Dansk frugt og grønt klarer sig godt i kontrol af sprøjtemiddelrester
Når du køber dansk frugt og grønt, får du færre pesticidrester med i købet, end når du køber udenlandsk.
Det viser den årlige pesticidrapport 2021 fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.
- I sammenligning med både andre EU-lande og lande uden for EU klarer dansk frugt og grønt sig som sædvanligt godt. Når det så er sagt, kan vi faktisk glæde os over, at langt de fleste varer fra ind- og udland, som vi køber i supermarkederne, overholder grænseværdier for pesticidrester i fødevarer – og hovedparten har intet indhold eller lave niveauer af pesticidrester, siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen, Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsens stikprøver omfatter 1.699 prøver af både konventionelt og økologisk dyrkede afgrøder fra ind- og udland, som bliver solgt på det danske marked. I 34 af prøverne, svarende til 2 pct. af det samlede antal prøver, blev der fundet pesticidrester, som er vurderet til at kunne udgøre en sundhedsmæssig risiko, eller at en sundhedsmæssig risiko ikke kunne udelukkes.
I konventionelt dyrket frugt fra hele verden blev der fundet pesticidrester i 84 pct. af frugtprøverne. Til sammenligning var der restindhold i 60 pct. af de danske prøver af konventionelt dyrket frugt.
I konventionelt dyrkede grøntsager fra hele verden var der pesticidrester i 42 pct. af prøverne, mens 24 pct. af prøverne fra danske grøntsager indeholdt pesticidrester.
Pesticidindholdene var under maksimalgrænseværdien i 96 pct. af samtlige undersøgte stikprøver af konventionelt dyrket frugt og grøntsager.
Indholdet af pesticidrester er generelt så lavt, at det ikke udgør en sundhedsmæssig risiko. Og selv hvis du en gang imellem spiser et stykke frugt eller grønt, som marginalt overskrider grænseværdierne, er din sundhed heller ikke truet, understreger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand:
- Men pesticidrester i fødevarerne skal holdes under grænseværdien. Derfor har vi løbende kontrol med pesticidrester i både danske og udenlandske fødevarer, og vi reagerer konsekvent med påbud til virksomhederne om at trække varer tilbage, hvis de overskrider grænseværdierne.
Læs hele Pesticidrapporten 2021
Yderligere oplysninger
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens presseteam på 22 84 48 34.
Nøgleord
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Ramsløgens giftige fætter kan være livsfarlig22.3.2023 11:05:00 CET | Pressemeddelelse
Snart dufter det af ramsløg i de danske skove, men den populære urt kan nemt forveksles med dens giftige dobbeltgænger, liljekonval.
Kvælningsfare: Butikker tilbagekalder flere jellyslik-produkter21.3.2023 16:05:21 CET | Pressemeddelelse
De såkaldte ’Jelly Straws’ kan udsætte børn for kvælningsfare. Fødevarestyrelsen opfordrer forbrugere til at kassere slikket.
Fugleinfluenza i hønsebesætning ved Ramløse17.3.2023 14:57:07 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen afliver i dag omkring 60 gæs, høns og ænder efter fund af fugleinfluenza blandt dyrene.
Ulovligt salg af berigede fødevarer fører til nye kontroller23.2.2023 11:59:55 CET | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af virksomhederne havde ulovlige varer på hylderne, da Fødevarestyrelsen kontrollerede berigede fødevarer i 2020. Fødevarestyrelsen følger op med nye kontroller.
Fødevarestyrelsen kontrollerer økologi i restauranter, storkøkkener og butikker22.2.2023 09:26:03 CET | Pressemeddelelse
I de kommende måneder undersøger Fødevarestyrelsen om virksomhederne har styr på reglerne, når de reklamerer med økologi og fremhæver andre kvaliteter ved varerne. Det sker med stikprøvekontroller i storkøkkener, restauranter og take-aways samt butikker, der sælger uindpakkede varer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum