DI - Dansk Industri

Dansk Industri til fynske kommuner: Brug virksomhederne til at styrke velfærden og den grønne omstilling

Del

Kommunerne på Fyn og øerne kan blive mere flittige til at lade private virksomheder løse kommunale opgaver som for eksempel vedligeholdelse af de kommunale veje, grønne områder eller ejendomme. Det er budskabet fra Dansk Industri, som har gennemgået de nyeste tal for den såkaldte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU) for kommunerne på Fyn og øerne.

I dag er det i gennemsnit mindre end hver fjerde kommunale opgave på Fyn og øerne, som kommunerne samarbejder med private virksomheder om. Et styrket offentligt-privat samarbejde kan give store økonomiske og kvalitetsmæssige gevinster for både kommunerne og dens borgere.

- De fynske kommunalpolitikere har nogle helt unikke muligheder for at øge samarbejdet med private virksomheder. Mange virksomheder har nogle helt særlige kompetencer, der i samspil med kommunerne kan udnyttes til at give borgerne endnu mere velfærd for pengene, siger Jakob Scharff, branchedirektør i DI.

Samarbejde om nytænkning af opgaverne
Ifølge Dansk Industri er der eksempelvis gode perspektiver i at samarbejde med virksomhederne om at sikre nytænkning af de forskellige opgaver.

- Eksempelvis har kommuner som Ikast-Brande og Ballerup gennem de senere år haft stor succes med at sammentænke deres udbud af rengøringsopgaver med de lokale beskæftigelsesindsatser, sådan at de private rengøringsselskaber får mulighed for at hjælpe kommunernes langtidsledige tilbage i beskæftigelse – til gavn for både borgere og kommunekassen. På den måde behøver de kommunale udbud ikke kun at være et spørgsmål om kroner og ører, men i høj grad også om at efterspørge helhedsorienterede løsninger af høj kvalitet hos virksomhederne, siger Jakob Scharff.

Dansk Industri peger desuden på, at et øget samarbejde mellem de fynske kommuner og erhvervslivet kan bidrage positivt til den grønne omstilling.

- Virksomhederne står i kø for at få lov til at levere flere innovative og bæredygtige løsninger til kommunerne. Et godt eksempel er Faaborg-Midtfyn Kommune, som har samarbejdet med private aktører om at få udrullet en ny type genbrugsasfalt, der har gjort det både billigere og mere bæredygtigt at renovere nedslidte veje. Derfor opfordrer vi også de fynske kommuner til at søge inspiration hos hinanden og i andre kommuner rundt om i landet, så vi kan få udbredt de bedste løsninger, siger Jakob Scharff.

Dansk Industri måler omfanget af offentlig-privat samarbejde i kommunerne på baggrund af den såkaldte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU), som er fastsat af Indenrigs- og Boligministeriet. Indikatoren måler forholdet mellem værdien af de driftsopgaver, der er konkurrenceudsat, over for den samlede mængde af udbudsegnede opgaver.

En samlet oversigt over kommunernes placering kan findes her.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos branchedirektør Jakob Scharff på jasc@di.dk og tlf. 2112 9423 eller presserådgiver Ben Ron på benr@di.dk og tlf. 2830 5452.

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Erhvervsfremstød til Tyskland skal åbne nye døre for danske virksomheder24.9.2021 11:32:01 CEST | Pressemeddelelse

Tyskland er Danmarks største samhandelspartner og en vigtig allieret på den globale politiske scene. I kølvandet på et tysk valg og genopbygning efter coronakrisen, er der store muligheder for dansk erhvervsliv i Tyskland. Derfor tager DI med 40 danske virksomheder, Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Kronprinsen til Berlin på et erhvervsfremstød den 10.-11. november 2021. Pressen er inviteret med.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum