Danmarks nationale madspildsdag sætter fokus på stort klimaproblem
Når H.K.H. Prinsesse Marie skyder dagen i gang med fødevareminister Rasmus Prehn, i Timm Vladimirs Køkken, vil der være et særligt fokus på at aktivere unge.
Det er på tide at få madspild op af skraldespanden og ind på dagsordenen. Derfor fik Danmark sidste år en national madspildsdag for at sætte fokus på det massive klimaproblem, vi alle sammen skal være med til at løse.
- Personligt er jeg vildt imponeret over den styrke, den indignation og den passion, ungdommen har vist i klimadebatten. De har jo fuldstændig ret, når de har sat generationen over sig selv – mig – på anklagebænken og krævet forandring. Men det går også den anden vej. Og lige når det gælder madspild, er der faktisk plads til forbedring blandt unge. Det viser sig nemlig, at unge er den aldersgruppe i samfundet, der er dårligst til at reducere madspildet. Det skal vi have lavet om på, siger fødevareminister Rasmus Prehn.
På den første nationale madspildsdag skrev nogle af landets store virksomheder under på at halvere deres madaffald, inkl. madspild inden 2030. I år sættes der fokus på, at vi alle sammen kan være med, store som små. Et korps af frivillige madreddere, har sagt ja til at sætte ekstra fokus på madspildsproblemet. Korpset af madreddere består af madpersonlighed og tv-vært Timm Vladimir, som vil styrke børn og unges evner til at gå i køkkenet. Køkkenchef på spisestedet Medvind i Hanstholm Emilie Qvist Kjærgaard, som skaber madoplevelser folk vil være en del af samt skuespiller Dulfi Al-Jabouri, som er træt af den hurtige madtrend og ønsker at lære andre at elske at lave mad.
- Jeg er utrolig glad for, at det er lykkedes at sammensætte et frivilligt hold af madreddere, som alle ønsker at sætte madspild på dagsordenen. Vi har indtil nu sammensat et hold bestående af tre interessante personligheder, som hver især bidrager med noget forskelligt. Jeg glæder mig til samarbejdet, siger fødevareminister Rasmus Prehn.
Landet over vil organisationer og virksomheder sætte fokus på madspild herunder Arla, Too Good To Go, Stop Spild Lokalt, Rema 1000, Lidl, Food Nation og Eat Grim.
Fakta:
De seneste officielle opgørelser over madspild anslår mængderne til ca. 814.000 tons årligt. Spildet fordeler sig som følger:
- Primærproduktionen – 44.000 tons
- Fødevareindustrien – 385.000 tons
- Detail og Engros – 96.000 tons
- Servicesektoren – 42.000 tons
- Husholdninger – 247.000 tons
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Emma Bengtsson, Fødevare- Landbrug- og Fiskeriministeriet, tlf. 23 67 94 29, e-mail: emmbe@fvm.dk
Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Slotsholmsgade 12
1216 København K
+45 38 14 21 42https://fvm.dk/
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Minister lancerer nyt undervisningsmateriale: Elever skal smage og lære madkultur fra fortiden25.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fødevareminister Jacob Jensen (V) lancerer nyt undervisningsmateriale til madkundskabsundervisning i grundskolen. Materialet baserer sig på en folkeindsamling af opskrifter og skal inspirere de kommende generationer til at forstå og værne om dansk madkultur.
Her er de nye medlemmer af Det Dyreetiske Råd14.8.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) har udpeget nye medlemmer til Det Dyreetiske Råd, der skal være med til at gøre Danmark til et endnu bedre land for dyrene.
Ny dyrevelfærdsrapport offentliggjort30.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
70 procent af Fødevarestyrelsens kontrolbesøg hos grisebesætninger og kvægbesætninger har ikke givet anledning til sanktioner, viser en ny rapport. Tallet bygger på risikobaserede kontrolbesøg i 1.386 besætninger.
Minister til møde i Nordisk Ministerråd med fokus på fælles beredskab og fremtidens landbrug12.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag mødes de nordiske ministre i Kuopio for blandt andet at drøfte beredskab og modstandskraft i fødevaresektoren, unges rolle i nordiske fødevaresystemer samt udbredelse af ny nordisk mad.
Ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri10.6.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum