Mission Øst

Dansk erklæring om IS’ folkedrab er rykket nærmere

Del

Udenrigsminister Kristian Jensen anerkender, at Islamisk Stats overgreb på minoriteter kan være folkedrab, og fastslår, at terroristerne skal retsforfølges. Det er et skridt i den rigtige retning, siger Kim Hartzner fra Mission Øst.

Udenrigsministerens udmelding er et skridt i den rigtige retning, mener Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.
Udenrigsministerens udmelding er et skridt i den rigtige retning, mener Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.

”IS-folk skal stilles for en domstol og dømmes for deres uhyrlige forbrydelser”, skriver udenrigsminister Kristian Jensen (V) i Jyllands Posten. Han medgiver, at Islamisk Stats masseovergreb på religiøse mindretal kan være folkedrab.

Indlægget kommer som svar på Kim Hartzners opfordring til Folketinget om at fordømme terrorbevægelsens systematiske overgreb på kristne, yezidier og andre religiøse og etniske mindretal som folkedrab. Mission Østs generalsekretær har selv siddet i de fordrevnes telte og lyttet til deres horrible beretninger om Islamisk Stats henrettelser, voldtægter og bortførelser.

”Når Danmark og verdenssamfundet italesætter forfølgelsen af religiøse mindretal i Mellemøsten som folkedrab, vil det rejse en debat og skabe mulighed for et juridisk retsopgør mod gerningsmændene”, skriver Kim Hartzner i Jyllands Posten.

Regeringen lover at stoppe IS

Udenrigsminister Kristian Jensen svarer i et indlæg med overskriften ”Vi vil stoppe IS’ overgreb”:

”Jeg er selvsagt enig i, at meget peger på, at der kan være tale om folkedrab. Personligt tror jeg godt, at en anklager vil kunne løfte den bevisbyrde ved en domstol. Og jeg er klar over, at det for mange mennesker er vigtigt at få fastslået, at IS begår folkedrab”.

Han opfordrer hjælpeorganisationer til at indsamle dokumentation for overgrebene, så terroristerne en dag kan stilles for retten og dømmes:

”Danske hjælpearbejdere kan gøre et stort og vigtigt arbejde – også her – med at bidrage til at dokumentere IS’ overgreb og følgerne af dem. Men Danmark sidder ikke passivt og venter, indtil vi eventuelt formelt får sat prædikatet ”folkedrab” på IS’ handlinger. Vi handler, og det vigtigste er, at vi bekæmper IS, og at der kommer et retsopgør mod IS. IS-folk skal stilles for en domstol og dømmes for deres uhyrlige forbrydelser”, skriver Kristian Jensen.

Uformel anerkendelse af folkedrab

Kristian Jensens udtalelse er en uformel anerkendelse af, at Islamisk Stat begår folkedrab, mener Kim Hartzner fra Mission Øst:

”Kristian Jensens udtalelse er et skridt i den rigtige retning. Han svarer forsigtigt, at der kan være tale om folkedrab og beder os som hjælpeorganisationer om at indsamle dokumentation med henblik på retsforfølgelse af terroristerne. Det betragter jeg som en uformel anerkendelse af IS’ overgreb som folkedrab. Og det glæder mig naturligvis. De tusindvis af fordrevne kristne, yezidier og muslimer, som har overlevet Islamisk Stats brutale fremfærd, fortjener den oprejsning, et retsligt efterspil vil give dem.

”Nu vil jeg blot opfordre regeringen til at tage skridtet fuldt ud og også formelt fordømme IS’ forbrydelser som folkedrab”, tilføjer Kim Hartzner.

En FN-undersøgelse dokumenterede allerede i juni 2015, at Islamisk Stat begår folkedrab mod etniske og religiøse minoriteter. I februar 2016 vedtog Europaparlamentet at kalde IS’ overgreb for folkedrab, og i marts 2016 vedtog Repræsentanternes Hus i USA det samme. USA’s udenrigsminister John Kerry gik kort efter ud og kaldte IS-terroristernes overgreb på religiøse minoriteter for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

Nøgleord

Kontakter

Pressekoordinator Svend Løbner, mobil 28 707 703, E-mail: svend.lobner@missioneast.org Web: www.missioneast.org.

Billeder

Udenrigsministerens udmelding er et skridt i den rigtige retning, mener Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.
Udenrigsministerens udmelding er et skridt i den rigtige retning, mener Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.
Download

Links

Information om Mission Øst

Mission Øst
Mission Øst
Postboks 149, Skt. Lukas Vej 13
2900 Hellerup

39 61 20 48http://www.miseast.org/

Følg pressemeddelelser fra Mission Øst

Skrive dig op her og du vil løbende modtage pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Mission Øst

Nyt magasin giver indblik i krigens skæbner27.11.2017 11:04pressemeddelelse

Nyt magasin giver indblik i krigens skæbner Mission Øst hjælper tusindvis af mennesker, der lever i krigens skygge. Et nyt magasin giver blandt andet indblik i irakiske ofres barske skæbner under og efter Islamisk Stat. Men viser også, at håbet spirer. Millioner af mennesker verden over lever i skyggen af krig eller konflikt. Bag de enorme tal gemmer der sig menneskeskæbner, som fortjener at blive fortalt. Det gør Mission Øst i det seneste nummer af sit magasin, som kommer på gaden i disse dage. Her møder vi blandt andet yezidi-kvinden Leila og hendes børn, der i to år levede som fanger under Islamisk Stat. Vi møder også Shamil og Saabira, der kom meget tæt på bomberegn og mortérgranater ved Mosuls befrielse, og nu må overleve i ruinerne af den irakiske storby. - Det er let at miste håbet i en ustabil region, men vi må ikke glemme, at der bag negative nyhedsoverskrifter gemmer sig rigtige mennesker af kød og blod, hvis højeste ønske er at kunne leve en tilværelse uden frygt og nød, sig

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum