Dansk Blindesamfund: Regeringens stort anlagte udspil løser ikke problemerne for blinde og svagsynede
Dansk Blindesamfund er dybt skuffet over regeringens udspil på handicapområdet. Udspillet ændrer ikke grundlæggende ved vilkårene for blinde og svagsynede.
De seneste to år har regeringen arbejdet med sin evaluering af det specialiserede socialområde, der skulle danne grundlag for omfattende og markante forandringer for hele handicapområdet i al almindelighed og for det enkelte menneske i særdeleshed. Efter mange måneders venten er evalueringen endelig blevet offentliggjort, og resultatet er forbavsende tyndt. Samtidig er ambitionerne i regeringens udspil skuffende lave, og de lever slet ikke op til de forventninger, der de seneste to år er blevet bygget op.
Landsformand i Dansk Blindesamfund Ask Abildgaard er ærgerlig over evalueringens resultater såvel som regeringens udspil. Dansk Blindesamfund har taget del i arbejdet med evalueringen og påpeget, at kvaliteten i den støtte og rehabilitering blinde og svagsynede får, svinger voldsomt fra kommune til kommune. Efter Dansk Blindesamfunds opfattelse tænker kommunerne mere i økonomi end i relevante synsfaglige tilbud, og det ændrer regeringens udspil ikke grundlæggende på. Med det system, som regeringen foreslår, vil eksperternes anbefalinger fortsat kun være vejledende.
- Alle 98 kommuner har ikke en højtspecialiseret viden om relevant rehabilitering til synshandicappede. Udgangspunktet for evalueringen var blandt andet at finde ud af, om kommunerne var de bedste til at løse opgaven. Efter vores vurdering kan landets kommuner ikke have tilstrækkelig faglig ekspertise om så lille en handicapgruppe som blinde og svagsynede. Vi mener, at store dele af synshandicapområdet med fordel kan flyttes til regionerne, men en sådan opgaveflytning tager regeringens udspil overhovedet ikke fat på, siger Ask Abildgaard og fortsætter:
- Med evalueringen og regeringens skuffende udspil forpasser man muligheden for at gribe fat om nældens rod, og det er nedslående.
Regeringen vil nu indkalde til forhandlinger, og Dansk Blindesamfund appellerer indtrængende til politikerne om at tænke i mærkbare løsninger. På synsområdet vil det være klogt at lade regionerne overtage udredning og visitering af borgere med et synshandicap. Og de skal forpligtes på nationale standarder, så vi som samfund sikrer, at blinde og svagsynede får relevant hjælp og støtte baseret på den bedste, højtspecialiseret viden.
- Vi ønsker en struktur, hvor de økonomiske incitamenter til at reducere i kvaliteten eller til at undlade at indhente synsfaglig viden i sagsbehandlingen minimeres. Vi ønsker en struktur, hvor det er et krav, at sager udredes i et synsfagligt miljø. Det kunne passende ske regionalt baseret på national viden, siger Ask Abildgaard.
Siden strukturreformen i 2007 har kvaliteten på synsområdet desværre taget et markant dyk, efter at kommunerne overtog rehabiliteringsopgaven fra amterne. Det er Rigsrevisionens nylige kritik af forvaltningen af handicapområdet samt ministeriets tilsyn et tydeligt bevis på. Men politikerne kan stadig nå at tage livtag med nutidens kludetæppe af tilfældige løsninger, som mange blinde og svagsynede farer vild i. Dansk Blindesamfund mener, at det er på tide, at man finder de gode løsninger og sikrer, at mennesker med et synshandicap får den rigtige og bedste hjælp og støtte, første gang de mødes af systemet.
Nøgleord
Kontakter
Jesper Vedel MøllerPressekonsulent
Tlf:44141506jvm@blind.dkBilleder
Information om Dansk Blindesamfund
Følg pressemeddelelser fra Dansk Blindesamfund
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Blindesamfund
20 synshandicappede får legater til at dyrke det aktive liv7.6.2022 10:16:25 CEST | Pressemeddelelse
Legatuddelingen finder sted fredag den 10. juni klokken 12 på Fuglsangcentret i Fredericia.
Øjenfonden uddeler 2 millioner kroner til dansk øjenforskning16.5.2022 06:09:09 CEST | Pressemeddelelse
Forskning inden for grøn stær, behandlingseffekten af genterapi og evidens for synsrehabilitering er i fokus, når Dansk Blindesamfunds Øjenfond i dag den 16. maj uddeler to millioner kroner til ny øjenforskning.
Historisk: Blinde og svagsynede kan gå alene i stemmeboksen9.5.2022 13:17:14 CEST | Pressemeddelelse
13 år efter at Danmark ratificerede FN's Handicapkonvention får blinde og svagsynede mulighed for at stemme uden at have en hjælper med ind i stemmeboksen.
Magi i mørke er det nye sort25.3.2022 13:39:01 CET | Pressemeddelelse
Dansk Blindesamfund og Nick Caraway, tryllekunstner og entertainer, inviterer til en unik trylleoplevelse i totalt mørke, hvor alle sanser bliver vakt.
Samarbejde skal skabe flere idrætstilbud for børn og unge med synshandicap9.3.2022 08:52:39 CET | Pressemeddelelse
Dansk Blindesamfund og Parasport Danmark har indgået en treårig partnerskabsaftale, der skal skabe flere idrætsmuligheder og bedre trivsel for børn og unge med synshandicap.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum