Dansk Energi

Dansk Energi: PTX-projekter sendt godt på vej med politisk aftale

Del

Ny politisk aftale sætter 850 mio. kr. af til industrirettede udviklingsprojekter, der skal sænke prisen på produktion af grøn brint baseret på dansk vindenergi. Godt, at regering og forligspartier viser vilje til at støtte udvikling af nye grønne brændstoffer og øge chancen for en stærk dansk industri på området, mener Dansk Energi.

Regeringen har sammen med et stort flertal i Folketinget afsat 850 millioner kroner til at støtte danske værdikædeprojekter, som regeringen indstiller til deltagelse i et fælleseuropæiske projekt – forkortet IPCEI. Projektet har til formål at etablere et marked for grøn brint i EU.

Med aftalen øges chancen for opbygning af en stærk dansk industri knyttet til at omdanne grøn strøm til grøn brint og videre derfra til de brændstoffer (PTX), som skal bruges i tung transport, skibs- og luftfart, mener Dansk Energi.

- Det er en god aftale, og det er godt, at regeringen sammen med Folketinget handler hurtigt og med en god pose penge tager et skridt i retning af dansk deltagelse i IPCEI. 850 millioner kroner bringer os et stykke ad vejen mod opbygning af en ambitiøs dansk PTX-industri, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi.

Aftalen finansieres med midler fra bl.a. corona-reserven på finansloven for 2021, Forskningsreserven, Eksportpakke 2 og fra puljen til grundbeløbets ophør på decentrale fjernvarmeværker. Lars Aagaard understreger dog, at det kan vise sig, at der er brug for flere tiltag og yderligere finansiering, såfremt alle danske projekter kommer gennem det europæiske nåleøje.

- Danmark har billig grøn el, vi har teknologileverandører, vi har store transportvirksomheder og et velfungerende energisystem. Derfor har vi alle muligheder for at huse dele af den globale industri, der vil opstå ved europæisk sats på grøn brint. Men det kræver, vi indgår i et europæisk samarbejde om teknologiudvikling, og at der løbende følges op med nationale politiske tiltag, siger han og fortsætter:

- Danske virksomheder står på spring med ambitiøse projekter, og med aftalen i dag har regeringen og Folketingets partier vist politisk lydhørhed. Jeg tror på, at dette er starten på et parløb med PTX-industrien og det politiske Danmark om at sikre succes – af hensyn til klimaet og til muligheden for at skabe endnu flere grønne job.

De danske projekter, der nu er i spil til at deltage i IPCEI, indgår i et udskilningsløb. Hvilke projekter, der udvælges, bliver afgjort senere på året.

Nøgleord

Kontakter

Information om Dansk Energi

Dansk Energi
Dansk Energi
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

3530 0400http://www.danskenergi.dk

Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.

Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.  

Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum