Dansk Energi

Dansk Energi: Klimaet har brug for en grøn finanslov

Del

Det gælder om at høste de lette klimagevinster – i dag hellere end i morgen. Det bør en kommende finanslov afspejle, og den skal derfor være så grøn som overhovedet muligt, mener Dansk Energi og efterspørger samtidig flere grønne initiativer i regeringens forslag til finanslov

Elbiler og grønne varmeløsninger er den hurtigste vej mod at reducere CO2-udslippet med 70 procent i 2030 i forhold til 1990 og er de første vigtige skridt mod CO2-neutralitet. Og begge dele kan hjælpes på vej med en grøn finanslov. Men alligevel er der en markant mangel på de konkrete og opnåelige grønne tiltag i regeringens finanslovsudspil, mener Dansk Energi. Og det ærgrer organisationens administrerende direktør, Lars Aagaard:

- Vi anerkender, at regeringen vil afsætte en milliard til grøn forskning, men det varer længe, før vi ser konkrete resultater. Og vi anerkender, at regeringen lægger op til fortsat at fritage ladestrøm til biler for afgifter, men det er simpelthen ikke nok. Det alene får ikke folk over i elbilerne, siger han.

Fra første 1. januar 2021 stiger registreringsafgiften for elbiler fra 40 til 65 procent, og samtidig forsvinder fradraget på 77.000 kroner. Elbiler vil så blive så dyre, at de ikke kan sælges i stort antal, mener Lars Aagaard. Så både bilimportørerne og bilfabrikkerne skal i starten af det nye år tage stilling til, om det overhovedet kan betale sig at sende elbiler til Danmark.

- Gør man ingenting i de kommende finanslovsforhandlinger, kommer elbilerne simpelthen ikke til Danmark. Vi kan ikke vente med afklaring til slutningen af 2020, for så dør elbilsmarkedet. Vi håber derfor på, at oppositionen vil presse regeringen til at afsætte et beløb af den reserve, som er afsat i Finanslovsudspillet til 2021 og 2022 til at understøtte elbilsmarkedet. Der er brug for afklaring, siger Lars Aagaard.

Bredbåndspuljen er vigtig for ligevægt mellem by og land

Dansk Energi undrer sig også over, at regeringen i sit udspil til finanslov vælger at sløjfe den såkaldte Bredbåndspulje, der hjælper virksomheder og borgere i provinsen til hurtig internetforbindelse.

- Det er rigtig dårligt nyt for de over 100.000 husstande og virksomheder som i dag har så ringe bredbånd, at de er berettiget til støtte fra puljen. Puljen har hjulpet mange med at få ordentlig digital infrastruktur som de ellers har skullet kigge langt efter, siger Lars Aagaard.

Han opfordrer derfor politikerne til at tage bredbåndspuljen med i forhandlingslokalerne, når en ny finanslov skal på plads. Og det samme gælder for de grønne målsætninger.

- Elbilerne og varmepumperne findes. Nu skal der penge og politik på bordet, der guider danskerne i en grøn retning, når de køber bil eller skal udskifte det gamle oliefyr. Det er fint at tale om målsætninger i 2030, men det må ikke skygge for, at vi med enkle tiltag på en finanslov kan hjælpe den almindelige forbruger til at komme af med fossile brændsler allerede i dag, siger Lars Aagaard og understreger:

- Som energisektor er vi med på den ambitiøse grønne målsætning om at reducere CO2-udslippet med 70 procent og vi leverer grøn, sikker og billig energi – men vi har brug for de rette politiske rammer.

Dansk Energis konkrete anbefalinger til den kommende finanslov:

  • Fasthold afgiftsfritagelsen på ladestrøm til biler, så afgiften ikke stiger fra nytår.
  • Forlæng den nuværende registreringsafgift på grønne biler.
  • Indfør en grøn firmabilsbeskatning.
  • Afsæt en pulje til opførelse af ladestandere rundt i Danmark – bl.a. målrettet boligforeninger.
  • Hjælp folk af med oliefyret fx ved at øge ’skrotningspujlen’.

Nøgleord

Kontakter

Information om Dansk Energi

Dansk Energi
Dansk Energi
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

3530 0400http://www.danskenergi.dk

Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.

Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.  

Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi

Dansk Energi: Klimaaftale gør grøn strøm til dansk styrkeposition22.6.2020 06:53:12 CESTPressemeddelelse

Med masser af grøn el fra to energi-øer, samt Power-to-X og eldrevne varmepumper er den nye klimaaftale et solidt grønt fremskridt. Sammen med vedvarende energi fra landvind, sol, bæredygtig biomasse og biogas har energisektoren nu teknologier til at levere den grønne energi, der frem mod 2030 skal reducere CO2- udledninger på tværs af sektorer. Det er en god aftale for energikunderne, der flugter med anbefalingerne fra regeringens Klimapartnerskab for energi og forsyning, lyder det fra Dansk Energi.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum