Udenrigsministeriet

Danmark i front for drøftelser om reform af FN’s Sikkerhedsråd

Del
Danmark er i dag blevet udpeget som med-forhandlingsleder for drøftelserne om reform af FN’s Sikkerhedsråd. Udpegelsen er en anerkendelse af Danmarks stærke multilaterale engagement og tradition som konstruktiv brobygger i verden.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

”FN’s mest magtfulde organ skal i højere grad reflektere verden, som den ser ud i dag. Det er afgørende for, at FN kan forebygge og løse kriser i verden. Det er også i Danmarks klare interesse.

Vi har brug for et stærkt og repræsentativt Sikkerhedsråd, der tager ansvar for at forebygge og håndtere konflikter med direkte betydning for Europa og Danmarks tryghed.

Jeg nærer ingen illusioner om, at arbejdet bliver let. Alle der har arbejdet med det her ved, at det trods årelange forsøg ikke er lykkedes at lave en reform. Men vi går til opgaven med dedikation, flid og ydmyghed. Danmark er kendt som en tillidsfuld brobygger, der kan finde kompromisser og arbejde for fælles løsninger. Det ansvar er vi klar til at løfte, også når det er svært. Derfor sagde vi ja, da formanden for Generalforsamlingen henvendte sig og bad om, at vi påtog os den her vigtige opgave.”

Det er formanden for FN’s Generalforsamling, der har udpeget Danmark som med-forhandlingsleder. Danmark deler rollen med Qatar under den 76. Generalforsamling i FN. Opgaven vil således løbe ét år frem i tid. Det bliver Danmark og Qatars opgave at sikre en åben, inklusiv og fremadskuende proces, der kan bidrage til at skabe enighed og finde kompromisser på tværs af FN’s 193 medlemslande.

Det anerkendes bredt, at rollen som forhandlingsleder af den såkaldte IGN-proces er en af de vanskeligste opgaver, et land kan påtage sig. Selvom størstedelen af FN’s medlemslande er enige om behovet for reformer af Sikkerhedsrådet, er der uenighed om, hvordan reformerne skal tage sig ud. Det er bl.a. omdiskuteret, hvorvidt og hvordan man kan udvide antallet af medlemmer i Sikkerhedsrådet.

Baggrund

FN’s Sikkerhedsråd blev etableret i 1945 og varetager spørgsmål om international fred og sikkerhed. Sikkerhedsrådet har eksisteret i sin nuværende form siden 1966. Spørgsmålet om reform af Rådet har været drøftet uformelt i mellemstatslige forhandlinger i årtier. I anledning af FN’s 75-års jubilæum i 2020 vedtog verdens stats- og regeringsledere en politisk erklæring, hvor de bl.a. forpligtede sig til at forsøge at skabe fremdrift i forhandlingerne.

Sikkerhedsrådet har ansvaret for opretholdelsen af international fred of sikkerhed. Rådet kan som det eneste internationale organ træffe bindende beslutninger, der gælder for alle ver­dens lande. Sikkerhedsrådet har 15 medlemmer, heraf fem permanente (USA, Frankrig, Storbritannien Kina og Rusland). Dertil kommer 10 valgte medlemmer, der sidder for to år af gangen. Danmark er kandidat til en plads som valgt medlem af Sikkerhedsrådet for perioden 2025-26.

Kontakt

For yderligere information kan der rettes henvendelse til pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye