Dansk initiativ for kriseramte virksomheder, med rødder i Midtjylland, anerkendes med europæisk pris.

I spidsen for Early Warning står Erhvervshus Midtjylland, der både leder Early Warning programmet i Danmark og Early Warning Europe Network.
Early Warning blev etableret af Erhvervsstyrelsen i 2007 med kriseramte virksomheder og familierne bag som de primære målgrupper. Fokus var og er på hurtig hjælp til virksomheder i økonomisk krise og medvirken til enten at give virksomheden bedre forudsætninger for et videre liv eller en hurtig nedlukning.
Early Warning adskiller sig således fra mange andre programmer i erhvervsfremmesystemet ved, at erfarne erhvervsfolk og en kreds af insolvensadvokater med kort varsel stiller sig til rådighed for at hjælpe kriseramte virksomheder. Målet er at sikre arbejdspladser og forretninger – og at virksomhedsejeren enten kan få sin forretning tilbage på sporet og undgå en konkurs, eller kan lukke virksomheden på en hensigtsmæssig måde og komme videre uden en uoverstigelig personlig gæld:
”Early Warning-programmet har over 100 frivillige erhvervsfolk over hele landet som frivillige rådgivere og har i 2020 haft næsten lige så mange vejledninger som under finanskrisen - og det viser sig, at virksomhedsejere, der har fået hjælp af Early Warning, præsterer bedre end andre, når de starter virksomhed igen. Så på mange måder er Early Warning en rigtig succeshistorie, selv om det naturligvis er på en alvorlig baggrund”, siger Søren Olesen, formand for Erhvervshus Midtjyllands bestyrelse.
Under BizBarcelona i forrige uge uddelte en ekspertjury en række priser til virksomheder, organisationer og enkeltpersoner. Early Warning Europe Network fik prisen for kvaliteten af selve tilbuddet samt den merværdi, Early Warning Europe skaber for virksomhederne:
”Prisen er en stor blåstempling af Early Warning-arbejdet i Danmark, i partnerlandene og på europæisk plan, hvor vi bygger videre på netværket og nu har aktive Early Warning-tjenester i 10 lande, og de næste i rækken er tæt på at lancere deres. Vi har gode dialoger med yderligere syv EU-lande og adskillige af EU’s generaldirektorater, så der er meget stor interesse for Early Warning på det internationale område. Og med rette, for vores arbejde berører politiske områder som vækst, beskæftigelse, skat, kompetenceudvikling, regionalpolitik og meget andet”, siger Morten Møller, netværkskoordinator for det internationale Early Warning Europe Network
Under coronanedlukningen i 2020 fik Early Warning bevilget ekstra midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til bl.a. en styrket markedsføringsindsats, kompetenceudvikling af de frivillige rådgivere og til voucheres med mulighed for ekstra hjælp fra insolvensadvokater til virksomhederne, der oplever modgang:
”Siden 2007 har mere end 7.000 virksomheder i hele Danmark modtaget hjælp fra Early Warning. Vi skylder mange en stor tak for, at Early Warning er nået hertil – fra et projekt i 2007 til en international bevægelse efter dansk forbillede. Jeg er selvfølgelig meget glad for, at der nu arbejdes på at gøre programmet til et permanent tilbud. Ikke mindst på vegne af de virksomheder, der også i fremtiden kommer til at møde modgang. Jeg er også meget glad for den store indsats som Early Warnings frivillige rådgivere og de insolvensadvokater, der stiller sig til rådighed, gør – det er i den grad med til at gøre en forskel for virksomheder og ikke mindst familierne bag, der oplever modgang - vi har i kraft af Early Warning et helt unikt tilbud til at hjælpe dem videre”, understreger Erik Krarup, Direktør i Erhvervshus Midtjylland.
De lovgivningsmæssige rammer for en permanent dansk Early Warning-indsats forventes at falde på plads i løbet af 2022.
Fakta om Early Warning
Erhvervsministeriet etablerede Early Warning-programmet i 2007 og finansieres i dag gennem Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Tilbuddet dækker hele Danmark via konsulenter i de tværkommunale Erhvervshuse. Programmet bygger på et samarbejde mellem det offentlige og civilsamfundet, fordi selve rådgivningen varetages af et korps på over 100 frivillige, som selv er erfarne erhvervsfolk. Siden 2007 har omkring 7000 små og mellemstore virksomheder i krise fået vejledning via Early Warning-programmet.
Nøgleord
Kontakter
Anna Maria SønderholmUdviklingschef
Kontakt for pressehenvendelser
Billeder

Links
Information om Erhvervshus Midtjylland
Vi kan være din uvildige sparringspartner
Vores rolle er ikke at fortælle dig, hvad du skal gøre. Det kalder vi nemlig rådgivning. Men du kan bruge os som en uvildig sparringspartner, du kan vende dagligdagen og fremtiden med. Et udefra og ind syn er nemlig altid en god ide.
Vores forretningsudviklere kender de udfordringer, du som virksomhedsejer og -leder står i. Og står til rådighed, når du skal træffe små og store beslutninger om din virksomhed, så du ikke står alene.
Du bestemmer selv hvor lidt eller meget tid, vi skal bruge sammen. Og i hvilken grad vi skal involvere os. Det er din business.
Vi er her bare for at hjælpe.
Ring på 70220076 eller book et møde med en forretningsudvikler her
Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Midtjylland
Nye rapporter: Stigning i antallet af kvindelige iværksættere i Midtjylland11.4.2025 11:53:32 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervshus Midtjylland har netop lanceret nye rapporter, der stiller skarpt på den midtjyske erhvervsudvikling og iværksætteriet.
Midtjyske virksomheder kan nu få hjælp til at træde ind på forsvarets nye milliardmarked5.3.2025 08:10:00 CET | Pressemeddelelse
Et milliardmarked med store forretningsmuligheder. Det er lige præcis, hvad du træder ind på, hvis din virksomhed bliver leverandør til det danske og internationale forsvarsmarked. Erhvervshus Midtjylland er klar til at hjælpe interresserede virksomheder med overblik over de vigtigste trin for at blive leverandør.
Tre jyske organisationer forener kræfterne i nyt analysesamarbejde12.2.2025 07:45:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt analysesamarbejde skal styrke erhvervsudviklingen på tværs af 19 kommuner. Den første analyse skal zoome ind på kompetenceforsyning til det midtjyske arbejdsmarked
50 mio. kr. skal hjælpe flere i gang med den bæredygtige omstilling23.1.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Mindre end en tiendedel af de små og mellemstore virksomheder dokumenterer deres ESG-aftryk. Flere undersøgelser i 2024 har vist, at mange stadig tøver med at kaste sig over dokumentationsarbejdet, fordi det er svært at få overblik. Nu sætter erhvervshusene bredt ind for at komme SMV’erne til undsætning og samtidig afværge overimplementering. Det sker med 50 mio. kr. i ryggen og forventningen om, at flere virksomheder får smag for mere.
Erhvervshus Midtjylland skal udrulle ny, landsdækkende robotindsat på 50 mio. kr.4.12.2024 07:20:00 CET | Pressemeddelelse
Det er netop offentliggjort, at det er Erhvervshus Midtjylland, der bliver landsdækkende operatør på en ny, ambitiøs robotindsats. Sammen med landets øvrige erhvervshuse skal Erhvervshus Midtjylland sørge for, at 50 mio. kr. kommer ud at leve hos 350 virksomheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum