Udenrigsministeriet

Danmark vil gennem nyt initiativ arbejde for retsforfølgelse af russiske ledere

Del
Den danske regering vil indgå i en kernegruppe af lande, som skal undersøge, hvordan russiske ledere kan blive retsforfulgt for Ruslands aggression mod Ukraine. Det sker efter en invitation til initiativet fra Ukraine.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen peger på, at fund af massegrave og beretninger om overgreb, der er kommet frem, i takt med at områder i Ukraine bliver befriet, har understreget behovet for retsforfølgelse af de russiske internationale forbrydelser.

”Når vi er vidne til de forbrydelser, stiller det krav om handling. Det her er også et spørgsmål om vores ansvar for den internationale retsorden og staters suverænitet. Derfor har vi taget imod ukrainernes invitation om at være med i kernegruppen. Her vil vi bringe vores juridiske ekspertise til bordet for at sikre, at russiske ledere stilles til ansvar for Ruslands aggression,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

En særlig udfordring i arbejdet med retsforfølgelse af internationale forbrydelser i Ukraine begået af Rusland vedrører netop den såkaldte ”aggressionsforbrydelse” – hvor en stat angriber en anden. I forhold til netop Ruslands aggression mod Ukraine, har den Internationale Straffedomstol ikke jurisdiktion, og Ruslands øverste ledere kan derfor ikke stilles til ansvar for beslutningen om ulovlig militær magtanvendelse mod Ukraine ad den vej. Dette står i modsætning til fx krigsforbrydelser begået i Ukraine, som Domstolen netop nu aktivt efterforsker.

Ved at tilslutte sig kernegruppen går Danmark sammen med ligesindede et spadestik dybere i arbejdet for holde Rusland ansvarlig for internationale forbrydelser begået i Ukraine.

Et af de øvrige centrale initiativer for retsforfølgelse af internationale forbrydelser begået i Ukraine, der er taget internationalt, er henvisningen af situationen i Ukraine til netop Den Internationale Straffedomstol i Haag fra mere end 40 stater, herunder Danmark. Som følge heraf efterforsker anklageren ved straffedomstolen netop nu sagen. 

Danmark har desuden støttet retsforfølgelsen for internationale forbrydelser begået i Ukraine både politisk, finansielt og med personale til bl.a. Den Internationale Straffedomstol, EU’s rådgivende mission i Ukraine samt ved civilsamfundsstøtte og ved i FN at tage initiativ til en tværregional landegruppe med over 50 medlemmer, der arbejder for at sikre fortsat fokus på forbrydelserne og retsforfølgningen heraf.

Samtidig har FN’s Menneskerettighedsråd med opbakning fra blandt andre Danmark nedsat en uafhængig undersøgelseskommission for Ukraine, der skal undersøge alle angivelige overtrædelser af menneskerettighederne og den humanitære folkeret i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine.

Danmark har desuden arbejdet for nedsættelsen af OSCE’s internationale undersøgelseskommission, der med hurtigt aftræk indsamler indledende beviser for russiske brud på menneskerettighederne og eventuelle krigsforbrydelser.

For yderligere kontakt: pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

Danmark sender støtte til Etiopien til hjælp mod væbnet konflikt, tørke, oversvømmelser og risiko for hungersnød16.4.2024 15:39:21 CEST | Pressemeddelelse

Etiopien er voldsomt præget af væbnede interne konflikter og tørke og oversvømmelse forårsaget af blandt andet klimaforandringer. Landet står i dag med store problemer med fordrivelse, kritisk fødevaremangel og massive humanitære behov. 20 millioner mennesker har behov for nødhjælp. Derfor støtter Danmark nu Etiopien med 100 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye