Udenrigsministeriet

Danmark lancerer ny millionstøtte til Ukraine

Del
Regeringen har besluttet at afsætte 164 millioner kroner til et omfattende nyt støtteprogram til Ukraine. Programmet har til hensigt at styrke landets modstandsdygtighed og evne til at håndtere de mange følgevirkninger af den vedvarende konflikt i det østlige Ukraine.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

”Ukraine er akut truet af den massive og helt uhørte militære opbygning, vi ser fra russisk side tæt på den ukrainske grænse. Jeg har selv lige besøgt kontaktlinjen og med egne øjne set, hvor hårdt den her konflikt har sat sig i det ukrainske folk. Regeringen vil ikke bare se passivt til. Vores nye støttepakke er ret omfattende, og der er brug for hver en krone. Vi sender samtidig et klart signal om vores solidaritet med Ukraine. Det ukrainske folk skal vide, at de ikke står alene i deres kamp for suverænitet og uafhængighed”.

Den danske støtte præsenteres samme dag, som udenrigsminister Kofod besøger kontaktlinjen i det østlige Ukraine.

Støtten udmøntes som en ny fase af det danske freds- og stabiliseringsprogram for Ukraine for perioden 2022-25. Af de 164 millioner kroner bidrager Udenrigsministeriet med 80 millioner kroner og Forsvarsministeriet, som tidligere annonceret, med 84 millioner kroner.

Forsvarsminister Trine Bramsen udtaler:

”Vi ser en aggressiv militær opbygning på grænsen til Ukraine, hvilket blev bekræftet under mit nylige besøg i landet. Vi skal bakke op om Ukraine og deres ret til at være et demokratisk land i egen ret. Derfor styrker vi nu vores danske bidrag til Ukraines reformer af sikkerhedsstyrkerne. Og vi styrker bidraget til Ukraines militære uddannelsessystem og hjælpen til at løfte ukrainsk militært personel til NATO-standarder. Jeg vil ikke afvise, at vi også kommer med yderligere bidrag.”

Programmet omfatter både stabiliserende, udviklingsrettede og forsvarsorienterede indsatser. Blandt andet vil nogle af midlerne gå til at styrke sikkerheden og sammenhængskraften i Ukraines østlige regioner. Der gives også støtte til Ukraines forsvarsreform og kapacitetsopbygning af det ukrainske forsvar. Programmet skal også styrke dialog mellem befolkningsgrupper på tværs af ’kontaktlinjen’ for at fremme konfliktløsning og lokal forsoning.

Programmet finansieres af Freds- og Stabiliseringsfonden, som støtter stabiliseringsindsatser i sårbare og konfliktramte områder. Danmark har tidligere støttet Ukraine gennem Fonden. Det seneste freds- og stabiliseringsprogram for Ukraine på 120 mio. kr. løb således fra 2018-21.

For yderligere oplysninger, kontakt pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Kursskifte i dansk hjælp til Niger: Øget fokus på klimatilpasning25.5.2023 16:00:50 CEST | Pressemeddelelse

Niger er et af verdens fattigste lande og er særligt sårbar over for klimaforandringer. Temperaturen forventes at stige 1,5 gange hurtigere end det globale gennemsnit. Befolkningen er i forvejen udsat for tørker, oversvømmelser og ekstreme temperaturer og har få muligheder for at tilpasse sig de ændrede forhold. Derfor øger Danmark nu støtten til at gøre Niger mere modstandsdygtig over for klimaforandringerne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum