Udenrigsministeriet

Danmark og OSCE-partnere nedsætter ekspertmission for at undersøge alvorlige menneskerettighedskrænkelser i Rusland

Del

Danmark og 15 andre medlemmer af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) nedsætter i dag en uafhængig, international ekspertmission, som skal undersøge rapporter om alvorlige menneskerettighedskrænkelser mod bl.a. LGBTI-personer, journalister, advokater og menneskerettighedsforkæmpere i den russiske føderalrepublik, Tjetjenien.

”Helt grundlæggende handler det om at holde Rusland ansvarlig i forhold til vores fælles menneskeretlige forpligtelser. Vi har set talrige troværdige rapporter om alvorlige krænkelser af grundlæggende frihedsrettigheder i Tjetjenien, blandt andet tortur af homoseksuelle. Det er selvfølgelig noget der skal undersøges til bunds. Og det har Rusland tilsyneladende ikke gjort”, siger udenrigsminister Anders Samuelsen og fortsætter:


”Mit håb er, at ekspertmissionens arbejde vil sætte fornyet fokus på den dybt bekymrende menneskerettighedssituation i Tjetjenien og bidrage til at forhindre angreb mod seksuelle mindretal og menneskerettighedsforkæmpere fremadrettet.”


Baggrund Den uafhængige ekspertmission – også kaldet Moskva-mekanismen – er et af OSCE’s eneste ikke-konsensus baserede redskaber. Mekanismen blev etableret i 1991 og kan aktiveres af en gruppe på mindst 10 medlemsstater, hvis der vurderes at være systematiske og omfattende overtrædelser af OSCE’s menneskeretlige forpligtelser. Moskva-mekanismen blev senest anvendt i 2011 over for Hviderusland og inden da over for Turkmenistan i 2003.


Danmark har sammen med 15 andre medlemmer af OSCE (Belgien, Canada, Estland, Finland, Frankrig, Island, Irland, Letland, Litauen, Nederlandene, Norge, Sverige, Storbritannien, Tyskland og USA) nedsat ekspertmissionen på baggrund af en række rapporter om alvorlige menneskerettighedskrænkelser i Tjetjenien fra januar 2017 til dags dato.


Missionen har mandat til at undersøge de fortsat ubesvarede spørgsmål, som blev rejst over for Rusland i OSCE den 30. august, med logistisk støtte fra OSCE’s Kontor for Demokratiske Institutioner og Menneskerettigheder. Det forventes, at missionens rapport offentliggøres inden for 6-8 uger.

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmark fornyer bidraget til FN’s Miljøprogram14.3.2019 06:00:13 CETPressemeddelelse

Det er en prioritet for regeringen, at der sikres en effektiv international miljøindsats, og FN har vurderet, at det især er på miljødelen af Verdensmålene, der mangler fremskridt. Derfor har regeringen valgt at øge sit bidrag til FN’s Miljøprogram UNEP. Vi bliver i stigende grad afhængige af, at der findes bæredygtige internationale løsninger på de globale miljøproblemer. Vi ved alle, at vi ikke kan løse klimaproblemet i Danmark alene, men det samme gælder for en lang række andre miljøproblemer – bekæmpelse af plastforurening, luftforurening, skadelige kemikalier og den generelle omstilling til mere bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre. Derfor har vi brug for et stærkt internationalt miljøorgan. Danmark har længe haft et godt samarbejde med UNEP, og med udnævnelsen af danske Inger Andersen til posten som direktør for UNEP de næste fire år, er der stor tro på, at FN’s Miljøprogramfremadrettet vil skabe endnu bedre resultater. Hun har siden 2015 været generaldirektør for den Inte