Dansk Byggeri: Vismændene er for forsigtige
De økonomiske vismænd sætter i deres nye rapport fokus på, hvor meget skattelettelser kan få flere danskere til at arbejde mere. Men ifølge Dansk Byggeri er vismændene for forsigtige i deres konklusioner. På efterårsmødet i Det Økonomiske Råd efterlyste Dansk Byggeris direktør også en langsigtet plan for infrastrukturen.
- De økonomiske vismænd har lavet en spændende analyse af, hvor kraftigt fx lettelser i topskatten påvirker vores lyst til at arbejde mere og ambitioner om at skifte job. Og der er kraftigere effekter, end man normalt regner med i de økonomiske ministerier, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.
Men vismændene understreger i rapporten, at der er væsentlige usikkerheder, når man vurderer, hvor meget skattelettelserne vil påvirke danskernes adfærd. Det gælder, når man ser på, hvad det vil betyde for arbejdsudbuddet og dermed indirekte for de offentlige finanser. Og derfor anbefaler vismændene politikerne at være yderst forsigtige og tage højde for usikkerhederne, når de overvejer at pille ved skatterne i fremtiden.
Men Dansk Byggeri mener, at de økonomiske vismænd er for forsigtige i deres anbefalinger.
- Desværre virker det som om, at vismændene går med både livrem og seler, når de primært bruger deres nye spændende empiriske skatteanalyse til at betone usikkerheden i de skattepolitiske beregninger. I praksis viser beregningerne, at skattelettelserne i løbet af nogle år finansierer sig selv mere, end vi plejer at regne med, siger Lars Storr-Hansen.
Undgå stop-and-go på anlægsområdet
I diskussionen om konjunkturerne og den økonomiske politik på mødet i Det Økonomiske Råd påpegede Dansk Byggeri, at selv om der er godt gang i byggekranerne, så er det vigtigt at skelne mellem byggeri og anlæg.
- På anlægsområdet afleverer virksomhederne i øjeblikket langt flere projekter, end de påbegynder ikke mindst på vej- og baneområdet. Den nære fremtid ser sort ud. Derfor er der virkelig behov for den langsigtede infrastrukturplan frem mod 2030 i starten af det nye år, som regeringen annoncerede i forbindelse med finansloven, siger Dansk Byggeris adm. direktør.
En analyse, som tænketanken Kraka har lavet for Dansk Byggeri, viser, at der ligger rentable vej- og broprojekter for næsten 120 milliarder kr. og venter. Og Transportministeriets egne beregninger fornylig viste, at det vil koste samfundet næsten ti mia. kr. at udskyde anlæggelsen af den midtjyske motorvejskorridor og syv andre større infrastrukturprojekter i ti år.
- For meget stop-and-go politik fører til, at anlægsvirksomhederne – og dermed hele samfundet – mister uerstattelig erfaring, hvis ikke der meget snart kommer skub i nye anlægsprojekter, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.
Kontakter
Adm. direktør Lars Storr-Hansen, lsh@danskbyggeri.dk, telefon 41 19 33 04
Pressehef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02
Information om Dansk Byggeri
Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.
Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri
Tegnestuen SCHØNHERR vinder betonbranchens svar på Oscar-statuetten22.2.2019 06:59:00 | Pressemeddelelse
Tegnestuen SCHØNHERR tildeles Betonelement-Prisen 2019 og Utzon-Statuetten – populært kaldet byggebranchens Oscar. Prisen og statuetten får de, for deres brug af industrielt præfabrikerede betonelementer i tilblivelsen af en oval betonbro i det enestående Vesterhavske naturlandskab ved Filsø.
14 nye bygge- og anlægsjob hver eneste dag i 201821.2.2019 11:34:40 | Pressemeddelelse
Beskæftigelsen sætter rekord på rekord og er steget 68 måneder i træk. Bygge- og anlægs-virksomhederne har også haft travlt med jobsamtaler. 14 nye job hver dag året rundt blev det til sidste år. Men 2018 sluttede med en mere afdæmpet jobvækst, end vi har set længe. Og Dansk Byggeri venter en del turbulens for især anlægsvirksomhederne i år.
Bøde til Brønderslev Kommune for at overtræde loven20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
Brønderslev Kommune er ved Retten i Hjørring blevet idømt en bøde for ulovligt at have udført kloakarbejde på to skoler. En vigtig principiel sag, der viser, at kommunerne ikke bare kan gøre, som det passer dem, mener Dansk Byggeri. Det ulovlige arbejde var ifølge erhvervsorganisationen også unfair konkurrence over for private virksomheder med autorisationen i orden.
Særskat på virksomheder trækker Østjylland skæv20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
De lokale virksomheder i Aarhus og Randers skal i år betale 188 millioner kr. i særlig skat på deres bygninger, den såkaldte dækningsafgift, mens virksomhederne i resten af Østjylland slipper. Det forvrider konkurrencen, mener Dansk Byggeri, der opfordrer de to kommuner til helt at afskaffe afgiften.
Virksomhederne i hovedstadsområdet bliver flået i dækningsafgift20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
Dækningsafgiften – den særlige skat på virksomhedernes bygninger – bliver mere og mere et hovedstadsfænomen. I år betaler virksomheder i hovedstadsområdet næsten 80 procent af det samlede milliardbeløb, kommunerne opkræver på landsplan. En andel, der stiger år for år, viser en opgørelse fra Dansk Byggeri.
Nordsjællandske virksomheder hårdt ramt af særlig skat på bygninger20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
38 danske kommuner opkræver dækningsafgift – en særlige skat på virksomheders bygninger. Af dem ligger de ni i Nordsjælland, hvor de lokale virksomheder i år skal betalte 169 mio. kr. i afgift.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum