Danmark klar med ny håndsrækning til Ukraine og østlige partnere
Regeringen har besluttet at afsætte 875 millioner kroner til Danmarks Naboskabsprogram 2022-2026. Programmet har til formål at fremme de østlige naboskabslandes forankring i det europæiske værdifællesskab og styrke deres stabilitet, fremgang og modstandsdygtighed.
Ukraine er hovedsamarbejdsland og vil modtage omkring 550 millioner ud af naboskabsprogrammets i alt 875 millioner kroner. Udenrigsminister Jeppe Kofod lancerer den nye støtte samme dag, som den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba aflægger besøg i København.
Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:
”Ukraine og vores andre østlige partnerskabslande udkæmper en vigtig kamp for demokrati og frihed i øjeblikket. Den kamp er vigtigere end nogensinde. Den handler i høj grad om sikkerhed og stabilitet, men også om de helt fundamentale værdier, vores samfund bygger på. Og den foregår altså meget tæt på Danmarks egne grænser. Derfor har vi stor interesse i at øge støtten til fx Ukraine og Georgiens proces med demokratiske reformer, civilsamfund og kampen mod korruption. På den måde kan vi styrke landenes robusthed i en tid, hvor Rusland fortsætter med sin helt uhørte troppeopbygning i og uden for Ukraines grænser.”
Foruden Ukraine og Georgien kan der under Naboskabsprogrammet støttes indsatser i Belarus, Moldova, Armenien og Aserbajdsjan. Programmet er baseret på regeringens strategiske ramme for Danmarks partnerskab med de østlige naboskabslande 2022-26[1]. Programmet fokuserer på to hovedområder:
- Understøtte fortsat udvikling af demokrati og menneskerettigheder.
Indsatsen vil omfatte støtte til korruptionsbekæmpelse, unge, civilsamfund, uafhængige medier, ligestilling og inklusion, samt menneskerettigheder.
- Bæredygtig vækst, grøn omstilling og social dialog.
Indsatsen vil omfatte støtte til energieffektivisering, grøn omstilling i landbruget, styrkelse af arbejdsmarkedets parter og trepartssamarbejde
Under Naboskabsprogrammet vil der ske en styrkelse af Den Ny Demokratifond, som udenrigsministeren lancerede sidste år. Støtten til demokratiforkæmpere i Belarus vil blive fortsat, ligesom udvikling af civilsamfund og demokrati vil være et gennemgåede tema i hele programmet. Programmet inkluderer også støtte til OSCE’s monitoreringsmission, der overvåger konflikten i det østlige Ukraine.
Det er et mål at inddrage danske aktører – myndigheder, civilsamfund, unge, medier og den private sektor – i samarbejdet. Herved opbygges danske partnerskaber med naboskabslandene, der rækker ud over de konkrete engagementer og projekter.
Programmet finansieres gennem den danske udviklingsbistand. Danmark bidrog i den forudgående fase af naboskabsprogrammet med 860 millioner kroner til de samme partnerskabslande fra perioden 2018-21.
For yderligere oplysninger kontakt: pressevagten@um.dk
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Bred aftale om styrkelse af dansk diplomati20.5.2022 16:00:08 CEST | Pressemeddelelse
Partierne bag det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik er enige om at styrke Danmarks diplomatiske kampkraft med i alt 110 mio. kr. de kommende to år.
Udenrigsminister Kofod deltager i Europarådets udenrigsministermøde i Torino20.5.2022 06:30:17 CEST | Pressemeddelelse
Udenrigsminister Jeppe Kofod er den 19.-20. maj 2022 i Torino for at deltage i Europarådets årlige udenrigsministermøde, som denne gang afholdes under italiensk formandskab. Udenrigsministeren skal mødes med sine kolleger fra Europarådets øvrige 45 medlemslande.
Dansk udviklingsbistand til civilsamfund er unik – og den virker17.5.2022 17:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Danmark bidrager til et stærkere civilsamfund i udviklingslande i Det globale Syd og gør en konkret forskel for vidt forskellige grupper af fattige og marginaliserede. Det konkluderer ny evaluering, der samtidig opfordrer de danske civilsamfundsorganisationer til at vise større risikovillighed
Dansk-tysk klimasamarbejde skal styrkes: Jeppe Kofod mødes med den tyske udenrigsminister Baerbock i Berlin16.5.2022 11:45:42 CEST | Pressemeddelelse
Udenrigsminister Jeppe Kofod mødes tirsdag med sin tyske kollega Annalena Baerbock i Berlin.
Danmark giver 140 millioner til den humanitære krise på Afrikas Horn16.5.2022 09:39:59 CEST | Pressemeddelelse
Tørken på Afrikas Horn er dybt alvorlig. Tre fejlslagne regntider og udsigt til en fjerde kan medføre den værste tørke i 40 år. Tørken kommer oveni eksisterende udfordringer med konflikt og stigende fødevarepriser. Derfor giver Danmark et nyt bidrag til den humanitære krise
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum