Udenrigsministeriet

Danmark parat til at tage lederskab for NATO’s træningsmission i Irak

Del

Danmark er fra slutningen af 2020 og halvandet år frem parat til at overtage ledelsen af NATO’s træningsmission i Irak.

Det tilbud vil regeringen give NATO-alliancen på næste uges Leaders’ Meeting i London efter i dag at have rådført sig med Folketingets Udenrigspolitiske Nævn. Udover at overtage selve ledelsen af træningsmissionen er regeringen også parat til udsende en række vigtige militære bidrag, der skal understøtte NATO’s mission i Irak.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

”Kampen mod ISIL fortsætter og det gør Danmarks engagement også. Tilbuddet om dansk lederskab for NATO’s træningsmission i Irak viser igen Danmarks vilje til at tage ansvar og gå forrest, hvor det gælder, når det gælder. Under NATO-udenrigsministermødet i sidste uge drøftede jeg regeringens overvejelser med min amerikanske kollega, Mike Pompeo, og med NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg, som begge var meget positive. Med bidraget vil vi kunne levere en endnu stærkere indsats i vores fælles kamp mod terrorbevægelsen ISIL ved at træne irakerne. Regeringen fører en aktiv udenrigs- og sikkerhedspolitisk linje med fokus på alliancesolidaritet og konkrete bidrag til vores fælles sikkerhed. Vi lægger vægt på at Danmark, som kerneallieret NATO-medlem, løfter sin del af byrden i NATO, der er garantien for danskernes sikkerhed.”

Forsvarsminister Trine Bramsen udtaler:

”Det er en vigtig og markant opgave for Danmark at tilbyde ledelsen af en NATO-mission af denne karakter og størrelse. Det er et bidrag, som er meget værdsat af vores allierede. Det danske forsvar og vores soldater har erfaringen og ekspertisen til at løfte opgaven. En opgave til gavn for sikkerheden - ikke bare i Irak og regionen, men også i vores del af verden.”

Regeringen vil inden udsendelsen i 2020 fremsætte beslutningsforslag i Folketinget. En dansk ledelse af træningsmissionen vil afløse Danmarks nuværende træningsindsats på Al Asad luftbasen.

Fakta om det militære bidrag:

  • Et ledelses- og stabsbidrag på op til 13 personer
  • Et sikrings- og eskortebidrag på op til ca. 130 personer
  • Transporthelikopterbidrag på op til ca. 70 personer

Fakta om NATO’s mission i Irak:

  • Missionen blev etableret i oktober 2018 og ledes pt. af Canada
  • Har ca. 500 udsendte soldater fra NATO-allierede samt partnerlande, herunder Australien, Finland og Sverige
  • Udfører rådgivning og kapacitetsopbygning af de irakiske sikkerhedsstyrker
  • Kapacitetsopbygningen er særligt møntet på at gøre irakerne i stand til at forhindre ISIL’s tilbagekomst
     

Kontakter

Udenrigsministeren: Anders Vestergaard Kaldan: +45 2059 2180

Forsvarsministeren: Kristian Hedegaard JensenTelefon: +45 6187 1552

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Årets sidste katastrofe udeblev – men der er masser af kriser at bruge pengene på31.12.2019 10:29:12 CETPressemeddelelse

Her på årets sidste dag kan vi på ét punkt ånde lettet op og glæde os over, at julefreden ikke blev forstyrret af en pludselig katastrofe. For 15 år siden rullede tsunamien ind over Sydøstasien og efterlod total kaos. Kaos blev ikke mindre af, at regnskabsåret var gjort op hos de fleste donorer - og dermed var de humanitære kasser tømte. Også i Udenrigsministeriet var alle pengene til humanitære katastrofer blevet uddelt. Derfor besluttede man efterfølgende at etablere en humanitær reserve, som man kan gribe til, hvis der skulle opstå en pludselig katastrofe på en af årets sidste dage. Reserven, der går under navnen Tsunami-bevillingen, er i år på 120 millioner kroner. ”Det er selvfølgelig glædeligt, at verden i år ikke er blevet ramt af en stor katastrofe. Det betyder, at vi kan bruge pengene til andre formål – og dem er der desværre nok af,” siger udviklingsminister Rasmus Prehn. I praksis betyder det, at der i dag – den 31. december – bliver udbetalt bidrag til bl.a. Zimbabwe, Yemen

Prehn til flygtningetopmøde: 80 millioner kr. til unge flygtninges uddannelse17.12.2019 20:08:55 CETPressemeddelelse

Ministeren for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, deltager i denne uge i flygtningetopmødet, Global Refugee Forum, i Genève. Ministerens fokus er på unge flygtninges fremtid, og Danmark bevilger 80 mio. kr. til flygtningebørns uddannelse og stipendier til universitetsstudier. ”Vi er nødt til at tænke langsigtet for den generation af unge mennesker, der vokser op som flygtninge. Hjælpe dem med træning eller uddannelse, så de kan få et job og skabe sig en hverdag i nærområderne.” – siger Rasmus Prehn Han tilføjer - “Derfor bevilger jeg 70 millioner kr. til uddannelse af flygtningebørn i Uganda og Etiopien samt 10 mio. kr. til et uddannelsesinitiativ, Tyskland har startet med stor succes. Initiativet er opkaldt efter Albert Einstein og giver stipendiater til flygtninges universitetsstudier. Hvem ved, om fremtidens Einstein sidder i en flygtningelejr?” Formålet med mødet er at skabe mere international solidaritet i håndteringen af store flygtningekriser. Flygtningekriser ender typisk med