Patent- og Varemærkestyrelsen

Dansk erhvervsliv har fået smag for cannabis

Del

Efter medicinsk cannabis er introduceret på det danske marked, har danske virksomheder stået i kø for at få et varemærke registreret. Patent- og Varemærkestyrelsen kæmper for at ensrette lovgivningen internationalt, så det bliver nemmere for virksomhederne at få et varemærke.

I takt med at lovgivningen inden for cannabis i flere lande er blevet mere liberal, er antallet af virksomheder, der producerer og sælger varen steget. I Danmark er antallet af varemærkeansøgninger, der indeholder ordet cannabis, steget kraftig. I 2016 modtog Patent- og Varemærkestyrelsen en enkelt ansøgning, i 2018 steg antallet til 29, og knap halvvejs inde i dette år har styrelsen modtaget 54 ansøgninger.

”Ud fra vores ansøgninger kan vi aflæse, i hvilken retning erhvervslivet bevæger sig i. Når samfundet efterspørger løsninger på klimaudfordringerne, kan vi se innovationen stige i form af nye patenter. Og når samfundet efterspørger et nyt produkt – for eksempel medicinsk cannabis – kan vi se nye virksomheder og produkter springe frem i form af nye varemærker,” siger Tom Petersen, Regionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Den 1. januar 2018 og fire år frem har læger i Danmark mulighed for at udskrive en ny type cannabisprodukter under forsøgsordning med medicinsk cannabis. Før du kan få lov til at producere medicinsk cannabis, skal du være statsautoriseret, og ifølge lægemiddelstyrelsen har 33 danske virksomheder indtil videre fået udstedt et certifikat.

Behov for ensrettet lovgivning

I flere og flere lande lempes lovgivningen for cannabis. Både når det drejer sig om et nydelsesmiddel, som vi ser i Portugal og flere amerikanske stater, men også når cannabis bruges som et medicin- eller helseprodukt. Netop den skelnen har været genstand for hovedpine hos virksomheder, der ønsker at registrere sit varemærke, fordi cannabis ikke har været en registreret vare i det internationale klassificeringssystem, også kaldet Nice-klassifikationen.

Den kendsgerning har resulteret i, at flere virksomheder har oplevet at ikke at få deres ansøgning godkendt. Men det ændrer sig nu. Fra den 1. januar 2020 er medicinsk cannabis officielt en registreret vare i Nice-klassifikationen.

”Tallene viser, at behovet for at landene får en ensartet sagsbehandling er stigende. Derfor er det også glædeligt, at virksomhederne nu kan stole på, at deres ansøgninger vedrørende medicinsk cannabis bliver behandlet ud fra samme standard. Andre cannabisprodukter vil vi formentlig ligeledes opnå enighed om klassificering af, ved næste års møde” siger Tom Petersen.

Komitéen besluttede, at medicinsk cannabis skal klassificeres under kategorien, der blandt andet omfatter medicin- og helseprodukter.

”Tidligere har der ikke været en fast procedure for, hvor de enkelte lande skulle registrere denne type produkter, og det har desværre betydet, at flere virksomheder ikke har fået godkendt deres ansøgning,” siger Tom Petersen.

Det internationale klassificeringssystem består af 45 forskellige klasser – 34 klasser med varer og 11 klasser med tjenesteydelser.

Nøgleord

Kontakter

Tine Heide ThomsenKommunikationschef

Tine er Kommunikationschef i Patent- og Varemærkestyrelsen. Ring til Tine, hvis du vil i kontakt med Patent- og Varemærkestyrelsen.

20 76 92 08tiht@dkpto.dk

Billeder

Information om Patent- og Varemærkestyrelsen

Patent- og Varemærkestyrelsen
Helgeshøj Allé 81
2630 Taastrup

43 50 80 00https://www.dkpto.dk/

Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum