Udenrigsministeriet

Danmark yder 75 mio. kr. til den Europæiske Bæredygtighedsfond

Del

Den danske regering ønsker at styrke EU’s indsats i Afrika. Gennem Bæredygtighedsfonden styrkes indsatsen med at fremme vækst og beskæftigelse i Afrika.

Danmark har besluttet at yde 75 mio. kr. som bidrag til den Europæiske Bæredygtighedsfond under EU’s Eksterne Investeringsplan.

Formålet med Bæredygtighedsfonden er at fremme vækst og beskæftigelse i Afrika og EU’s nærområder, herunder adressere klimaudfordringen samt væsentlige årsager til migration.

Ministeren for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, siger:

”Danmarks bidrag til den Europæiske Bæredygtighedsfond sender et stærkt signal om vores prioritering af EU’s indsats for vækst og beskæftigelse i Afrika. Fonden er et godt redskab i indsatsen over for klimaudfordringen – og dermed også over for de grundlæggende årsager migration. Det danske bidrag er øremærket til Afrika for netop at adressere de udfordringer, som kontinentet står overfor på de to områder. Med bidraget forventer vi også, at kunne bringe danske kompetencer i spil ved gennemførelse af projekter inden for vedvarende energi, landbrug og grøn byudvikling.”

Bæredygtighedsfonden er den Eksterne Investeringsplans hovedsøjle. Desuden har Investeringsplanen to andre søjler: En søjle for teknisk rådgivning og en søjle for politik-dialog om investeringsfremmende rammebetingelser i EU’s samarbejdslande. Samspillet mellem de tre søjler bidrager til, at Bæredygtighedsfondens midler når ud til bl.a. de fattigste udviklingslande.

Det forventes, at Danmark gennem inddragelse af Investeringsfonden for Udviklingslande kan bringe danske kompetencer i spil ved gennemførelse af projekter under Bæredygtighedsfonden.

Ud over indskuddet i Bæredygtighedsfonden finansierer bevillingen en sekunderet dansk ekspert, som vil bistå Kommissionen med at gennemføre samtlige tre søjler under den Eksterne Investeringsplan.

Bæredygtighedsfonden blev etableret i 2017 som en innovativ finansieringsfacilitet, bestående af et garantiinstrument på 1,5 mia. EUR rettet mod Afrika og EU’s naboskabslande. Garantiinstrumentet har fem vinduer: i) bæredygtig energi, ii) små og mellemstore virksomheder, iii) agribusiness, iv) grønne byer og v) digital udvikling.

Aftalen om bidraget er i dag blevet underskrivet af Rasmus Prehn og EU-kommissær Neven Mimica i Bruxelles.

Kontakter

Maria Westh, presserådgiver for udviklingsministeren, mawest@um.dk, tlf: 50778664

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Forsvarsforbeholdet skal tages med forbehold6.12.2019 16:45:35 CETPressemeddelelse

I dag præsenterede Dansk Institut for Internationale studier (DIIS) en udredning om udviklingen i EU og Europa på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område samt betydningen af det danske forsvarsforbehold. Den danske regering hilser udredningen velkommen, og udenrigsminister Jeppe Kofod siger: ”EU’s sikkerheds- og forsvarspolitiske samarbejde er under hastig udvikling. Det er klart, at der er en række aktiviteter, som Danmark ikke kan deltage i på grund af forsvarsforbeholdet. Det er ikke nyt. Det nye er, at samarbejdet også udvikler sig til at få betydning for områder, hvor Danmark kan være med - og som dermed åbner en række nye muligheder. Regeringen mener, at Europa skal løfte et større ansvar på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område. Det er en dagsorden, hvor Danmark allerede er med helt i front. Regeringen støtter også et tættere samarbejde mellem NATO og EU - og vi ser positivt på, at andre EU-lande ønsker at styrke forsvarssamarbejdet inden for EU-rammen i fuld kompatibi