Forsvarsministeriet

Dansk forsvarsindustri rykker op i den europæiske superliga

Del

Det er i dag blevet offentliggjort, at hele otte danske forsvarsvirksomheder er udvalgt til at deltage i 11 forsvarsindustrielle projekter i EU. Projekterne modtager 600 millioner kroner og den historisk store danske deltagelse understreger, at dansk forsvarsindustri er kommet med i den internationale superliga. Danmark er med i hele 11 af de 26 projekter.

Danske forsvarsvirksomheder står til at modtage et stort millionbeløb fra EU-midler afsat til forskning og udvikling indenfor forsvarsindustri. De danske virksomheder skal samarbejde med europæiske partnere om projekter inden for bl.a. kunstig intelligens, undervandsteknologi og radar-løsninger.

I alt er otte danske forsvarsvirksomheder og tre universiteter repræsenteret i 11 ud af 26 europæiske projekter til testprogrammet under EU’s Forsvarsfond. Tilsammen modtager de 11 projekter mere end 600 millioner kroner. De danske forsvarsvirksomheder og vidensinstitutioner er fordelt i hele landet. 

I år har næsten 80 procent af danske ansøgere modtaget støttemidler. Det er en bemærkelsesværdig høj andel og en markant forbedring i forhold til sidste år. Der er arbejdet målrettet på tværs af danske virksomheder og Forsvarsministeriet for at komme med i de attraktive projekter. 

Deltagelsen i projekterne er væsentlige for at give danske virksomheder øget synlighed på den internationale scene, ligesom netværk med andre europæiske virksomheder og vidensinstitutioner styrker den danske forsvarsindustri.

Forsvarsminister Trine Bramsen siger:

”Siden sidste år er der blevet arbejdet målrettet for at flere danske forsvarsvirksomheder skulle med i de så attraktive projekter. Vi havde ikke turde tro på, at det ville lykkes i så mange tilfælde. Det vidner om, at dansk forsvarsindustri og vidensinstitutioner på området i den grad har læst nutidens sikkerhedsudfordringer - og byder ind med relevante løsninger. Umiddelbart efter sommer vil jeg præsentere en ny forsvarsindustriel strategi, som skal give danske virksomheder et yderligere rygstød, for der er ingen tvivl om, at vi har meget at bygge på”

 

FAKTA: EU’s Forsvarsfond

EU Kommissionen har godkendt 26 projekter for et samlet budget på mere end 1 mia. kr. under testprogrammet European Defence Industrial Development Programmet 2020 (EDIDP). EDIDP er et to-årigt testprogram for EU’s Forsvarsfond på 3,7 mia. kr. for perioden 2020-2021.  EU Kommissionen besluttede i 2016 at oprette EU’s Forsvarsfond for at styrke det forsvarsindustrielle grundlag for europæisk forsvarssamarbejde.

I 2019 ledte Forsvarsministeriet arbejdet med at udvikle en national handlingsplan til fremme af danske interesser ift. EU’s Forsvarsfond. Et af formålene med planen var netop at sikre midler til danske virksomheder under testprogrammerne for EU’s Forsvarsfond.

FAKTA: 8 danske virksomheder er repræsenteret i 11 projekter under EDIDP 2020.

Virksomhed/institution

Emne

Terma

Air Combat Capabilities

Terma, Aalborg Universitet

Artificial Intelligence

Terma

Space, Early Warning

Nordic Radar Solutions

C-UAS

TenCate

Ground Combat Capability

Weibel

Next Generation Ground Strike Capability

Weibel

Space, Sensors

SDU, Danish Aerospace Company

Underwater Control Systems

Bruhn Newtech

CBRN

Thales DK, DTU, Space Inventors

Space, C2

Tuco Marine

SME

Nøgleord

Kontakter

Pressevagt (kun til opkald – ikke sms)

Pressen kan henvende sig til ministeren og ministeriet via vores pressevagt, som betjenes på skift af ministeriets faste pressemedarbejdere.

Tlf:72 81 04 00presse@fmn.dk

Information om Forsvarsministeriet

Forsvarsministeriet
Forsvarsministeriet
Holmens Kanal 9
1060 Købehavn K

+45 72 81 00 00https://fmn.dk/

Forsvarsministeriets departements opgaver spænder vidt – fra betjening af forsvarsministeren til overordnet ledelse af ministerområdet.

Følg pressemeddelelser fra Forsvarsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.