Udenrigsministeriet

Danmark vil gennem nyt initiativ arbejde for retsforfølgelse af russiske ledere

Del
Den danske regering vil indgå i en kernegruppe af lande, som skal undersøge, hvordan russiske ledere kan blive retsforfulgt for Ruslands aggression mod Ukraine. Det sker efter en invitation til initiativet fra Ukraine.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen peger på, at fund af massegrave og beretninger om overgreb, der er kommet frem, i takt med at områder i Ukraine bliver befriet, har understreget behovet for retsforfølgelse af de russiske internationale forbrydelser.

”Når vi er vidne til de forbrydelser, stiller det krav om handling. Det her er også et spørgsmål om vores ansvar for den internationale retsorden og staters suverænitet. Derfor har vi taget imod ukrainernes invitation om at være med i kernegruppen. Her vil vi bringe vores juridiske ekspertise til bordet for at sikre, at russiske ledere stilles til ansvar for Ruslands aggression,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

En særlig udfordring i arbejdet med retsforfølgelse af internationale forbrydelser i Ukraine begået af Rusland vedrører netop den såkaldte ”aggressionsforbrydelse” – hvor en stat angriber en anden. I forhold til netop Ruslands aggression mod Ukraine, har den Internationale Straffedomstol ikke jurisdiktion, og Ruslands øverste ledere kan derfor ikke stilles til ansvar for beslutningen om ulovlig militær magtanvendelse mod Ukraine ad den vej. Dette står i modsætning til fx krigsforbrydelser begået i Ukraine, som Domstolen netop nu aktivt efterforsker.

Ved at tilslutte sig kernegruppen går Danmark sammen med ligesindede et spadestik dybere i arbejdet for holde Rusland ansvarlig for internationale forbrydelser begået i Ukraine.

Et af de øvrige centrale initiativer for retsforfølgelse af internationale forbrydelser begået i Ukraine, der er taget internationalt, er henvisningen af situationen i Ukraine til netop Den Internationale Straffedomstol i Haag fra mere end 40 stater, herunder Danmark. Som følge heraf efterforsker anklageren ved straffedomstolen netop nu sagen. 

Danmark har desuden støttet retsforfølgelsen for internationale forbrydelser begået i Ukraine både politisk, finansielt og med personale til bl.a. Den Internationale Straffedomstol, EU’s rådgivende mission i Ukraine samt ved civilsamfundsstøtte og ved i FN at tage initiativ til en tværregional landegruppe med over 50 medlemmer, der arbejder for at sikre fortsat fokus på forbrydelserne og retsforfølgningen heraf.

Samtidig har FN’s Menneskerettighedsråd med opbakning fra blandt andre Danmark nedsat en uafhængig undersøgelseskommission for Ukraine, der skal undersøge alle angivelige overtrædelser af menneskerettighederne og den humanitære folkeret i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine.

Danmark har desuden arbejdet for nedsættelsen af OSCE’s internationale undersøgelseskommission, der med hurtigt aftræk indsamler indledende beviser for russiske brud på menneskerettighederne og eventuelle krigsforbrydelser.

For yderligere kontakt: pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Ny dansk humanitær støttepakke skal sikre akut og livreddende nødhjælp til Ukraines mest sårbare7.5.2024 07:18:28 CEST | Pressemeddelelse

Over to år efter Rusland invaderede Ukraine, har knap 15 millioner mennesker ifølge FN behov for nødhjælp. Dette udgør ca. 40 % af befolkningen, der stadigvæk befinder sig i Ukraine. Krigen rammer særligt de mest sårbare ukrainere, herunder kvinder, børn og ukrainere på flugt. Derfor bidrager regeringen nu med 250 millioner kroner, som skal hjælpe de hårdest ramte ukrainere med at imødekomme basale behov.

Danmark og Gates Foundation styrker båndene for at finde løsninger på klimaforandringers konsekvenser for global sundhed6.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I anledning af Bill Gates’ besøg i Danmark i dag, har minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, og Bill Gates underskrevet en aftale om at udstikke retningen for et stærkere og bredere samarbejde mellem Danmark og Gates Foundation. Den skal fremme løsninger inden for områder som global sundhed, klimatilpasning og ligestilling.

Regeringen vil bekæmpe menneskesmugling og forebygge irregulær migration med ny stor støttepakke6.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Den irregulære migration har alt for store menneskelige konsekvenser. Siden 2014 har knap 60.000 mennesker mistet livet som følge af at blive smuglet på deres rejse over blandt andet Middelhavet. Mange lande syd for Europa efterspørger samarbejde og støtte for at sikre, at mennesker ikke vælger de ulovlige migrationsveje med risiko for at ende i dybt tragiske situationer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye