Dansk EnergiDansk Energi

Dansk Energi og Dansk Erhverv: Lad erhvervslivet betale den reelle elafgift og frigiv 1,5 mia. kr. – uden at staten miste en krone

Del

72 pct. af Dansk Erhvervs medlemmer har sendt ansatte hjem som følge af corona-krisen. Der er allerede taget politiske skridt til at hjælpe dansk erhvervsliv økonomisk, men der er stadig lavthængende frugter at plukke.

Dansk Energi og Dansk Erhverv foreslår at lade erhvervslivet betale den rigtige elafgift direkte fremfor det aktuelle system, hvor man betaler for meget og dernæst modtager godtgørelse

I dag betaler virksomhederne den fulde elafgift og skal så anmode Skattestyrelsen om godtgørelse for forskellen mellem den almindelige elafgift (89,2 øre/kWh) og henholdsvis procesafgiften (0,4 øre/kWh) og el til varmeafgiften (21 øre/kWh) afhængig af formål for elforbrug.

Det koster unødigt administration for virksomheder. Hvad værre er, så betyder ordningen, at elkunderne i erhvervslivet får et likviditetstab i 1-3 måneder. Det gennemsnitlige månedlige godtgørelsesbeløb udgør ca. 1,5 mia. kr. Skattepolitisk chef i Dansk Erhverv Jacob Ravn siger om forslaget:

- Den aktuelle situation er alvorlig, og kræver alle mand på dæk – herunder al tilgængelig likviditet - for at holde virksomhederne oven vande og undgå konkurser og tabte arbejdspladser som følge af corona-krisen. Dertil kommer, at direkte betaling også vil indebære en administrativ lettelse for særligt små og mellemstore virksomheder. Det er bestemt også værd at tage med i en svær tid for virksomhederne.

Som erstatning for den nuværende ordning bør indføres en direkte betalingsmodel, der frigiver likviditet nu og her.

Afdelingschef i Dansk Energi Kamilla Thingvad peger på, at den nuværende ordning indebærer en risiko for elhandlerne, der gør det svært for dem at give elkunderne kredit:

- I Danmark pålægges afgifterne den energiregning, som elhandlerne sender til kunderne. Elhandleren skal betale virksomhedernes elafgifter videre til Skattestyrelsen, uanset om elkunden har betalt eller ej. Vi står derfor nu i en situation, hvor ikke bare vores produktions-, handels- og servicevirksomheder er pressede, men hvor vi risikerer, at en række elhandelsvirksomheder også udfordres yderligere, fordi de hæfter for afgiften uanset hvad. Et system, hvor kunderne betaler den reelle afgift i første omgang, vil ikke blot skabe likviditet hos vores kunder, det vil fjerne en stor risiko for elhandlerne og dermed bedre deres muligheder for at give kredit til de kunder, der midlertidigt har svært ved at betale regningerne.

Virksomhederne og Skattestyrelsen er pt. de eneste, der kan skelne elforbruget for rumvarme og proces. Det følger derfor af forslaget om at suspendere godtgørelsesmodellen, at afgiften for rumvarme nedsættes til niveauet for procesenergi for at sikre en nem overgang i en vanskelig situation, hvor hastigheden af tiltagene er af stor betydning.

Forslaget vil ikke omfatte de ca. 500 største elforbrugere i Danmark, fordi de allerede i dag er forbrugsafregnede og dermed ikke har udestående likviditet hos Skattestyrelsen.

Kontakter

Inger Schroll-Fleischer
Presserådgiver, Dansk Energi
Tlf: 22 65 09 19

Jacob Ravn
Skattepolitisk chef, Dansk Erhverv
Tlf: 29494444

Kamilla Thingvad,
Afdelingschef, Dansk Energi
Tlf. 22750439

Information om Dansk Energi

Dansk Energi
Dansk Energi
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

3530 0400http://www.danskenergi.dk

Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.

Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.  

Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi

Dansk Elbil Alliance: Klimarådets anbefalinger på rette vej9.3.2020 15:32:37 CETPressemeddelelse

Klimarådet har under overskriften ”Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion” præsenteret sine anbefalinger til at nå klimalovens ambitioner. Rådet har fokus på elektrificering af transporten, og her er udgangspunktet en målsætning på mindst 1 million – og måske snarere 1,5 millioner - elbiler i 2030. Derfor anbefaler Klimarådet en strategi for udrulning af ladestandere for at skabe den nødvendige infrastruktur om de mange nye elbiler. Branchechef i Dansk Elbil Alliance Lærke Flader hæfter sig ved de gode takter i rådets rapport ”Klimarådets rapport er et solidt arbejde og et godt grundlag for den grønne omstilling, der viser, at vi har brug for en national strategi for udrulning af ladeinfrastruktur i Danmark – hellere i dag end i morgen. Vi skal sikre, at virksomheder der udruller ladeinfrastruktur har de rette rammevilkår for at opsætte ladestandere i hele Danmark, der hvor vi har brug for dem, og så vi sikrer fortsat konkurrence mellem selskaberne. Det er vi helt enige med

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum