Mission Øst

Dansk erklæring om IS’ folkedrab er rykket nærmere

Del

Udenrigsminister Kristian Jensen anerkender, at Islamisk Stats overgreb på minoriteter kan være folkedrab, og fastslår, at terroristerne skal retsforfølges. Det er et skridt i den rigtige retning, siger Kim Hartzner fra Mission Øst.

Udenrigsministerens udmelding er et skridt i den rigtige retning, mener Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.
Udenrigsministerens udmelding er et skridt i den rigtige retning, mener Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.

”IS-folk skal stilles for en domstol og dømmes for deres uhyrlige forbrydelser”, skriver udenrigsminister Kristian Jensen (V) i Jyllands Posten. Han medgiver, at Islamisk Stats masseovergreb på religiøse mindretal kan være folkedrab.

Indlægget kommer som svar på Kim Hartzners opfordring til Folketinget om at fordømme terrorbevægelsens systematiske overgreb på kristne, yezidier og andre religiøse og etniske mindretal som folkedrab. Mission Østs generalsekretær har selv siddet i de fordrevnes telte og lyttet til deres horrible beretninger om Islamisk Stats henrettelser, voldtægter og bortførelser.

”Når Danmark og verdenssamfundet italesætter forfølgelsen af religiøse mindretal i Mellemøsten som folkedrab, vil det rejse en debat og skabe mulighed for et juridisk retsopgør mod gerningsmændene”, skriver Kim Hartzner i Jyllands Posten.

Regeringen lover at stoppe IS

Udenrigsminister Kristian Jensen svarer i et indlæg med overskriften ”Vi vil stoppe IS’ overgreb”:

”Jeg er selvsagt enig i, at meget peger på, at der kan være tale om folkedrab. Personligt tror jeg godt, at en anklager vil kunne løfte den bevisbyrde ved en domstol. Og jeg er klar over, at det for mange mennesker er vigtigt at få fastslået, at IS begår folkedrab”.

Han opfordrer hjælpeorganisationer til at indsamle dokumentation for overgrebene, så terroristerne en dag kan stilles for retten og dømmes:

”Danske hjælpearbejdere kan gøre et stort og vigtigt arbejde – også her – med at bidrage til at dokumentere IS’ overgreb og følgerne af dem. Men Danmark sidder ikke passivt og venter, indtil vi eventuelt formelt får sat prædikatet ”folkedrab” på IS’ handlinger. Vi handler, og det vigtigste er, at vi bekæmper IS, og at der kommer et retsopgør mod IS. IS-folk skal stilles for en domstol og dømmes for deres uhyrlige forbrydelser”, skriver Kristian Jensen.

Uformel anerkendelse af folkedrab

Kristian Jensens udtalelse er en uformel anerkendelse af, at Islamisk Stat begår folkedrab, mener Kim Hartzner fra Mission Øst:

”Kristian Jensens udtalelse er et skridt i den rigtige retning. Han svarer forsigtigt, at der kan være tale om folkedrab og beder os som hjælpeorganisationer om at indsamle dokumentation med henblik på retsforfølgelse af terroristerne. Det betragter jeg som en uformel anerkendelse af IS’ overgreb som folkedrab. Og det glæder mig naturligvis. De tusindvis af fordrevne kristne, yezidier og muslimer, som har overlevet Islamisk Stats brutale fremfærd, fortjener den oprejsning, et retsligt efterspil vil give dem.

”Nu vil jeg blot opfordre regeringen til at tage skridtet fuldt ud og også formelt fordømme IS’ forbrydelser som folkedrab”, tilføjer Kim Hartzner.

En FN-undersøgelse dokumenterede allerede i juni 2015, at Islamisk Stat begår folkedrab mod etniske og religiøse minoriteter. I februar 2016 vedtog Europaparlamentet at kalde IS’ overgreb for folkedrab, og i marts 2016 vedtog Repræsentanternes Hus i USA det samme. USA’s udenrigsminister John Kerry gik kort efter ud og kaldte IS-terroristernes overgreb på religiøse minoriteter for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

Nøgleord

Kontakter

Pressekoordinator Svend Løbner, mobil 28 707 703, E-mail: svend.lobner@missioneast.org Web: www.missioneast.org.

Billeder

Udenrigsministerens udmelding er et skridt i den rigtige retning, mener Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.
Udenrigsministerens udmelding er et skridt i den rigtige retning, mener Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.
Download

Links

Information om Mission Øst

Mission Øst
Mission Øst
Postboks 149, Skt. Lukas Vej 13
2900 Hellerup

+ 45 39 61 20 48http://www.missioneast.org/

Mission Øst er en international hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingsstøtte i Østeuropa og Asien. Vi hjælper mennesker i nød uanset race, religion og politisk ståsted. Mission Øst er grundlagt i Danmark og gennemfører projekter direkte eller sammen med lokale partnere i Afghanistan, Armenien, Irak, Myanmar, Nepal, Nordkorea og Tadsjikistan. Mission Øst er støttet af Danida, de norske og tyske Udenrigsministerier samt EU og FN.

Følg pressemeddelelser fra Mission Øst

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Mission Øst

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum