Udenrigsministeriet

Danmark udviser 15 russiske efterretningsofficerer

Del

De identificerede personer har arbejdet under diplomatisk dække på den russiske ambassade i København.

De identificerede personer har arbejdet under diplomatisk dække på den russiske ambassade i København.

Den herværende russiske ambassadør er på et møde i Udenrigsministeriet til formiddag blevet orienteret om, at den danske regering har besluttet at udvise 15 russiske efterretningsofficerer, der arbejder på den russiske ambassade i København. De vil få 14 dage til at forlade Danmark.

På mødet blev regeringens stærke fordømmelse af Ruslands brutalitet over for ukrainske civile i Butja også fremført direkte for den russiske ambassadør, ligesom det blev understreget, at bevidste angreb mod civile er en krigsforbrydelse.

Udenrigsminister Jeppe Kofod har til formiddag samtidig orienteret Udenrigspolitisk Nævn om beslutningen om at udvise de russiske efterretningsofficerer. Han udtaler:

”Det europæiske sikkerhedsbillede har ændret sig dramatisk de seneste uger. Med den her beslutning sender vi et tydeligt signal til Moskva om, at vi ikke vil acceptere, at russiske efterretningsofficerer udøver spionage på dansk grund. De udgør en risiko for vores nationale sikkerhed, som vi ikke kan sidde overhørig. Sammen med en række af vores nærmeste allierede sætter vi derfor foden ned over for den spionage, de identificerede personer udøver under dække af deres diplomatiske status.

Danmark ønsker ikke at bryde de diplomatiske forbindelser til Moskva. Den russiske ambassadør og resten af ambassaden i København er derfor heller ikke omfattet af udvisningen. Der er alene tale om udvisning af efterretningsofficerer. Den russiske ambassadør er vores primære kanal til at kommunikere klare budskaber direkte til Kreml. Det har vi gjort brug af flere gange den seneste tid, ikke mindst for at understrege Danmarks kraftige fordømmelse af Ruslands helt utilstedelige angreb mod Ukraine.”

En række af Danmarks tætte allierede har truffet en tilsvarende beslutning om at udvise russiske efterretningsofficerer. Det gælder blandt andet Frankrig, Tyskland og Nederlandene.

For yderligere kontakt: pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Fælleserklæring om Talibans indskrænkelser af kvinder og pigers rettigheder i Afghanistan13.5.2022 11:58:26 CEST | Pressemeddelelse

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtrykker i denne fælleserklæring bekymring for de mange nylige anslag mod kvinders rettigheder i Afghanistan og opfordrer Taliban-regimet til give kvinder og piger lige muligheder for at deltage i det afghanske samfund. Med til erklæringen er udenrigsministrene fra Australien, Canada, Danmark, Finland, Italien, Japan, Nederlandene, New Zealand, Norge. Spanien, Sverige, Storbritannien, Sydkorea, Tyskland og USA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum