DI - Dansk Industri

Dansk Industri til nordsjællandske kommuner: Styrket samarbejde med virksomhederne kan sikre mere bæredygtighed for pengene

Del

De nordsjællandske kommuner har gode muligheder for at få løst flere af deres driftsopgaver i samarbejde med private virksomheder. Det er Dansk Industris vurdering efter at have gennemgået de nyeste tal for den såkaldte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU) blandt landets 98 kommuner.

- Når det kommer til rengøring, vej- og park-vedligeholdelse eller tøjvask i ældreplejen, er det helt oplagt, at kommunerne får skabt konkurrence om opgaverne og dermed afsøgt mulighederne for, om de kunne løses smartere ved at inddrage virksomhedernes ekspertise og erfaringer, udtaler Jakob Scharff, der er branchedirektør i Dansk Industri.

Store forskelle understreger potentialet
Samlet set sendte kommunerne i Nordsjælland godt hver tredje opgave i udbud i 2020. Dét gennemsnit dækker dog over store forskelle kommunerne imellem. Mens kommuner som Furesø og Rudersdal konkurrenceudsætter omkring 25 pct., så har Hørsholm Kommune udbudt godt 34 pct. af deres opgaver og Gribskov Kommune hele 51 pct.

- Det er bemærkelsesværdigt, at der inden for samme landsdel er så store forskelle på, hvor ofte man rækker ud til virksomhederne og får afprøvet, om borgerne nu også er bedst tjent med at kommunen løser opgaverne alene. Derfor er det vores anbefaling, at de nordsjællandske kommuner får kortlagt de gevinster, de allerede har hentet og efterfølgende får afdækket potentialet for flere offentlig-private samarbejder, siger Jakob Scharff.

Virksomhederne kan bidrage til grøn omstilling
Dansk Industri peger på, at det eksempelvis kan være attraktivt for både kommuner og virksomheder at samarbejde om at løse klima -og miljøudfordringerne.

- En lang række virksomheder specialiserer sig i at udvikle bæredygtige løsninger af høj kvalitet, som kan bidrage til at nedbringe kommunernes CO2-udledning på en omkostningseffektiv måde, så vi sammen får mere bæredygtighed for pengene. Eksempelvis gik 10 kommuner i Region Sjælland sammen om et udbud af arbejdsbeklædning til bl.a. plejepersonalet, hvilket har ført til mindre tekstilaffald og mere bæredygtighed, siger Jakob Scharff.

Dansk Industri måler omfanget af offentlig-privat samarbejde i kommunerne på baggrund af den såkaldte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU), som er fastsat af Indenrigs- og Boligministeriet. Indikatoren måler forholdet mellem værdien af de driftsopgaver, der er konkurrenceudsat, over for den samlede mængde af udbudsegnede opgaver.

En samlet oversigt over kommunernes placering kan findes her.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos branchedirektør Jakob Scharff på jasc@di.dk og tlf. 2017 0901 eller presserådgiver Ben Ron på benr@di.dk og tlf. 2830 5452.

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Erhvervsfremstød til Tyskland skal åbne nye døre for danske virksomheder24.9.2021 11:32:01 CEST | Pressemeddelelse

Tyskland er Danmarks største samhandelspartner og en vigtig allieret på den globale politiske scene. I kølvandet på et tysk valg og genopbygning efter coronakrisen, er der store muligheder for dansk erhvervsliv i Tyskland. Derfor tager DI med 40 danske virksomheder, Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Kronprinsen til Berlin på et erhvervsfremstød den 10.-11. november 2021. Pressen er inviteret med.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum