Dansk Byggeri er klar til mere cirkulær økonomi
Dansk Byggeri er glad for, at regeringen som en del af sit forslag til næste ås finanslov lægger op til en strategi for cirkulær økonomi. Regeringen peger på, at bygge- og anlægsbranchen skal være en af de centrale aktører. Den rolle er Dansk Byggeri klar til at påtage sig.
- Det er positivt, at strategien lægger op til, at det er de danske virksomheder, som skal drive den cirkulære omstilling. Og at den også anerkender, at staten er nødt til at skabe de rigtige rammer, hvis virksomhederne skal kunne løfte opgaven. De vilkår, der er i affaldssektoren i dag, understøtter ikke en cirkulær økonomi. Eksempelvis bliver der brændt alt for meget affald af, der kunne genanvendes. Det skal der gøres op med, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.
Mange konkrete initiativer lige til at gå til
Strategien følger op på anbefalingerne fra regeringens Advisory Board, som i juni 2017 afleverede sine anbefalinger til, hvordan dansk økonomi kan blive omstillet i en mere cirkulær retning. Den rummer en lang række konkrete initiativer.
Blandt dem er forslag om at udvikle en frivillig bæredygtighedsklasse og indføre en samlet national enhed, som skal have ansvaret for, at reglerne på affaldsområdet bliver håndhævet og administreret mere ensartet.
Der er også forslag om, at staten selv skal vurdere sine byggerier ud fra en totaløkonomisk vurdering, så man ikke bare ser på, hvad selve byggeriet koster, men også hvad det koster at vedligeholde bygningerne og drive dem, hvor længe bygningerne holder, og hvad det koster at rive dem ned igen og genanvende materialerne.
- Dansk Byggeri og vores medlemmer er klar til at tage udfordringen op og skabe et mere cirkulært og bæredygtigt byggeri som bindeled mellem dem, der producerer byggeaffaldet og dem, der producerer materialerne og skal bruge affaldet som råmaterialer til nye produkter, siger Michael H. Nielsen.
Lang vej igen
Direktøren understreger, at det kræver, at affaldssektoren bliver organiseret på en anden måde. Og at forsyningsstrategien bliver indført, så virksomhederne kan få adgang til affaldet og genanvende det i et naturligt marked. De private operatører, der håndterer og genanvender affaldet, skal kunne gøre det i et marked med reel konkurrence.
- Vi ser frem til at være en aktiv medspiller når den cirkulære økonomiske forretning skal udvikles. Danmark har gode forudsætninger for at gøre cirkulær økonomi til et nyt fremtidigt forretningsområde, hvor de løsninger, der udvikles, kan føres ud i livet – også internationalt, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.
Kontakter
Direktør Michael H. Nielsen, mhn@danskbyggeri.dk, 20 28 52 64
Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, 21 24 47 02
Information om Dansk Byggeri
Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.
Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri
14 nye bygge- og anlægsjob hver eneste dag i 201821.2.2019 11:34:40 | Pressemeddelelse
Beskæftigelsen sætter rekord på rekord og er steget 68 måneder i træk. Bygge- og anlægs-virksomhederne har også haft travlt med jobsamtaler. 14 nye job hver dag året rundt blev det til sidste år. Men 2018 sluttede med en mere afdæmpet jobvækst, end vi har set længe. Og Dansk Byggeri venter en del turbulens for især anlægsvirksomhederne i år.
Virksomhederne i hovedstadsområdet bliver flået i dækningsafgift20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
Dækningsafgiften – den særlige skat på virksomhedernes bygninger – bliver mere og mere et hovedstadsfænomen. I år betaler virksomheder i hovedstadsområdet næsten 80 procent af det samlede milliardbeløb, kommunerne opkræver på landsplan. En andel, der stiger år for år, viser en opgørelse fra Dansk Byggeri.
Bøde til Brønderslev Kommune for at overtræde loven20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
Brønderslev Kommune er ved Retten i Hjørring blevet idømt en bøde for ulovligt at have udført kloakarbejde på to skoler. En vigtig principiel sag, der viser, at kommunerne ikke bare kan gøre, som det passer dem, mener Dansk Byggeri. Det ulovlige arbejde var ifølge erhvervsorganisationen også unfair konkurrence over for private virksomheder med autorisationen i orden.
Særskat på virksomheder trækker Østjylland skæv20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
De lokale virksomheder i Aarhus og Randers skal i år betale 188 millioner kr. i særlig skat på deres bygninger, den såkaldte dækningsafgift, mens virksomhederne i resten af Østjylland slipper. Det forvrider konkurrencen, mener Dansk Byggeri, der opfordrer de to kommuner til helt at afskaffe afgiften.
Nordsjællandske virksomheder hårdt ramt af særlig skat på bygninger20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
38 danske kommuner opkræver dækningsafgift – en særlige skat på virksomheders bygninger. Af dem ligger de ni i Nordsjælland, hvor de lokale virksomheder i år skal betalte 169 mio. kr. i afgift.
Hvordan skal vi spare på energien?18.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
Vores bygninger står for cirka 40 procent af al den energi, vi bruger. Derfor er netop de en vigtig brik, hvis Danmark i 2050 skal være uafhængig af kul, olie og gas. På Dansk Byggeris Energikonference den 5. marts 2019 debatterer folketingspolitikerne, hvad de vil gøre for, at vi når i mål
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum