Dansk landbrug forpligter sig til ansvarlig og afskovningsfri soja
Danske landmænd er kendt verden over som nogle af de dygtigste og helt i front på bæredygtighed, og nu går et samlet dansk landbrugserhverv endnu mere aktivt ind i at støtte produktionen af bæredygtig soja.
Helt konkret sætter landbruget fælles, forpligtende mål for indkøb af soja og udbygger dermed erhvervets hidtidige sojapolitik. Det skal sikre, at al den soja, der købes til foder i dansk landbrug, senest i 2025 er 3. parts verificeret og dyrket ansvarligt og bæredygtigt, for eksempel i forhold til afskovning. Soja dyrkes rundt om i verden under meget forskellige forhold.
- Det er et stærkt skridt, det samlede erhverv i Danmark nu tager, siger Flemming Nør-Pedersen, direktør i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.
- Vi vil skabe reelle og varige forandringer i de lande, hvor sojaen produceres. Det gør vi ved at stille krav om blandt andet afskovningsfri dyrkning og verificering. Det er ikke alene ambitiøst, det giver også den mest bæredygtige løsning på den lange bane, siger Flemming Nør-Pedersen.
Dansk landbrug aftager 0,5 procent af verdens soja
Soja er en væsentlig ingrediens i dyrenes foder, fordi den er meget proteinrig. Det er de samme gode ernæringsmæssige egenskaber, der også gør soja til en vigtig ingrediens i en række fødevarer, især plantebaserede produkter.
I dag aftager dansk landbrug cirka 0,5 procent af verdens samlede produktion af soja, svarende til cirka 1,5 millioner tons.
- I Danmark aftager vi mindre end én procent af verdens sojaproduktion. Derfor kan den danske indsats ikke stå alene. Det er nødvendigt med europæiske og internationale løsninger og aftaler. Vi opfordrer derfor regeringen til at arbejde for krav om ansvarlig og afskovningsfri importer på EU-plan og internationalt. Vi opfordrer også regeringen til at gå i dialog med producentlandene og samarbejde med dem om ansvarlig sojaproduktion, siger Flemming Nør-Pedersen.
Landbrug & Fødevarer støtter derfor også selv aktivt fælles europæiske løsninger. Det sker via den europæiske foderbranche FEFAC, hvor den danske landbrugsbranche aktivt kan være med til at videreudvikle de fælles europæiske ansvarlighedskrav i FEFAC, blandt andet vedrørende afskovning. Den danske brancheorganisation DAKOFO har i øvrigt netop fået præsidentposten i FEFAC.
Flere initiativer vil bidrage til øget bæredygtighed
Parallelt med de nye mål om 100 procent verificeret, ansvarligt produceret soja arbejder landbrugs- og fødevarebranchen også målrettet på at udvikle nye proteinkilder, der kan dyrkes i dansk jord, med en positiv miljøeffekt. Det er for eksempel protein udvundet af græs eller tang.
Fakta om erhvervets aftale
- Målet er, at 100 procent af den soja, som købes til foder, senest i 2025 er ansvarligt produceret. Dette skal sikres med verifikation af 3. part og efter FEFAC-retningslinjer.
- I perioden frem til 2025 er der sat konkrete delmål. Det betyder, at minimumsandelen af verificeret ansvarlig soja optrappes (2021: 20 %, 2022: 40 %, 2023: 60 %, 2024 80 %, 2025: 100 %).
- Målet er 100 procent fysisk segregeret soja, men udbuddet af segregeret soja er meget lavt. Derfor vil importerne blive opgjort efter massebalance-princippet, hvor hvert led fra producent til landmand kan dokumentere andelen af indkøbt ansvarlig soja, og at der ikke sælges større mængder ansvarlig soja, end der er indkøbt.
- Dansk landbrug støtter aktivt arbejdet i den europæiske sammenslutning af foderproducenter, FEFAC samt en yderligere udvikling af FEFACs kriterier for ansvarlig soja, blandt andet vedrørende afskovning. Via arbejdet i FEFAC påvirker dansk landbrug hele den europæiske landbrugsbranches indkøb af ansvarlig sojaproduktion.
- Landbrug & Fødevarer opfordrer regeringen til at arbejde for krav om ansvarlig og afskovningsfri importer på EU-plan og til at gå i dialog med producentlandene om ansvarlig sojaproduktion.
Landbruget arbejder parallelt med at mindske behovet for import af soja ved at udvikle nye dansk-producerede proteiner, der på sigt delvist vil kunne erstatte sojaprotein i foder.
Nøgleord
Kontakter
Landbrug & Fødevarers pressetelefon: 3339 4520
Links
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 20251.10.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet.
Danske kokke satte grøntsagerne i front24.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af Landbrug & Fødevarer viser, at hver tredje dansker ønsker at spise mere mad fra planter i fremtiden. Derfor samledes nogle af Danmarks mest visionære kokke og madprofessionelle til Grønt Kokketræf 2025 for at gå foran og demonstrere, hvordan det grønne køkken kan inspirere branchen til at udvikle smagsoplevelser.
Store som små strømmede til Åbent Landbrug22.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halm i lommerne, smil på læberne og nysgerrige spørgsmål. Sådan så det ud, da tusindvis af danskere i alle aldre i går søndag tog på opdagelse i sol, regn og blæst. Årets Åbent Landbrug havde i alt 94.989 besøgende og markerede 30-års jubilæet for den landsdækkende begivenhed, hvor landmænd og virksomheder inviterer danskerne indenfor.
Vær med til at fejre 30-års jubilæum for årets familiedag på landet18.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Træk i gummistøvlerne, tag familien i hånden og gå på opdagelse i landbruget, når Landbrug & Fødevarer inviterer til årets store familiedag på landet søndag den. 21. september. Siden 1995 har danske landmænd og fødevarevirksomheder holdt åbent for gæster, der gerne vil vide mere om, hvor deres mad kommer fra
Slagterprisen 2025 er uddelt på Hindsgavl Slot17.9.2025 06:36:00 CEST | Pressemeddelelse
I et meget stærkt felt af dygtige slagtermestre på tværs af de to kategorier, kunne de bedste i slagterfaget lade sige hylde til Landbrug & Fødevarers Fødevaredag på Hindsgavl Slot, hvor slagtermester Anders Kjeldbjerg fra MENY i Herning og slagtermestrene Steffen Vammen Kolstrup & André Kjelkvist-Born fra Slagtermestrene Born og Kolstrup, kunne træde frem som vindere af Slagterprisen 2025. Prisen er en anerkendelse af håndværk, faglighed og nytænkning i slagterfaget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum