Udenrigsministeriet

Danmark yder 75 mio. kr. til den Europæiske Bæredygtighedsfond

Del

Den danske regering ønsker at styrke EU’s indsats i Afrika. Gennem Bæredygtighedsfonden styrkes indsatsen med at fremme vækst og beskæftigelse i Afrika.

Danmark har besluttet at yde 75 mio. kr. som bidrag til den Europæiske Bæredygtighedsfond under EU’s Eksterne Investeringsplan.

Formålet med Bæredygtighedsfonden er at fremme vækst og beskæftigelse i Afrika og EU’s nærområder, herunder adressere klimaudfordringen samt væsentlige årsager til migration.

Ministeren for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, siger:

”Danmarks bidrag til den Europæiske Bæredygtighedsfond sender et stærkt signal om vores prioritering af EU’s indsats for vækst og beskæftigelse i Afrika. Fonden er et godt redskab i indsatsen over for klimaudfordringen – og dermed også over for de grundlæggende årsager migration. Det danske bidrag er øremærket til Afrika for netop at adressere de udfordringer, som kontinentet står overfor på de to områder. Med bidraget forventer vi også, at kunne bringe danske kompetencer i spil ved gennemførelse af projekter inden for vedvarende energi, landbrug og grøn byudvikling.”

Bæredygtighedsfonden er den Eksterne Investeringsplans hovedsøjle. Desuden har Investeringsplanen to andre søjler: En søjle for teknisk rådgivning og en søjle for politik-dialog om investeringsfremmende rammebetingelser i EU’s samarbejdslande. Samspillet mellem de tre søjler bidrager til, at Bæredygtighedsfondens midler når ud til bl.a. de fattigste udviklingslande.

Det forventes, at Danmark gennem inddragelse af Investeringsfonden for Udviklingslande kan bringe danske kompetencer i spil ved gennemførelse af projekter under Bæredygtighedsfonden.

Ud over indskuddet i Bæredygtighedsfonden finansierer bevillingen en sekunderet dansk ekspert, som vil bistå Kommissionen med at gennemføre samtlige tre søjler under den Eksterne Investeringsplan.

Bæredygtighedsfonden blev etableret i 2017 som en innovativ finansieringsfacilitet, bestående af et garantiinstrument på 1,5 mia. EUR rettet mod Afrika og EU’s naboskabslande. Garantiinstrumentet har fem vinduer: i) bæredygtig energi, ii) små og mellemstore virksomheder, iii) agribusiness, iv) grønne byer og v) digital udvikling.

Aftalen om bidraget er i dag blevet underskrivet af Rasmus Prehn og EU-kommissær Neven Mimica i Bruxelles.

Kontakter

Maria Westh, presserådgiver for udviklingsministeren, mawest@um.dk, tlf: 50778664

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Årets sidste katastrofe udeblev – men der er masser af kriser at bruge pengene på31.12.2019 10:29:12 CETPressemeddelelse

Her på årets sidste dag kan vi på ét punkt ånde lettet op og glæde os over, at julefreden ikke blev forstyrret af en pludselig katastrofe. For 15 år siden rullede tsunamien ind over Sydøstasien og efterlod total kaos. Kaos blev ikke mindre af, at regnskabsåret var gjort op hos de fleste donorer - og dermed var de humanitære kasser tømte. Også i Udenrigsministeriet var alle pengene til humanitære katastrofer blevet uddelt. Derfor besluttede man efterfølgende at etablere en humanitær reserve, som man kan gribe til, hvis der skulle opstå en pludselig katastrofe på en af årets sidste dage. Reserven, der går under navnen Tsunami-bevillingen, er i år på 120 millioner kroner. ”Det er selvfølgelig glædeligt, at verden i år ikke er blevet ramt af en stor katastrofe. Det betyder, at vi kan bruge pengene til andre formål – og dem er der desværre nok af,” siger udviklingsminister Rasmus Prehn. I praksis betyder det, at der i dag – den 31. december – bliver udbetalt bidrag til bl.a. Zimbabwe, Yemen

Prehn til flygtningetopmøde: 80 millioner kr. til unge flygtninges uddannelse17.12.2019 20:08:55 CETPressemeddelelse

Ministeren for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, deltager i denne uge i flygtningetopmødet, Global Refugee Forum, i Genève. Ministerens fokus er på unge flygtninges fremtid, og Danmark bevilger 80 mio. kr. til flygtningebørns uddannelse og stipendier til universitetsstudier. ”Vi er nødt til at tænke langsigtet for den generation af unge mennesker, der vokser op som flygtninge. Hjælpe dem med træning eller uddannelse, så de kan få et job og skabe sig en hverdag i nærområderne.” – siger Rasmus Prehn Han tilføjer - “Derfor bevilger jeg 70 millioner kr. til uddannelse af flygtningebørn i Uganda og Etiopien samt 10 mio. kr. til et uddannelsesinitiativ, Tyskland har startet med stor succes. Initiativet er opkaldt efter Albert Einstein og giver stipendiater til flygtninges universitetsstudier. Hvem ved, om fremtidens Einstein sidder i en flygtningelejr?” Formålet med mødet er at skabe mere international solidaritet i håndteringen af store flygtningekriser. Flygtningekriser ender typisk med