Folkekirkens Nødhjælp

Dansk fodboldstjerne til klimatopmødet: Klimakampen er gået ind i overtiden

Del

Den danske fodboldstjerne, og klimafortaler for Folkekirkens Nødhjælp, Sofie Junge Pedersen, sender i dag en opfordring til verdens rige lande på COP27 om at tage historisk ansvar for udledning af drivhusgasser.

”Klimakampen er gået ind i overtiden. Det er befolkningerne i udviklingslandene, der betaler den højeste pris for de globale temperaturstigninger, som de kun har en lille andel i. Det er dybt uretfærdigt, og det er nu, der skal handles,” siger Sofie Junge Pedersen, klimafortaler og fodboldspiller i Juventus og på det danske landshold, i en filmet besked til klimatopmødet i Sharm El-sheikh i Egypten i dag.

Budskabet afleveres på topmødet sammen med Folkekirkens Nødhjælp, der har besluttet at tage historisk klimaansvar for CO2-udledninger gennem 100 års nødhjælp og investere i en grønnere fremtid.

”Folkekirkens Nødhjælp sætter helt nye standarder for klimansvarlighed ved at tage historisk klimaansvar. Vi i de rige lande har et ansvar for at hjælpe verdens fattigste med at afbøde konsekvenserne af klimaforandringerne. Den form for ansvarlighed er der også behov for inden for fodbolden,” siger Sofie Junge Pedersen og fortsætter:

”Vi har et kæmpe ansvar for at gå forrest og nedbringe CO2-udledninger og inspirere de 3,5 milliarder fans verden over til at gøre det samme. I sidste ende bliver vi fodboldspillere også ramt af de stigende temperaturer. Vi kan ikke spille i 50 graders varme, eller hvis banerne står under vand.”

Ansvaret for fortidens udledningsfest og den regning, der nu følger med, står helt centralt i forhandlingerne mellem de rige lande og udviklingslandene på COP27.

”Nu må EU, USA og andre rige lande på banen og afsætte væsentligt større beløb til at afhjælpe de klimatab og -skader, som udviklingslandene retmæssigt gør krav på. Det kan være med til at få mere skred i forhandlinger om at reducere udledningerne af drivhusgasser og skabe den tillid, som er helt afgørende for at lande et forhandlingsresultat, der kan give et forsigtigt håb for fremtiden,” siger Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen.

Hun tilføjer, at det er utrolig skuffende og skadeligt for tilliden i forhandlingerne, at rige lande som New Zealand, Belgien, Tyskland etc. tager pengene til tab og skader fra eksisterende bevillinger til klimahjælp og anden udviklingsbistand. At det reelt set er eksisterende bevillinger, der omdirigeres. Det betyder, at udviklingslandene igen ender med regningen fra de riges landes bord.

Folkekirkens Nødhjælps historiske initiativ præsenteres i denne uge på et FN højniveaumøde med deltagere fra hele verden, og i den danske pavillon på klimatopmødet i Sharm El-Sheikh i Egypten. Konkret investerer Folkekirkens Nødhjælp i klimatilpasset landbrug og planter 280.000 træer i Uganda, som er et forsigtigt modsvar til de 165.000 tons CO2, Folkekirkens Nødhjælp har lukket ud i atmosfæren gennem 100 år. De 280.000 træer breder sig ud over 500 hektarer – det svarer til omkring 1000 fodboldbaner.

Sofie Junge Pedersen og kvindelandsholdet er meget opmærksomme på klimaaftrykket af deres aktiviteter i forbindelse med holdets rejser. De har tidligere doneret overskuddet fra salg af spillertrøjer til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med træplantning og klimatilpasning til gavn for fattige bønder i Uganda. Landsholdet diskuterer nu muligheden for at tage klimaansvar og kompensere for deres flyrejse til det kommende VM i Australien og New Zealand.

Kontakter

Billeder

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

41 86 59 75https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.