
Danmarks Naturfredningsforening: CO2e-afgift for landbrug bør indfases fra 2025
Det Miljøøkonomiske Råds nye rapport viser, at en CO2e-afgift for landbruget er praktisk mulig inden for få år – nu handler det om politisk vilje, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening
Det Miljøøkonomiske Råd har netop offentliggjort sit oplæg til, hvordan udfordringerne med regulering af landbrugets CO2e-udledning kan løses. Den seneste fremskrivning fra Energistyrelsen peger på, at sektorens drivhusgasudledning vil udgøre godt halvdelen af Danmarks samlede udledninger i 2035, hvis ikke der handles nu.
Direktør i Danmarks Naturfredningsforening, Lars Midtiby, roser den nye rapport:
– Det er positivt, at rådets analyser peger på, at det både er muligt og samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt at pålægge landbruget en CO2e-afgift. Rådet sætter en tyk streg under, at landbruget skal omfattes af afgiften, hvis vi skal nå målsætningen om 70 procents reduktion af den de samledes udledninger i 2030.
Rådet har særligt kigget på New Zealand, hvor man allerede er i gang med at udrulle en model for CO2e-beskatning af landbrugets udledninger, der skal træde i kraft fra 2025. Først i en simpel model, og siden fra 2027 i en mere omfattede model. Ifølge rapporten er det muligt at beskatte 65 procent af landbrugets samlede udledninger med det vidensgrundlag, vi har i dag – herunder metanudledning fra fordøjelse og gyllehåndtering.
– Rådets rapport viser tydeligt, at det både er realistisk og fornuftigt at komme hurtigt i gang med en CO2e-afgift for landbruget. Når politikerne her i foråret skal i gang med at diskutere en model, så bør målet være, at afgiften bliver indfaset fra 2025. Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt det kan lade sige gøre – det handler udelukkede om politisk vilje, og der har vi heldigvis lige set i valgkampen, at partier fra næsten hele Folketinget bakker op om en CO2e-afgift for landbrugets produktion, siger Lars Midtiby.
Han påpeger dog, at rådet mangler at inddrage de positive effekter, som en CO2e-afgift vil have på miljø og natur.
– Danmark bruger enormt mange penge på at reducere udledningen af næringsstoffer fra landbruget, og en CO2e-afgift vil løse mange af de problemer. Vi havde gerne set, at man havde været endnu tydeligere i forhold til at se på de positive sideeffekter for rent drikkevand, bedre forhold i vores åer, søer og fjorde, og mindre pres på naturen. En CO2e-afgift vil have en hel række af positive sideeffekter, som er et vigtigt argument for en politisk aftale, siger Lars Midtiby.
En beskatning vil særligt ramme den CO2e-tunge animalske produktion og vil derfor betyde, at beskæftigelsen vil flytte til andre former for landbrug eller produktion. Her kommer rådet frem til, at effekterne er noget lavere end det jobtab på 36.100, som Landbrug og Fødevarer har brugt som skræmmebillede. Ved en ensartet afgift på 1100 kroner, så vil 12.600 jobs blive påvirket.
Rapporten peger også på, at den tidligere regering har overvurderet klimaeffekten af den politiske aftale om en CO2e-skat for danske virksomheder, som blev indgået i sommer. Regeringen regner med en reduktion på 4,3 mio. tons CO2e, mens rådet vurderer effekten til at være 2 mio. tons pga. den lave sats.
Nøgleord
Kontakter
Daniel HaubergKlima- og miljøpolitisk rådgiver
Tlf:29 35 96 90daniel@dn.dkMikkel FaartoftPressemedarbejder
Tlf:53 57 38 31mikkel@dn.dkInformation om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Naturfredningsforening: Forkert at undtage pesticider fra PFAS-forbud 7.2.2023 12:59:03 CET | Pressemeddelelse
Forslag fra EU om at forbyde omkring 10.000 PFAS-stoffer lægger op til en undtagelse for blandt andet pesticider. Danmarks Naturfredningsforening kritiserer undtagelsen, og anbefaler i stedet at pesticider med PFAS forbydes ud fra et forsigtighedsprincip.
Nyt projekt skal engagere unge i biodiversitetskrisen31.1.2023 07:10:00 CET | Pressemeddelelse
Med millionbevilling fra Tuborgfondet vil Danmarks Naturfredningsforening skabe et nyt fællesskab for unge, der ønsker at bremse naturens tilbagegang og arternes forsvinden. Projektet skal understøtte unges naturdannelse, handlekraft og demokratiske indflydelse på biodiversitetskrisen og danne grundlag for en ny bevægelse om biodiversitet.
Naturvenner kræver akutplan for kvælstofforurening23.1.2023 08:12:32 CET | Pressemeddelelse
Det er ikke lykkedes at reducere kvælstofforurening fra særligt landbruget de sidste ti år, viser nye tal fra Århus Universitet. Det danske havmiljø oplevede sidste år ekstraordinære iltsvind, og Danmarks Naturfredningsforening kræver nu politisk handling.
DN kræver fuldt stop for udledning af udenlandsk spildevand i dansk hav10.1.2023 06:23:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening vil følge sagen om udledning af norsk oliespildevand helt til dørs og arbejde for at få lukket for al import af udenlandsk industrispildevand til dansk hav.
DN: God retning for ny regering, men konkrete naturmål og drikkevandsbeskyttelse savnes i regeringsgrundlag14.12.2022 15:38:55 CET | Pressemeddelelse
Den samlede grønne politik i det nye regeringsgrundlag peger i den rigtig retning, mener Danmarks Naturfredningsforening, som alligevel efterlyser højere ambitioner og flere konkrete virkemidler. Og så ærgrer foreningen sig over, at den nye regering ikke leverer på løftet om en bedre beskyttelse af drikkevandet.