Danmarks nationale madspildsdag sætter fokus på stort klimaproblem
Når H.K.H. Prinsesse Marie skyder dagen i gang med fødevareminister Rasmus Prehn, i Timm Vladimirs Køkken, vil der være et særligt fokus på at aktivere unge.
Det er på tide at få madspild op af skraldespanden og ind på dagsordenen. Derfor fik Danmark sidste år en national madspildsdag for at sætte fokus på det massive klimaproblem, vi alle sammen skal være med til at løse.
- Personligt er jeg vildt imponeret over den styrke, den indignation og den passion, ungdommen har vist i klimadebatten. De har jo fuldstændig ret, når de har sat generationen over sig selv – mig – på anklagebænken og krævet forandring. Men det går også den anden vej. Og lige når det gælder madspild, er der faktisk plads til forbedring blandt unge. Det viser sig nemlig, at unge er den aldersgruppe i samfundet, der er dårligst til at reducere madspildet. Det skal vi have lavet om på, siger fødevareminister Rasmus Prehn.
På den første nationale madspildsdag skrev nogle af landets store virksomheder under på at halvere deres madaffald, inkl. madspild inden 2030. I år sættes der fokus på, at vi alle sammen kan være med, store som små. Et korps af frivillige madreddere, har sagt ja til at sætte ekstra fokus på madspildsproblemet. Korpset af madreddere består af madpersonlighed og tv-vært Timm Vladimir, som vil styrke børn og unges evner til at gå i køkkenet. Køkkenchef på spisestedet Medvind i Hanstholm Emilie Qvist Kjærgaard, som skaber madoplevelser folk vil være en del af samt skuespiller Dulfi Al-Jabouri, som er træt af den hurtige madtrend og ønsker at lære andre at elske at lave mad.
- Jeg er utrolig glad for, at det er lykkedes at sammensætte et frivilligt hold af madreddere, som alle ønsker at sætte madspild på dagsordenen. Vi har indtil nu sammensat et hold bestående af tre interessante personligheder, som hver især bidrager med noget forskelligt. Jeg glæder mig til samarbejdet, siger fødevareminister Rasmus Prehn.
Landet over vil organisationer og virksomheder sætte fokus på madspild herunder Arla, Too Good To Go, Stop Spild Lokalt, Rema 1000, Lidl, Food Nation og Eat Grim.
Fakta:
De seneste officielle opgørelser over madspild anslår mængderne til ca. 814.000 tons årligt. Spildet fordeler sig som følger:
- Primærproduktionen – 44.000 tons
- Fødevareindustrien – 385.000 tons
- Detail og Engros – 96.000 tons
- Servicesektoren – 42.000 tons
- Husholdninger – 247.000 tons
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Emma Bengtsson, Fødevare- Landbrug- og Fiskeriministeriet, tlf. 23 67 94 29, e-mail: emmbe@fvm.dk
Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriSlotsholmsgade 12
1216 København K
+45 38 14 21 42https://fvm.dk/
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad8.12.2025 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod madspild.
Fødevareminister samler EU om fremtidens dyrevelfærd1.12.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som det første land i mange år slår Danmark dørene op til en stor dyrevelfærdskonference i Bruxelles. På dagsordenen er visionerne for fremtidens dyrevelfærd frem mod 2050.
Dansk formandskab leverer EU-forenklingspakke på landbrug11.11.2025 09:09:16 CET | Pressemeddelelse
Det danske EU-formandskab har forhandlet en aftale på plads med Europa-Parlamentet om en forenklingspakke på landbrug. Aftalen indeholder en række tiltag, der kommer danske landmænd til gode.
Fødevareministeren ved COP30: Danmarks grønne trepart inspirerer globalt10.11.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) deltager i denne uge ved FN's internationale klimakonference COP30, hvor han repræsenterer Danmark og bl.a. deler erfaringer om den grønne trepart, som tiltrækker bred international opmærksomhed.
Fødevareminister åbner One Health konference med deltagelse af H.M. Dronningen5.11.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som en del af det danske EU-formandskab samler minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) centrale aktører inden for One Health for at sætte fokus på sammenhængen mellem menneskers, dyrs og miljøets sundhed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum