Deloitte

Danmark rykker op ad verdensranglisten for social velstand

Del

Finland og Canada er hhv. nr. 1 og 2

Mette Lindgaard
Mette Lindgaard

København, 15. august 2016

Danmark er langt fra et af verdens rigeste lande målt på bruttonationalprodukt pr. indbygger. Til gengæld er vi tæt på verdensmestre i at omsætte vores rigdom til sociale fremskridt. Det viser en ny analyse fra Deloitte, som har kortlagt den sociale velstand i 133 lande. Her får Danmark en 3. plads lige efter Finland og Canada. Positivt, at vi blander os med den sociale verdenselite, mener ekspert, men vores velfærd er langt fra noget, vi kan tage for givet.

- Når det er givtigt at se på verdens sociale fremskridt i stedet for bruttonationalprodukt alene, er det fordi, de to størrelser langt fra altid følges ad. Blandt de lande, der er dårligst til at omsætte økonomisk velstand til social fremgang, er generelt de mellemøstlige og afrikanske lande. Omvendt scorer flere latinamerikanske lande faktisk overraskende højt, siger partner i Deloitte Mette Lindgaard.

Danmark er rykket fra plads nr. 8 i 2015 til plads nr. 3 i 2016. Det er særligt vores fokus på et renere miljø, der skubber os op ad listen.

- I Danmark har vi ikke bare styr på de basale menneskelige behov. Vi investerer også massivt i at forbedre miljøet og højne livskvaliteten. Til gengæld døjer vi så med livsstilssygdomme, fedme og høje selvmordsrater, ligesom vi har en relativt udbredt intolerance. Der er absolut også ting, vi kan forbedre, siger Mette Lindgaard.

Ude i verden er det dog helt andre problemer, der trykker, og fremskridtene sker kun med sneglefart.

- Gennem det seneste år har verden rykket sig en lille smule frem i forhold til den sociale udvikling, men generelt går det alt, alt for langsomt. Hvis man tager et gennemsnit af verdens sociale tilstand lige nu, svarer det til, at vi alle sammen boede i Namibia eller Mongoliet. Det vidner om, at der er massive, sociale problemer i mange lande, siger Mette Lindgaard.

Derfor er det heller ikke nok, at landene alene formår at skabe økonomisk fremgang, mener Mette Lindgaard. Velstanden skal omsættes til sociale fremskridt.

- Det er klart, at øget velstand har meget ringe effekt, hvis pengene er koncentreret blandt en rig magtelite i stedet for at blive brugt til at udvikle samfundet. Netop derfor er det vigtigt, at vi ikke sidestiller velfærd med BNP, men i stedet ser på faktorer som uddannelse, infrastruktur, sundhed, menneskerettigheder og muligheden for den enkelte for at skabe sig et godt liv, siger hun.

Efter Danmark følger Australien, Schweiz, Sverige og Norge som de bedste lande til at skabe sociale fremskridt. USA lander helt nede på plads nr. 19.

Om Social Progress Index:

Social Progress Index er en kortlægning af social velstand i 133 lande foretaget af Deloitte i samarbejde med blandt andre Michael Porter fra Harvard Business School og organisationen Social Progress Imperative. Undersøgelsen giver et mere nuanceret billede af velstand, idet den ikke blot ser på økonomisk velstand (BNP), men også sociale faktorer som uddannelse, infrastruktur, sundhed, menneskerettigheder og muligheden for den enkelte for at skabe sig et godt liv.

Læs mere på http://www.socialprogressimperative.org/global-index/

Nøgleord

Kontakter

Mette Lindgaard
Tlf. +45 25 24 00 37
mlindgaard@deloitte.dk

Billeder

Mette Lindgaard
Mette Lindgaard
Download

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Mette Lindgaard er ansvarlig for Deloittes ydelser på velfærdsområdet, både i Danmark og globalt.

Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Undersøgelse: Mindre danske virksomheder sætter mål – men det halter med strategien13.8.2018 10:12pressemeddelelse

Danske virksomheder med 50-199 medarbejdere er gode til at formulere målsætninger, men er klart udfordret, når de skal formulere og gennemføre strategier, der skal indfri målsætningerne. En smule anderledes ser det ud for de mellemstore virksomheder med mere end 200 medarbejdere. Epinion har for Deloitte undersøgt forholdet mellem mål og midler i de to segmenter og taget temperaturen ud fra virksomhedernes tilgang til vækst, internationalisering og digitalisering.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum