Dansk Energi

Dansk Energi om Klimarådets rapport: 2021 bliver afgørende for 2030-målet

Del
Klimarådet giver med sin nye rapport det gule kort til regeringen og partierne bag klimaloven. Dansk Energi er enig i, at der er brug for at speede klimaindsatsen op og gøre planerne mere konkrete. Her bør en prisansættelse på CO2, udfasning af naturgas i boligopvarmningen og diesel i den tunge transport samt sammenhængende satsning på CO2-fangst og power-to-X stå øverst på listen over beslutninger.

Vi har vidst det længe – og det er godt, at Klimarådet i sin nye rapport nu siger det åbenlyse; vi har travlt, og trods mange gode politiske beslutninger i 2020, skal der meget mere til, hvis klimalovens krav om 70 pct. reduktion i drivhusgasudledningen i 2030 skal overholdes. Klimarådet rådgiver regeringen og forligspartierne bag klimaloven til at gøre mere for at anskueliggøre den konkrete vej til at nå klimamålet. Dansk Energi deler Klimarådets opfordring til strategisk klarhed og handling.

- Klimarådet har givet regeringen og partierne bag klimaloven det gule kort, og det er udenfor diskussion, at 2021 skal være handlingens år, hvis vi skal bevare troen på 70 pct. målsætningen. Naturgassen skal udfases i boligopvarmningen, diesel skal ud af den tunge transport, og vi skal i gang med en integreret satsning på fangst af CO2 og Power-to-X. Den sværeste del af opgaven venter, og tiden er knap. Vi nærmer os sidste udkald for 70-procent målet, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

Han støtter Klimarådets anbefalinger om at bygge ovenpå sidste års klimaaftaler for persontransport, energi og industri. Her er ambitionerne fortsat for lave.

- At høste det fulde elektrificeringspotentiale kræver beslutninger i en helt anden liga end dem, der allerede er taget. Energisektoren kan sagtens levere på kundernes fremtidige behov for grøn energi, men ikke fra den ene dag til den anden. Det centrale middel for alle er klarhed om den fremtidige CO2-afgift. Der bliver derfor behov for konkret og ambitiøs politisk opfølgning, superhurtigt efter kommissionen for den grønne skattereform afleverer sin delrapport sidst på året, siger han.

Klimarådet overser erhvervslivets interesse for Power-to-X og glemmer et vigtigt paradoks

Dansk Energi er enig med Klimarådet i, at der er brug for at få konkretiseret, hvordan nye teknologier, som CO2-fangst, lagring og anvendelse af CO2 i sammenhæng med grøn brintproduktion (Power-to-X) kan komme i spil. Men han mener ikke, at Klimarådets rapport er tilstrækkelig balanceret i sin vurdering af de forskellige teknologier.

- Det er ærgerligt, at Klimarådets rapport ikke er særlig konkret i sine anbefalinger til, hvordan el kan understøtte udviklingen af grøn brint, grøn ammoniak og grønne elektrofuels. De teknologier har jo et kæmpe potentiale til at banke CO2-udledningerne ned globalt, når det handler om f.eks. lastbiler, fly og skibstrafik, siger Lars Aagaard.

Klimarådet fremhæver i rapporten lagring af CO2 i undergrunden. Og Lars Aagaard påpeger, at med et for snævert fokus på CO2-lagring - frem for anvendelse af CO2 - rammer vi ind i et paradoks: Vi har ikke tilstrækkeligt med grønne CO2-kilder, der kan levere CO2 til begge dele.

- Hvis en kommende CCS-strategi bygger på, at vi skal lagre store mængder grøn CO2 fra bæredygtig biomasse, så er den grønne CO2 ikke til rådighed for videre raffinering af brint til Power-to-X brændsler. Vi skal derfor blive helt klare på, hvordan grøn CO2 skal indgå i ligningen. Uden punktkilder ingen grøn CO2, og uden grøn CO2 ingen raffinering af brint til grønne brændsler. Det er derfor fundamentalt forkert at se CCS adskilt fra power-to-X, siger Lars Aagaard.

Nøgleord

Information om Dansk Energi

Dansk Energi
Dansk Energi
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

3530 0400http://www.danskenergi.dk

Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.

Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.  

Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye