Udenrigsministeriet

Dansk hjælp på vej til verdens værste humanitære kriser

Del

I 2004 ramte en voldsom naturkatastrofe midt i den søde juletid. Et kraftigt jordskælv i det Indiske Ocean og en efterfølgende tsunami kostede over 220.000 mennesker livet, og de store ødelæggelser skabte enorme behov for nødhjælp. Men kassen var tom, og der var ikke flere penge til humanitære indsatser. Siden da har Danmark lagt et større beløb til side – Tsunami-reserven - og er klar til at hjælpe, hvis en akut humanitær katastrofe indtræffer i juledagene.

”Der må ikke være tvivl om, at Danmark altid skal være parat til at hjælpe, hvis katastrofen rammer. Også når det er sidst på året, som vi så det i 2004”, siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen. ”Når katastrofen så heldigvis udebliver, kan Danmark sende et anseeligt beløb – i år næsten 105 mio. kr. – til nogle af verdens værste humanitære kriser som Yemen og Afghanistan, hvor behovene er næsten uendelige, og millioner af mennesker lider”.

Ved udgangen af året giver Danmark næsten 70 mio. til humanitære indsatser i Afghanistan og Yemen. FN og internationale NGOer er allerede dybt engageret i kriserne og er klar til at sikre, at pengene kommer hurtigt ud og arbejde. Derudover lægges 35 mio. i FN’s centrale nødhjælpsfond. Den leverer hurtig bistand, der hvor behovene er allerstørst.

”Pengene her kan gøre en stor forskel. Det gælder ikke mindst i år, hvor Covid-19 har forværret udfordringerne i de mange humanitære kriser og kastet millioner af mennesker ud i meget kritiske situationer”, siger Flemming Møller Mortensen.

Afghanistan er hårdt ramt af Covid-19-situationen, samtidig med at konflikten i landet er alvorligt forværret. I starten af året var der 9,4 millioner mennesker i landet, som havde behov for humanitær bistand. Det tal er steget til over 15 millioner, og FN forventer nu, at tallet vil stige yderligere i 2021.

Yemen vurderes af FN til at være verdens største humanitære krise. Mere end 24 millioner mennesker (80 procent af befolkningen) har brug for nødhjælp. Over halvdelen af dem er afhængige af akut, livreddende bistand. Konflikten mellem den yeminitiske regering og houthi-oprørerne har i 2020 forværret situationen i landet markant.

Den sidste tredjedel af pengene sendes til FN’s centrale nødhjælpsfond. Fonden leverer hurtig bistand i nye krisesituationer, og når der skal sikres finansiering af indsatser i længerevarende kriser, som ellers ville være i fare for at blive overset af det internationale samfund. Det kan også være akutte indsatser i de skrøbelige Stillehavsnationerne, hvor sæsonen nu er inde for de tropiske orkaner, der som følge af klimaforandringer bliver værre og værre, og hvor den globale Covid-19 nedlukning allerede har ramt hårdt.

Fakta
Pengene til Afghanistan og Yemen gives til FN’s landefonde. Fondene finansierer løbende højt prioriterede humanitære indsatser- og arbejder tæt sammen med både internationale og lokale NGOer, som i mange tilfælde har den bedste adgang til belastede områder i landene. Den samlede danske humanitære bistand beløb sig i 2020 til 2,85 mia. kr. Derigennem har Danmark bidraget til hjælp i akutte og langvarige humanitære kriser, som er forårsaget af konflikter og naturkatastrofer, i mange tilfælde forværret af klimaforandringer og Covid-19. De danske midler er med til at forbedre forholdene for sårbare mennesker, der befinder sig i vanskelige og undertiden livstruende situationer. Mange af dem er flygtninge og internt fordrevne. Midlerne kanaliseres gennem FN samt danske og internationale hjælpeorganisationer, hvoraf mange har indgået flerårige strategiske partnerskaber med Udenrigsministeriet.

For yderligere information:

Thorleif Ravnbak

Presserådgiver for ministeren for udviklingssamarbejde og ministeren for nordisk samarbejde

25 74 91 50

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet