Danmark indgår som det første land i Europa unikt partnerskab med World Economic Forum
Den ambitiøse nye aftale mellem regeringen og WEF, indgås med det nyetablerede WEF-center for Den Fjerde Industrielle Revolution i San Francisco. Partnerskabet bliver underskrevet 24. april af Danmarks tech-ambassadør på vegne af regeringen og de fire ministerier, der indgår i aftalen: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet; Erhvervsministeriet; Sundheds- og Ældreministeriet og Udenrigsministeriet.
”Jeg er helt grundlæggende optimistisk i forhold til alle de muligheder, som den ny bølge af teknologi og digitalisering skaber for et land som Danmark. Men selvom vi i både den private og offentlige sektor er langt fremme, må vi ikke hvile på laurbærrene. Vi skal blive ved med at forberede det danske samfund på både de muligheder og de udfordringer, som den digitale tidsalder bringer med sig. Den spritnye partnerskabsaftale vi i dag indgår med WEF i San Francisco, vil sætte fokus på, hvordan vi formulerer politikker og laver lovgivning, der både skaber de bedst mulige betingelser for at vi som samfund kan udnytte og få glæde af den nye teknologi. Aftalen er et helt konkret resultat af det TechPlomacy-initiativ, jeg lancerede i 2017, som led i at gøre teknologisk diplomati til en udenrigspolitisk prioritet”, udtaler Udenrigsminister Anders Samuelsen.
Partnerskabet vil være med til at skabe et samarbejde mellem offentlige og private aktører med fokus på fire konkrete områder: 1. Internet of Things, 2. Life science og præcisionsmedicin, 3. Økosystem for digital innovation og 4. Nye tilgange til regulering.
Energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt, peger i den sammenhæng på, hvordan danske virksomheder helt konkret drager fordel af, at Danmark er i front digitalt:
”Tidligere på året besluttede regeringen at gøre DMI’s data om vejr, klima og hav frit tilgængelige, hvilket vil være altafgørende for landmanden, kommunen, iværksættere og store virksomheder, hvor vejret har vital betydning. Jeg er ikke er i tvivl om, at netop partnerskabet med WEF og fokus på de muligheder, som IoT og satellitdata bringer med sig, kan være med til at sikre, at Danmark dels høster flere af den slags lavt-hængende digitale frugter, dels vil blive ved med at være i front på den digitale udvikling til gavn for både borgere og virksomheder”.
En del af samarbejdet med World Economic Forum består desuden i at se på, hvordan man rammer den rigtige balance mellem at udnytte de nye teknologiske muligheder maksimalt – eksempelvis Big Data fra sensorer i det offentlige rum eller på life science området - og samtidigt sikrer, at eksempelvis persondata er ordentligt beskyttet.
”Vi er i gang med en digital transformation, der vil forandre vores samfund og erhvervsliv. Det gælder eksempelvis inden for life science, hvor maskinlæring og kunstig intelligens vil give os nogle helt nye muligheder ift. langt mere præcis diagnosticering og behandling. Men det kræver, at åbenhed og sikkerhed følges ad. Vores erhvervsrettede lovgivning og regulering skal blive bedre i stand til at håndtere de nye digitale teknologier og forretningsmodeller. Samtidigt er det vigtigt med et stærkt økosystem, hvor virksomheder, universiteter og andre aktører kan finde sammen om udvikling af nye digitale produkter og forretningsmodeller. Jeg ser frem til, at samarbejdet med WEF kan styrke Danmark som digital frontløber, så vi som samfund får mest muligt ud af den digitale transformation ”siger Erhvervsminister Brian Mikkelsen.
De fire konkrete områder WEF og Danmark vil arbejde med:
- Internet of Things | Fokus vil være på at teste nye muligheder omkring data fra Internet of Things (IoT – øget forbundenhed af enheder i og uden for hjemmet). Danmark er allerede i dag et af de lande med den højest koncentration af IoT, og analyser anslår, at omkring 84 pct. af alle IoT-implementeringer er rettet mod eller har potentialet til at løfte de 17 Verdensmål for en bæredygtig udvikling – også kendt som SDG’erne. Som en del af projektet vil der blive foretaget pilotprojekter i bymiljøer for at samle erfaringer med IoT inden for mobilitet, energi og bygninger. Projektet skal danne grundlag for fremtidens digitale infrastruktur.
- Life science og præcisionsmedicin | Samarbejdet vil fokusere på, hvordan teknologier som kunstig intelligens og præcisionsmedicin kan forbedre sundhedssektoren i de kommende år, og hvordan lande som Danmark bedst udnytter de muligheder som teknologien bringer med sig – til fordel for patienter og virksomheder.
- Økosystem for digital innovation | Samarbejdet vil fokusere på at identificere nye samarbejdsmodeller og politiske tiltag, der understøtter et stærkt økosystem for digital og datadrevet innovation, med særligt fokus på virksomhedernes anvendelse af kunstig intelligens, big data og internet of things i nye produkter, services og forretningsmodeller.
- Nye tilgange til regulering | Samarbejdet vil afsøge, hvordandet sikres, at politikker og reguleringer kan følge trop med og udnytte den nye teknologi, herunder gennem brug af designmetoder Men også på, hvordan det kombineres med højeste standarder inden for blandt andet etisk brug af data og forbrugerbeskyttelse.
WEF-samarbejdet binder an til regeringens Strategi for Digital Vækst, herunder etableringen af en ny Digital Hub Denmark, som netop har fokus på at skabe nye offentlige-private partnerskaber.
Som led i partnerskabet udstationerer Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet en medarbejder hos WEF Centret i San Francisco, ligesom bl.a. Erhvervsministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet også vil afsætte konkrete ressourcer. Partnerskabet faciliteres af Udenrigsministeriets tech-ambassadør, der har et permanent kontor i Silicon Valley.
For yderlige spørgsmål og kommentarer kontakt:
- David Tarp, presseansvarlig for Danmarks tech-ambassadør: +1 (415) 494-1258 davtar@um.dk
- Amanda Russo, public engagement lead, World Economic Forum Center for the Fourth Industrial Revolution: +1 (415) 734-0589Amanda.Russo@weforum.org
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Udenrigsministeren tager på diplomatisk rundrejse i Mellemøsten12.1.2025 12:30:00 CET | Pressemeddelelse
På første rejse som medlem af Sikkerhedsrådet besøger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen den 12. til 15. januar Israel, Palæstina, Libanon og Jordan.
I november 2024 faldt Danmarks samlede eksport 1,4 pct. i forhold til oktober. Årsstigningstakten, dvs. de seneste 12 måneder i forhold til 12 måneder forud, steg til 6,9 pct.9.1.2025 11:37:15 CET | Nyhed
I løbende priser faldt den samlede eksport af varer og tjenester 1,4 pct. i november i forhold til oktober 2024 i henhold til den seneste sæsonkorrigerede opgørelse fra Danmarks Statistik. Vareeksporten faldt 2,3 pct. mens tjenesteeksporten faldt svagt med 0,1 pct.
Joint Statement by Nordic Baltic countries on the energy situation in the Republic of Moldova7.1.2025 14:00:44 CET | Nyhed
We note Gazprom’s decision to cease gas supplies to Moldova as of January 1st, 2025. This action is aimed at undermining political and economic stability in Moldova. We commend the Moldovan authorities for their measures to ensure stability in gas and electricity supply under these challenging circumstances. We will work with the European Commission and other key partners to be ready to step up international assistance to Moldova to this end. Recent infrastructure improvements and increased transmission capacities have significantly enhanced Moldova’s resilience to external energy pressures, reflecting the country’s commitment to strengthening its energy security. We remain firmly committed to supporting Moldova in managing the current energy challenges and in advancing the reform of its energy sector. These efforts are essential not only for Moldova’s sustainable development but also for the stability of the wider region, particularly in light of Europe’s broader energy security goals
Invitation til ansøgning om Børnenes U-landskalenderprojekt i 202620.12.2024 14:04:10 CET | Nyhed
Hvor skal Børnenes U-landskalender hen i 2026? Har din organisation en god idé til et projekt, som gavner børn i et udviklingsland og kan formidles til danske børn – og har I mod på at være med i midten af en stor og mangesidet oplysningsindsats? Så send os en kort interessetilkendegivelse. Overskuddet fra salget af U-landskalenderen 2026 vil gå til det udvalgte projekt.
Grønland, Færøerne og Danmark enige om rollefordelingen under formandskabet for Arktisk Råd20.12.2024 13:30:00 CET | Pressemeddelelse
Over det seneste år har Grønland, Færøerne og Danmark i tæt samarbejde forberedt Kongeriget Danmarks kommende formandskab for Arktisk Råd, der løber i 2 år fra maj 2025 til maj 2027.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum