Danmark yder 10 mio. kr. til håndtering af flygtninge og migranter på Middelhavsruten
Den humanitære bevilling går til FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR)’s appel for middelhavsruten.
UNHCR er en central aktør for at sikre flygtningene og migranterne langs Middelhavsruten. Indsatsen foregår i oprindelses- og transitlandene Algeriet, Burkina Faso, Chad, Egypten, Etiopien, Libyen, Mali, Mauretanien, Marokko, Niger, Senegal og Sudan og kan medvirke til at reducere videre migrantionsstrømme. Blandt aktiviteterne er oplysningskampagner om risici og realistiske udfald af rejsen, styrkelse af lokale myndigheders kapacitet til at håndtere migration og beskyttelse, hjælp til migranters frivillig tilbagevenden og flygtninges integration i værtssamfund og genbosætning, redningsaktioner i ørkenen, beskyttelse af uledsagede børn, hjælp til ofre for kønsbaseret vold, overvågning af forhold i detentionscentre i Libyen og evakuering fra Libyen af sårbare flygtninge til Niger mhp. videre genbosættelse.
“Det er afgørende, at vi styrker EU's ydre grænser, hvis vi fremover skal håndtere migrationspresset mod Europa. Samtidig er det helt centralt, at vi styrker indsatserne på migrationsruterne i Sahelregionen, fx med støtte til lokale myndigheder, så de bedre kan bekæmpe menneskesmuglernetværk, og at vi bidrager til oplysningsindsatser, så unge afrikanere ikke - med livet som indsats - fristes ud på en udsigtsløs rejse mod Europa,” siger Ulla Tørnæs.
Baggrund
Antallet af irregulære migranter og flygtninge, der i 2019 har bevæget sig fra Afrikas Horn, Vest-, Central- og Nordafrika for at tage rejsen over Middelhavet er fortsat højt. Den vestlige middelhavsrute er i øjeblikket den mest benyttede søvej fra Afrika til Europa, selvom de marokkanske myndigheder har skærpet grænseindsatsen i 2019. Der er via den vestlige middelhavsrute ankommet omkring 6350 irregulære migranter og flygtninge primo marts 2019, hvilket er en stigning på over 60 pct. ift. samme periode i 2018. Til sammenligning er ankomsterne på den centrale middelhavsrute faldet med 95 pct. i 2019 ift. samme periode i 2018 (fra over 6000 pers. i 2018 til omkring 350 pers. i 2019).
Der er fortsat massive beskyttelsesudfordringer for flygtninge og irregulære migranter langs middelhavsruten med mangel på basale ydelser og høj risiko for voldelige og seksuelle overgreb, udnyttelse, menneskehandel, indespærring og tortur.
Danmark har tidligere bidraget til UNHCRs appel for middelhavsruten med 15 mio. kr. i 2017 og 35 mio. kr. i 2018.
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Danmark i spidsen for NATOs samarbejde med industrien om kvanteteknologi13.11.2024 14:21:15 CET | Pressemeddelelse
Den første plenarsamling i NATOs forum for kvanteteknologi, Transatlantic Quantum Community (TQC), afholdes i disse dage i København. Med sit formandskab for TQC viser Danmark endnu engang sin ambition om at være en af verdens førende kvantenationer.
Migration og konkurrenceevne er højt på dagsordenen, når europaministeren rejser til Nederlandene13.11.2024 08:12:24 CET | Pressemeddelelse
I dag rejser europaminister Marie Bjerre til Haag. Besøget er en del af forberedelserne til Danmarks kommende EU-formandskab i andet halvår af 2025. På rejsen møder hun en række centrale politiske aktører i Nederlandene, ikke mindst med fokus på emner som migration og konkurrenceevne.
Dansk eksport i september 202411.11.2024 13:08:40 CET | Pressemeddelelse
I september 2024 faldt Danmarks samlede eksport 2,1 pct. i forhold til august. Årsstignings-takten, dvs. de seneste 12 måneder i forhold til 12 måneder forud, steg til 4,1 pct.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn6.11.2024 12:16:38 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 7. november 2024 kl. 13.15.
Europaministeren og medlemmer af Folketingets Europaudvalg besøger Beograd for at drøfte Serbiens EU-perspektiver og reformprocesser3.11.2024 17:19:07 CET | Pressemeddelelse
Den 3.-5. november rejser europaminister Marie Bjerre sammen med medlemmer af Folketingets Europaudvalg til Beograd. Besøget er en del af forberedelserne til Danmarks kommende EU-formandskab i andet halvår af 2025, hvor udvidelsen med bl.a. landene på Vestbalkan vil stå højt på dagsordenen. Besøget finder sted kort efter EU-Kommissionens fremlæggelse af årets udvidelsesrapporter den 30. oktober.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum