Udenrigsministeriet

Danmark vil gøre Afrika mere stabil, sikker og demokratisk

Del

Danmark har i år iværksat en ny fase af Afrikaprogrammet for Fred. Programmet støtter blandt andet den Afrikanske Union og andre regionale organisationer med 200 millioner til arbejdet med at skabe fred, sikkerhed og god regeringsførelse i Afrika. Aftalen gælder de næste 4 år.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs siger: ”Med den nye fase af programmet har Danmark samlet givet næsten 1 milliard kroner til Den Afrikanske Union og andre afrikanske organisationer siden 2004 for at fremme et mere stabilt, sikkert og demokratisk Afrika. Det er afgørende at Afrikas har velfungerende institutioner som kan skabe varige løsninger på det afrikanske kontinent – derfor støtter regeringen med 200 mio. kr.”

Udviklingsministeren tilføjer: “Fred, sikkerhed og god regeringsførelse er afgørende for, at et land kan udvikle sig og skabe muligheder for sine borgere. Bedre muligheder i hjemlandene er essentielt for at bremse de irregulære flygtningestrømme fra kontinentet mod Europa og Danmark.”

Programmet støtter bl.a. også IGAD, den regionale organisation i Østafrika, som spiller en væsentlig rolle i forhold til udviklingen på Afrikas Horn, herunder opblødningen af regionens forhold til Eritrea og arbejdet med at skabe fred i Sydsudan. Samtidig støtter programmet nu også et øget tværgående fokus i de afrikanske organisationers engagementer på ligestilling, på unge og på partnerskaber med andre institutioner, så som FN.

Ministeren har i denne uge deltaget i FN’s generalforsamling i New York, hvor hun også sætter fokus på området. Udviklingsministeren siger:

”Afrikas fremtid afhænger af kontinentets store unge generation. Derfor er midler til unge og ligestilling afgørende for, at et land kan udvikle sig og tilbyde alle sine borgere gode fremtidsudsigter i deres hjemlande.”

Endelig indeholder den nye fase af programmet midler til et årligt dialogforum, hvor danske og afrikanske interessenter kan mødes og diskutere fred, sikkerhed og god regeringsførelse på det afrikanske kontinent. Forummet vil samtidig binde den danske indsats under Afrikaprogrammet for Fred yderligere sammen med de øvrige danske indsatser på Afrikas Horn og i Sahel samt i udvalgte afrikanske lande.

Hvad går pengene til?
115 mio. kroner er afsat til den Afrikanske Union, 38 mio. kroner til ECOWAS (Economic Community of West African States) og 17 mio. kroner til IGAD (Intergovernmental Authority on Development). På tværs af disse institutioner er der samlet afsat 7,5 mio. kroner til tværgående emner som unge og ligestilling. Herudover er der afsat 20 mio. kroner til tænketanke og NGO’er, der kan understøtte regeringer, organisationer og civilsamfund med analyser inden for bl.a. fred, sikkerhed og god regeringsførelse, herunder 3 mio. kroner til afholdelse af årligt dialogforum.

Tidligere har støtten blandt andet gjort det muligt for de afrikanske organisationer at støtte lande som Gambia, Burkina Faso og Sierra Leone med at afholde valg. Med dansk støtte har det været muligt for de afrikanske institutioner at intervenere og mediere, når en konflikt lurer. Det var eksempelvis tilfældet ved præsidentvalget i Gambia i slutningen af 2016, hvor den siddende præsident Yahya Jammeh ikke ville acceptere sit valgnederlag, men hvor hurtig indgriben fra den regionale organisation i Vestafrika, ECOWAS, resulterede i en fredelig magtoverdragelse til valgets sejrherre, Adama Barrow. Programmet har senest støttet bl.a. en valgobservationsmission til Mali under det vigtige valg i regionen i sommeren 2018.

For yderligere information kontakt:

Presserådgiver Natasha Guman, +4561979133

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udenrigsministeren på besøg i Irak14.12.2018 06:00Pressemeddelelse

Som den første vestlige udenrigsminister siden den nye irakiske regerings tiltrædelse besøger Anders Samuelsen Irak. Under besøget har han diskuteret fremdriften i kampen imod ISIL og forsikret den irakiske regering om Danmarks fortsatte støtte i kampen mod terrororganisationer og stabilisering af de befriede områder. Udenrigsministeren opfordrede i samtaler med den irakiske præsident og udenrigsminister til, at den nye irakiske regering har fokus på at gennemføre nødvendige politiske reformer, sikre forsoning og reducere korruptionen. Endelig lancerede Anders Samuelsen det kommende danske stabiliseringsprogram for Irak og Syrien. Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: ”Det er godt at se de positive fremskridt i Irak. Men kampen mod ISIL er ikke slut. Derfor har det også været vigtigt for mig at besøge Irak igen. Jeg havde lejlighed til at takke de danske udsendte fra forsvaret og politiet for deres store indsats. De står i frontlinjen i den klare danske støtte til kampen mod ISIL. D

Regeringen lancerer nyt regionalt stabiliseringsprogram for Syrien og Irak14.12.2018 06:00Pressemeddelelse

Udenrigsministeren og forsvarsministeren lancerer nu et nyt regionalt freds- og stabiliseringsprogram for Syrien og Irak, der dækker perioden 2019–2021. Formålet er at bidrage til en reduktion af regional usikkerhed, terrorisme, migration og den længerevarende flygtningekrise. Indsatserne vil imødekomme akutte stabiliseringsbehov og hjælpe til at sikre en varig fred i Irak og fremme en inklusiv politisk løsning på konflikten i Syrien. Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: ”Koalitionen imod ISIL har drevet terrororganisationen ud af langt de fleste af de områder, de kontrollerede. Vi kan være stolte af den rolle, det danske forsvar har spillet i den opgave. Men indsatsen er ikke slut. Hvis vi skal bekæmpe ekstremisme og terrorisme i det lange løb, og hvis vi skal forhindre nye flygtningestrømme, er der behov for en stærk og dedikeret stabiliseringsindsats. Ellers risikerer vi, at ISIL vender tilbage om kort tid. Derfor er jeg glad for, at vi i dag kan løfte sløret for et nyt stabilis