som klimaleder, som vi gerne vil, så er der altså akut brug for nationale initiativer for at sikre flere faglærte til at bygge den grønne omstilling. Ellers risikerer vi at vores grønne ambitioner bare bliver varm luft”, påpeger Johan Moesgaard Andersen.

Den tidligere udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi havde i højere grad fokus på de tre bundlinjer: vækst, grøn omstilling samt social balance gennem styrkede arbejdstagerrettigheder. Dansk Metal håber fortsat på, at den sociale balance globalt vil have regeringens fokus. Endelig nævner regeringen, at den vil tage initiativ til en europapolitisk aftale med Folketingets partier, frem mod at Danmark overtager EU-formandskabet i 2025. Her ser Dansk Metal gode muligheder for at styrke Danmarks Europapolitik.

”Når vi spørger vores tillidsfolk, så peger fire ud af fem tillidsrepræsentanter på, at EU’s indre marked og handelsaftaler er en kæmpe fordel for dem og deres arbejdsplads. Derfor er det godt, at regeringen vil samle bred opbakning til en ny europapolitisk aftale. Det haster – for den seneste aftale stammer helt tilbage fra 2008”, slutter Johan Moesgaard Andersen

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Dansk Metal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum